(P) Cât de importanți sunt acizii Omega-3 din primul an de viață?
La naștere, ochii și creierul bebelușului nu sunt încă pe deplin dezvoltați. Pe măsură ce creierul se dezvoltă, ochii și cortexul vizual continuă să se maturizeze. Acesta este un lucru foarte bun. Dacă un bebeluș ar vedea la fel de clar ca un adult, creierul său micuț ar fi mult prea stimulat.
17.05.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 45 secundeÎn prima lună de viață, cortexul vizual se dezvoltă cu repeziciune. Deja, în a două lună de viață, bebelușul poate distinge mai multe culori, iar în luna a treia, are un control și mai bun, vede mai bine, recunoaște și memorează. La vârsta de șase luni, bebelușii se pot concentra pe distanțe așa cum fac și adulții, deci vor putea distinge un obiect aflat în apropiere de un obiect care se află la distanță.
Creierul bebelușului se dezvoltă rapid
Primele luni și primii ani din viața copilului sunt vitali nu doar pentru dezvoltarea vederii, dar și pentru dezvoltarea continuă a creierului. Un creier complet dezvoltat cântărește aproximativ 1 kilogram și jumătate. La naștere, creierul bebelușului cântărește mai puțin de 450 de grame și va ajunge la greutatea și dimensiunea completă de abia la vârsta de 6 ani.
În timpul dezvoltării creierului, miliarde de celule cerebrale – care se numesc neuroni – produc semnale electrice și reacții chimice care permit celulelor să comunice între ele. Aproximativ 50% din fiecare neuron este alcătuit din acidul gras esențial Omega-3 de tip DHA, acest tip de acid fiind critic pentru dezvoltarea creierului. Organismul nostru nu produce acidul DHA, de aceea se și numește acid esențial. Tot acid esențial Omega-3 este și cel de tip EPA. Cu alte cuvinte, acizii grași esențiali Omega-3 EPA și DHA lucrează mână în mână, deși acidul de tip DHA este mai relevant pentru creier și se găsește în cea mai mare concentrație în ochi.
Neuronii se conectează unul la celălalt și fac mii de conexiuni, ceea ce determină ca fiecare copil să fie unic. Fiecare copil are propriul sau set de conexiuni individuale, bazate pe modul în care este construit creierul său, precum și pe experiențele sale de viață. Creierul controlează întregul corp și, de fiecare dată când un copil are un nou gând, se creează o nouă conexiune în creier.
Primii ani de viață reprezintă perioada cea mai activă pentru stabilirea conexiunilor neuronale sau cerebrale, iar acest proces dinamic nu se oprește niciodată. Conexiunile neuronale care au loc acum formează o bază pentru conexiunile viitoare.
Grăsimi sănătoase pentru creier și ochi sănătoși
Conexiunile cerebrale sănătoase și o vedere perfectă au nevoie de structuri sănătoase. Pentru a construi aceste structuri, este necesara grăsimea, iar tipul de grăsime potrivit pentru structurile creierului și pentru ochi este acidul gras Omega-3 de tip DHA.
În plus, cercetările au arătat că DHA poate combate alergiile și poate influența pozitiv sistemul imunitar. Atunci când un copil primește cantitatea necesară de DHA, comportamentul său, capacitatea sa de atenție și de învățare pot avea de câștigat.
Acizii grași Omega-3 – surse alimentare și suplimente
Deoarece organismele noastre nu produc această grăsime esențială, copiii au nevoie de surse directe de DHA. Surse excelente de DHA includ peștele gras de apă rece, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, codul sau păstrăvul. Pentru că sunt numeroase provocări în ceea ce privește hrănirea cu pește a bebelușilor și copiilor de vârstă mică, este necesara o suplimentare cu ulei de pește. Este deosebit de important să îi oferiți copilului ulei de pește proaspăt, pur și de înaltă calitate.
Bebelușii ar trebui să primească o cantitate de DHA în funcție de greutatea corporală, începând de la aproximativ 100 mg de DHA pentru 2,5-3 kilograme, iar când vor atinge greutatea de 17-18 kilograme, vor avea nevoie de aproximativ 500 mg de DHA. În pragul vârstei de 5-6 ani, se va pune accentul mai mult pe acidul gras de tip EPA.
Pe măsură ce copilul crește, dieta sa, nivelul său de activitate, mediul înconjurător și factorii de stres ar trebui luați în considerare la determinarea dozei corespunzătoare de acizi grași esențiali.
Produse disponibile www.lysi.ro.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024