Cauzele emotionale ale ingrasarii
Oana Stoianovici este coach transformational cu o experienta de mai bine de zece ani, la nivel international. In ultimii ani, a studiat si a aprofundat practici si metode de vindecare emotionala, plus elemente de cunoastere spirituala, iar in prezent sustine ritualuri de initiere in Tainele Feminitatii Sacre. Dupa ce am cunoscut-o pe Oana in cadrul unei conferinte de presa unde a fascinat audienta, am vrut sa v-o prezint si dumneavoastra si sa descoperim, impreuna, fiecare detaliu al legaturii dintre ingrasare si emotii.
31.03.2014
Timp estimat de citire:
5 minute, 27 secundeOana Stoianovici, coach transformational, iti explica in interviul de mai jos, care este legatura dintre ingrasare si emotii.
Slab sau Gras: Cum ai devenit experta in coaching transformational si ce inseamna, exact, acest concept?
Oana Stoianovici: Am devenit experta lucrand cu o companie de coaching transformational care a fost printre fondatorii acestei industrii in anii 1960 si care a avut o facultate interna pentru studiu. Principiul care sta la baza acestui concept sunt dialogul de tip socratic, prin care, printr-un set de intrebari ghidate, participantul poate sa reflecteze la o situatie in alte feluri care il conduc la rezultate fara precedent. Pe langa asta, cea mai buna modalitate de a explica transformarea este folosind metafora fluturelui care se naste din omida. Practic, printr-un proces ghidat de catre coach, clientul isi transforma, ca fluturele, un aspect al fiintei lui.
Slab sau Gras: Cui te adresezi, cine sunt oamenii cu care lucrezi?
Oana Stoianovici: Eu lucrez de 10 ani si am atins multe categorii de oameni. In prezent ma adresez copiilor din adulti prin sustinerea workshopului „Reconectarea cu magia Copilului tau interior”, sustin un workshop pentru femei – „Tainele Feminitatii Sacre” si fac life coaching si vindecare emotionala 1 la 1 si consultanta de business pentru CEO si echipele de top management din companii.
Slab sau Gras: De ce ne ingrasam? Sau, mai exact, de ce mancam mai mult decat avem nevoie?
Oana Stoianovici: Fiecare om este diferit si cred ca de la aceasta premiza este important sa pleci cand adresezi un proces de schimbare, oricare ar fi domeniul. Nefiind un nutritionist, am sa raspund din perspectiva emotionala. Mancam prost sau prea mult din 2 motive: pentru ca avem un stil de viata stresat si muncim prea mult si pentru ca incercam sa compensam ceva sau sa fugim de ceva. Cand compensam, este ceva ce ne lipseste si placerea pe care o simtim atunci cand mancam ne ajuta sa facem fata lipsei. Este un gol pe care incercam sa-l umplem si o facem prin mancare. Cand fugim de ceva, de cele mai multe ori evitam intimitatea sau propria noastra frumusete. In procesul vietii, la un moment dat, am pierdut contactul cu respectul nostru de sine sau poate nu l-am dobandit niciodata. Pierdem respectul de sine cand ne e frica sa ne conectam cu noi asa cum suntem. Ni s-a spus ca suntem urati sau prosti si credem asta si ne resemnam, iar de fapt, in tot acest timp, nu pornim sa descoperim cine suntem cu adevarat si astfel sa castigam respectul de sine cuvenit. Din punctul meu de vedere, corpul reflecta acest conflict intern. El este ca o oglinda, cu cat se umfla mai tare, de fapt trage un semnal de alarma: „Nu te uiti la mine! Nu te vezi cat esti de frumos! De ce fugi de tine? Uita-te inauntru!” Suntem atat de stresati si diminuati de standarde false de frumusete, de imaginea de a da bine, deconectata de cum ne simtim, ca acest trend social te indeparteaza si mai mult de tine. Daca ar fi sa ma uit la relatia mea cu mancarea asa as incepe abordarea.
Slab sau Gras: Cum putem castiga „batalia” cu pofta de a manca necontrolat?
Oana Stoianovici: O castigam cand intelegem ca este nevoie de timp si disciplina, ritm constant si perseverenta ca sa schimbi orice. Din momentul in care cu adevarat ai ales si ai inceput procesul de slabire, creierul tau are nevoie de 3 luni sa secrete alti hormoni, chiar daca tu mananci dietetic. Tranzactiile neuronale inca nu au perceput schimbarea. Daca ai fost disciplinat si perseverent, abia dupa 6 luni ajungi in punctul de a alege si de a putea crede ca poti fi slab din nou. Dupa 6 luni, creierul incepe sa elibereze o noua bio-chimie si atunci incepi sa simti ca ai putere cu noul stil de viata. Asta este secretul din spatele procesului de schimbare.
Slab sau Gras: Perioadele in care vrem sa slabim si tinem dieta nu sunt cele mai vesele din viata noastra, pentru ca ne schimbam obiceiurile alimentare si ne simtim constranse sa renuntam la alimentele care ne plac, dar ce putem face pentru a rezista mai usor unei cure de slabire?
Oana Stoianovici: Putem sa ne rasplatim eforturile cand chiar am avansat in planul de slabire. Putem sa avem o structura de sprijin, o prietena care sa ne tina in proces si, cel mai important, sa nu ne criticam daca gresim. E important sa mentinem un echilibru intre generozitatea si compasiunea fata de cat de greu este sa trecem prin proces si perseverenta de a ne tine de proces.
Slab sau Gras: De la masura 46 incolo, multe femei isi pierd increderea in ele si chiar feminitatea, ascunzandu-se sub haine largi si terne. Cum ne putem recastiga feminitatea chiar daca suntem departe de silueta ideala?
Oana Stoianovici: De la masura 46 incolo cred ca acea femeie are un blocaj emotional si este important sa il adreseze. Este vorba de mult mai mult decat un simplu „am luat in greutate”. Sugestia mea este sa apeleze la un sprijin si sa nu ii fie rusine sa recunoasca ca are nevoie de sprijin. Feminitatea unei femei infloreste intr-un context al increderii in sine, ce depinde de cum arati, si al descoperirii frumusetii ei interioare.
Slab sau Gras: Multe femei mananca excesiv atunci cand sunt in perioada premenstruala sau la menopauza – este posibil ca esenta noastra feminina sa ne predispuna la ingrasare sau sunt doar ne gasim scuze pentru a manca?
Oana Stoianovici: Perioada premenstruala si menopauza reprezinta o dereglare a sistemului endocrin – femeia este mult mai sensibila si fragila pentru ca trece printr-o reconfigurare. Pe acest fundal, unele femei simt nevoia sa manance mai mult si este un efect al reactiei bio-chimice din corp. Dar asta nu inseamna ca esti victima acestor reactii, poti alege sa spui nu, pana la urma ele nu sunt o necesitate reala, ci una care pare reala. Esenta feminina predispune doar la frumusete. J Noi alegem sa mancam sau nu si nu are legatura decat cu respectul de sine.
Interviu: Raluca Baciu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024