nutritie-sanatoasa
Cât de sănătos este să mâncăm portocale
Portocalele sunt printre cele mai consumate fructe pe parcursul anotimpului rece. Acest lucru se datorează gustului bun, dar și aportului ridicat de vitamine, minerale și alți nutrienți pe care le au în compoziție. Și pentru că ne plac lucrurile concrete, haideți să detaliem valorile nutriționale pe care le are o portocală de aproximativ 100 de grame:
29.01.2025
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secunde- Vitamina C: 54 mg, 92% din necesarul zilnic;
- Vitamina B1: 0,087 mg, 6% din necesarul zilnic;
- Vitamina A: 225 UI, 5% din necesarul zilnic;
- Calciu: 40 mg, 4% din necesarul zilnic;
- Potasiu: 181 mg, 5% din necesarul zilnic;
- Fosfor: 14 mg, 1% din necesarul zilnic;
- Magneziu: 10 mg, 3% din necesarul zilnic;
- 1,3 g proteine;
- 14,8 g carbohidrati;
- 12 g zahar;
- 2,8 g fibre;
- 0,2 g grasimi;
- 66 calorii.
De ce e bine să mâncăm portocale?
- Sunt consumate în primul rând pentru conținutul crescut de vitamina C, ceea ce contribuie la susținerea unui sistem imunitar sănătos. Alături de vitamina C, în portocale se mai găsesc hesperidină și naringenină, compuși cu acțiune antiinflamatoare, implicați în răspunsul imun, de tip inflamator.
- Contribuie la susținerea sănătății inimii prin conținutul crescut de fibre, potasiu, vitamina C și colină. Există studii în care pacienții care au consumat 4000 mg de potasiu/zi au avut un risc cu 50% mai mic de a dezvolta boli de inimă – o portocală conține 181 mg potasiu.
- Stimulează producția de colagen – colagenul este o proteină structurală ce se regăsește în organism la nivelul pielii, părului și în alte țesuturi conjuctive, iar vitamina C stabilizează și formează colagenul. Altfel spus, portocalele te ajută să menții sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
- Scad riscul de apariție a anumitor boli cronice – mai multe tipuri de cancer – de plămâni, stomac, gură, gât, colon, cap, dar și de dezvoltare a diabetului de tip 2, datorită conținutului crescut de vitamina C și a compusului D-limonen.
- Previn anemia (în corp nu există o cantitate suficientă de fier mineral) – vitamina C contribuie la absorbția fierului din alimente.
- Previn acneea – prin conținutul de vitamina A și de acid citric. Vitamina A are rol în reducerea inflamației și în îmbunătățirea aspectului pielii.
- Previn îmbătrânirea prematură a pielii prin conținutul de antioxidanți ce protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui și ale poluării.
- Controlează nivelul zahărului din sânge – prin conținutul crescut de fibre și prin fructoză. Indicele glicemic al portocalei este de 40, iar orice aliment care se încadrează sub 50 este considerat sărac în zahăr. Cu toate acestea, consumul crescut de portocale poate duce la creșterea insulinei, ceea ce duce la creșterea în greutate.
- Susțin digestia – datorită fibrelor vegetale care contribuie la o digestie rapidă și la reglarea zahărului din sânge. Este recomandat un consum zilnic de 28 g de fibre, iar o portocală vine cu un aport de 2,4 grame.
Chiar dacă portocalele au numeroase beneficii pentru sănătate sunt câteva recomandări de care e bine să țineți cont în ceea ce privește consumul lor:
- Dacă aveți de ales între a consuma o portocală ca atare sau a o consuma sub formă de suc, alegeți întotdeauna fructul întreg.
- Din cauza conținutului mare de potasiu trebuie consumate cu moderație de către persoanele care au medicație cu beta-blocante.
- Sunt contraindicate persoanelor diagnosticate cu hemocromatoză (acumularea de fier în exces în organism care se depune pe diferite organe şi ţesuturi).
- În cazul persoanelor cu reflux gastroesofagian este recomandat un consum scăzut de portocale; la fel și în cazul pacienților cu boli renale.
Foto: Shutterstock.com
Beneficiile și riscurile consumului de murături
Dacă mereu sunteți în dubii în privința garniturii pe care ați putea să o alegeți la un fel..
28.11.2024