27.04.2020
Timp estimat de citire:
6 minute, 38 secundeSuntem apă în proporție de aproximativ 60%. Acest element esențial vieții intră și iese din corp în permanență, într-un ciclu aproape mareic. Pierdem constant apă, în principal, prin urină și transpirație, dar și prin expirație, prin excreția de lacrimi etc. Tocmai de aceea, e atât de important să bem suficientă apă în fiecare zi.
Există multe opinii diferite privind cantitatea de apă pe care ar trebui consumată pe zi. Autoritățile medicale recomandă în mod obișnuit opt pahare, adică echivalentul a circa 2 litri. Pe de altă parte, sunt voci care susțin că e bine să bem apă în mod regulat pe tot parcursul zilei, chiar și în absența senzației de sete.
Cum stau lucrurile, de fapt
La fel ca în majoritatea cazurilor, și necesarul zilnic de apă depinde de fiecare individ în parte. Și aceasta pentru că sunt mai mulți factori, atât interni, cât și externi, care îți pot influența în cele din urmă nevoia de apă. Te invităm, în continuare, să facem împreună un tur de orizont asupra celor mai frecvente idei preconcepute, dar și asupra studiilor care au vizat acest subiect, ca să-l înțelegi mai bine și să înveți cum să calibrezi aportul de apă la nevoile individuale.
Se iau în calcul și alte lichide?
Apa simplă nu este singura băutură care contribuie la păstrarea echilibrului hidric, adică la susținerea procesului dinamic de menținere a egalității între aporturile și pierderile de apă. Alte băuturi și alimente pot avea o contribuție semnificativă acoperirea nevoii de hidratare. Cu siguranță ai auzit de multe ori că băuturile cofeinizate, precum cafeaua sau ceaiul, nu te ajută să te hidratezi, deoarece cofeina ar fi diuretică. În realitate, studiile arată că efectul diuretic al acestor băuturi este foarte slab. Totodată, trebuie menționat faptul că majoritatea alimentelor nu furnizează doar substanțe nutritive, ci și apă. Carnea, peștele, ouăle, dar mai ales fructele și legumele – toate conțin cantități variabile de apă.
Ai încredere în senzația de sete!
Menținerea echilibrului hidric în organism reprezintă o condiție esențială pentru supraviețuire. De aceea, corpul are un sistem sofisticat care semnalează când și cât de mult să bei. Atunci când nivelul de apă în organism scade sub un anumit nivel, începe să ți se facă sete. Acest răspuns este controlat de mecanisme similare cu respirația. Nu trebuie să te gândești în mod conștient la acesta! Așadar, cei mai mulți oameni n-ar trebui să-și facă griji în ceea ce privește aportul de apă, dacă, pur și simplu, își ascultă instinctele.
Chiar nu există dovezi științifice solide în spatele regulii celor opt pahare de apă pe zi. Este o recomandare complet arbitrară. În anumite circumstanțe, poate fi nevoie de un aport mai mare de apă. În mod evident, acesta trebuie să crească atunci când faci exerciții fizice sau când te afli în medii cu temperaturi ridicate și climat uscat, întrucât vei transpira mai abundent pentru a te răcori. Sportivii care au antrenamente lungi și foarte intense pot să necesite, pe lângă o cantitate mai mare de apă și electroliți, care să asigure o rehidratare optimă. Nevoia de apă este crescută și în timpul alăptării, dar și în stări de boală precum vărsăturile și diareea.
De asemenea, este posibil ca persoanele în vârstă să fie nevoite să urmărească în mod conștient aportul de apă, deoarece mecanismele de sete pot începe să funcționeze defectuos la bătrânețe.
Consumul adecvat de apă și problemele de sănătate
S-a observat că mai multe probleme de sănătate răspund bine la aportul crescut de apă:
Constipație: creșterea aportului de apă poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal și la remedierea constipației, o problemă foarte frecventă.
Cancer: Unele studii arată că persoanele care beau mai multă apă au un risc mai mic de a suferi de cancer de vezică și de cancer colorectal, deși alte studii nu găsesc o corelație evidentă în acest sens.
Litiază renală (pietre la rinichi): Creșterea aportului de apă poate scădea riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi.
Acneea și tenul uscat: Există o mulțime de rapoarte anecdotice despre modul în care apa poate ajuta la hidratarea pielii și la reducerea acneei. Până în prezent, niciun studiu nu a confirmat sau respins acest lucru.
Aportul de apă afectează nivelul de energie și buna funcționare a creierului?
În mod sigur ți s-a spus în repetate rânduri că dacă nu te vei hidrata corespunzător vei avea mai puțină energie, iar funcțiile cerebrale îți vor fi date peste cap. Și există suficiente studii care confirmă acest lucru. O cercetare care a implicat mai multe femei a arătat că o pierdere de 1,36% din apa din corp după exercițiu a afectat dispoziția și concentrarea și a crescut frecvența durerilor de cap.
Alte studii au demonstrat că până și deshidratarea ușoară (1-3% din greutatea corporală) cauzată de efortul fizic sau de căldură poate dăuna multor funcții ale creierului. Deshidratarea ușoară poate afecta și performanțele fizice, conducând la o rezistență scăzută.
Trebuie subliniat însă faptul că doar 1% din greutatea corporală reprezintă o cantitate semnificativă (600 ml în cazul în care ai 60 kg). La o asemenea pierdere de apă se poate ajunge doar dacă transpiri excesiv.
Dacă bei mai multă apă slăbești mai ușor?
S-au făcut mai multe afirmații potrivit cărora aportul crescut de apă ar favoriza scăderea în greutate prin stimularea metabolismului și reducerea poftei de mâncare. Ei bine, să vedem ce au stabilit în această privință oamenii de știință:
- Rezultatele a două studii au relevat că un consum de a 500 ml de apă poate accelera temporar metabolismul cu 24-30%. Cercetătorii au estimat că un consum de 2 l de apă pe zi ar determina o creșterea a cheltuielilor energetice cu aproximativ 96 de calorii.
- Poate fi benefic să bei apă rece, deoarece corpul tău va trebui să cheltuiască mai multe calorii pentru a încălzi apa până la temperatura corpului.
- A bea apă cu aproximativ o jumătate de oră înainte de mese poate reduce numărul total de calorii consumat într-o zi, în special la persoanele în vârstă. Conform unui studiu, persoanele care urmau un regim de slăbire și au băut câte 500 ml de apă înainte de fiecare masă au dat jos cu circa 44% mai multe kilograme în decurs de 12 săptămâni, comparativ cu cele care nu au făcut acest lucru.
Care e cantitatea optimă de apă?
La sfârșitul zilei, nimeni nu-ți poate spune cu exactitate dacă ți-ai făcut plinul de apă așa cum trebuie. Aceasta pentru că acest lucru variază de la un caz la altul. Încearcă să experimentezi și să vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine. Unii oameni se simt mai bine și au mai multă energie atunci când beau mai multă apă decât de obicei, în timp ce pentru alții creșterea consumului de apă se rezumă doar la deplasări mai frecvente la baie.
Dacă vrei un ghid de conduită foarte simplu, atunci acesta este:
- Bea când ți se face sete
- Când nu-ți mai este sete, oprește-te.
- În perioadele caniculare sau când faci exerciții fizice, asigură-te că bei suficient pentru a compensa lichidele pierdute.
Sursa: www.healthyfollow.com
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024