Cauzele îngrășării pe înțelesul tuturor
O explicație simplă este că greutatea corporală depinde de numărul de calorii pe care le consumăm, de câte dintre acele calorii depozităm și câte ardem. Dar fiecare dintre acești factori este influențat de o combinație de gene și de mediu. Ambele pot afecta fiziologia (cum ar fi cât de repede ardem caloriile), precum și comportamentul (tipurile de alimente pe care alegem să le consumăm, de exemplu). Interacțiunea dintre toți acești factori începe în momentul concepției și continuă pe tot parcursul vieții.
18.12.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 15 secundeExistă mulți factori care pot influența greutatea corporală:
- Factori asupra cărora nu avem control, inclusiv determinanții de dezvoltare, structura genetică, sexul și vârsta.
- Factori asupra cărora avem control, care includ nivelul de activitate fizică, alimentația și unii factori de mediu și sociali.
Echilibrul de calorii stocate și arse depinde de structura genetică, de nivelul de activitate fizică și de consumul de energie în repaus (numărul de calorii pe care corpul tău le arde în timpul repausului). Dacă toate caloriile pe care le consumăm pe parcursul unei zile, sunt arse în mod constant, greutatea corporală se va menține. Dacă ingerăm mai multă calorii decât consumăm, ne vom îngrășa.
Excesul de calorii
Caloriile în exces sunt stocate în organism sub formă de grăsime. Organismul stochează această grăsime în celule adipoase specializate (țesut adipos) – fie prin mărirea celulelor adipoase, care sunt întotdeauna prezente în organism, fie prin crearea mai multor celule adipoase. Dacă diminuăm aportul alimentar, dacă prin activitatea fizică ardem o parte dintre calorii, organismul va reduce o parte din depozitele de grăsime. Când se întâmplă acest lucru, celulele adipoase se micșorează și împreună cu ele și talia.
Influențe genetice
Până în prezent, peste 400 de gene diferite au fost implicate în cauzele excesului de greutate sau a obezității, deși doar câteva par să joace un rol major. Genele contribuie la cauzele obezității în multe feluri, afectând apetitul, sațietatea, metabolismul, pofta de mâncare, distribuția grăsimilor corporale și tendința de a folosi alimentația ca o modalitate de a face față stresului.
Puterea influenței genetice asupra tulburărilor de greutate variază destul de mult de la persoană la persoană. Cercetările sugerează că pentru unii oameni genele reprezintă doar 25% din predispoziția de a fi supraponderali, în timp ce pentru alții influența genetică este de 70 până la 80%. A avea o idee aproximativă a rolului pe care îl joacă genele în greutatea ta poate fi util în ceea ce privește tratarea problemelor de greutate.
Genele contribuie probabil semnificativ la obezitatea, dacă bifați majoritatea sau toate următoarele caracteristici:
- Supraponderabilitate o mare parte din viața
- Unul sau ambii părinți sau mai multe alte rude de sânge sunt supraponderali semnificativ. Dacă ambii părinți suferă de obezitate, probabilitatea de a dezvolta obezitate este de până la 80%.
- Slăbirea se produce anevoios sau chiar deloc nici măcar atunci când activitatea fizică este crescută și aveți o dietă restrictivă timp de mai multe luni.
Genele nu au o contribuție semnificativă dacă bifați majoritatea sau toate caracteristicile următoare:
- Sunteți puternic influențați de disponibilitatea alimentelor.
- Sunteți supraponderali moderat, dar puteți pierde în greutate atunci când urmați o dietă rezonabilă și un program de exerciții fizice.
- Vă recâștigați greutatea pierdută în perioada sărbătorilor, după ce v-ați schimbat obiceiurile alimentare sau cele referitoare la activitatea fizică, sau în momente în care întâmpinați probleme psihologice sau sociale.
Circumstanțe sugerează că există o predispoziție genetică de a fi supraponderali, dar nu este insurmontabilă și poate fi depășită cu voință și efort susținut.
La celălalt capăt al spectrului, puteți presupune că predispoziția genetică la obezitate este scăzută dacă greutatea este normală și nu crește nici chiar și atunci când consumați în mod regulat alimente bogate în calorii și nu faceți mișcare.
Persoanele cu o predispoziție genetică moderată de a fi supraponderali au șanse mari de a pierde în greutate destul de ușor, consumănd mai puține calorii și făcând exerciții fizice mai intense, mai des. Este mai probabil ca acești oameni să-și poată menține o greutate normală.
Ce sunt genele economice? 85% dintre oameni sunt posesori ai asa-numitelor gene economii, care ne ajută să conservăm energia și să stocăm grăsimi. Din păcate, in zilele noastre aceste gene mai mult ne încurcă decăt să ne ajute, avănd în vedere ca hrana este disponibilă non-stop și nu mai e nevoie depunem efort pentru a o procura.
În schimb, persoanele cu o predispoziție genetică puternică la obezitate ar putea să nu reușească să piardă în greutate cu formele obișnuite de dietă și terapie cu exerciții fizice. Chiar dacă slăbesc, este mai puțin probabil să mențină pierderea în greutate. Pentru persoanele cu o predispoziție genetică foarte puternică, voința pură este ineficientă în contracararea tendinței lor de a fi supraponderali. De obicei, acești oameni își pot menține pierderea în greutate numai sub îndrumarea unui medic. Cel mai probabil vor necesita medicamente de slăbit sau intervenții chirurgicale.
Factori de mediu pentru obezitate
Cauzele de mediu ale obezității sunt factorii de mediu sau forțele exterioare care contribuie la aceste probleme și care ne afectează foarte devreme, practic chiar înainte de a ne naște. Cercetătorii numesc uneori aceste expuneri in utero „programare fetală”. Copiii mamelor care au fumat în timpul sarcinii sunt mai predispuși să devină supraponderali decât cei ale căror mame nu au fumat. Același lucru este valabil și pentru copiii născuți din mame care au avut diabet. Cercetătorii cred că aceste condiții pot modifica cumva metabolismul fătului în moduri care apar mai târziu în viață. De asemenea, sugarii care sunt alăptați mai mult de trei luni au mai puține șanse de a suferi de obezitate ca adolescenți, comparativ cu sugarii care sunt alăptați mai puțin de trei luni.
Obiceiurile copilăriei rămân adesea cu oamenii pentru tot restul vieții. Copiii care beau sucuri dulci și mănâncă alimente procesate bogate în calorii își dezvoltă un gust pentru aceste produse și continuă să le mănânce ca adulți, ceea ce constituie un factor pentru creșterea în greutate. De asemenea, copiii petrec mult timp în fața diverselor ecrane în loc să aibă activitate fizică, au toate premisele pentru a fi un viitor adult sedentar.
Multe caracteristici ale vieții moderne duc la creșterea în greutate. Pe scurt, mediul „obezogen” de astăzi ne încurajează să mâncăm mai mult și să facem mai puține mișcare. Și există tot mai multe dovezi că aspecte mai largi ale modului în care trăim – cum ar fi cât de mult dormim, nivelul nostru de stres și alți factori psihologici – pot afecta și greutatea. Experții consideră că factorii de mediu sunt forța motrice a cauzelor obezității și a creșterii ei dramatice.
De ce apare tensiunea musculară după antrenament și cum s-o reduci?
16.12.2024