Cauzele psihologice ale anorexiei
Cu siguranta, o stim cu totii, nu trece o zi fara sa mai aflam o stire despre o domnisoara devenita celebra peste noapte. Celebritatea a venit, printre altele, si datorita formelor sale perfecte. Din pacate, traim vremuri in care imaginea este prea mult, este totul. Iar succesul vine la pachet cu o imagine perfecta.
01.02.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secundeSe poarta stilul skinny, mult prea skinny. Atat de skinny incat modelele demne de urmat sunt numai piele si os. Asistam la marturisi despre cum se chinuiesc sa manance cat mai putin si sa faca cat mai mult sport, toata aceasta pledoarie avand ca scop atragerea admiratiei. Dar frumusetea cere sacrificii, nu-i asa? Oare prin sacrificii se intelege sa ne sacrificam sanatatea si in final chiar viata? Multe dintre adolescentele si fetele tinere din zilele noastre, care isi aleg modelele din mediul socio-cultural in care traiesc, se confrunta cu anorexia fara sa isi dea seama cat de serioasa este aceasta boala.
O tulburare alimentara cu o rata foarte mare de mortalitate
Anorexia este o tulburare alimentara care se caracterizeaza prin refuzul mentinerii unei greutati corporale normale, in limite sanatoase, si obsesia de a nu acumula kilograme in plus. Persoanele care sufera de anorexie au o imagine distorsionata, deformata despre corpul lor. Se vad mult mai grase decat sunt in realitate si, desi au senzatia de foame, refuza sa se hraneasca asa cum ar trebui, de teama sa nu castige in greutate. Devin obsedate de diete si de greutate, vomita sau apeleaza la medicamente cu efect laxativ, fac mult sport. La prima vedere poate sa nu para mare lucru, ci o „toana” de fata tanara, insa in realitate este o tulburare cu o rata foarte mare de mortalitate. Efectele secundare ale unui astfel de stil de viata nu intarzie sa apara, astfel ca aceste persoane se confrunta in timp cu deshidratea, uscarea pielii, oboseala, caderea parului, unghii casante, ameteala, stari de lesin, palpitatii, dureri de stomac, constipatie, anemie, hipotensiune, hipoglicemie, deficit de vitamine si minerale, amenoree, absenta ovulatiei si nu numai.Anorexia apare preponderent in adolescenta/tinerete, dar poate sa apara si la o alta varsta si afecteaza indiferent de statut socio-profesional. Afecteaza mai ales persoanele de sex feminin, dar mai nou se intalneste si in randul barbatilor.
Ce declanseaza anorexia
Studiile in domeniu arata ca de multe ori ceea ce poate declansa o anorexie este o cura de slabire. Pe langa cauzele de natura sociala despre care am vorbit mai sus, nevoia si dorinta de a copia niste modele de succes, cauzele pot fi si de natura ereditara (exista studii care arata o incidenta mai mare la persoanele ale caror rude s-au confruntat cu aceasta boala) sau de natura psihologica. De cele mai multe ori, persoanele anorexice au o stima de sine foarte redusa, nu au incredere in sine, au o perceptie negativa asupra propriului corp. Familiile acestor persoane fie sunt excesiv de protectoare si intruzive, fie sunt foarte rigide. Asa se face ca ori se amesteca prea mult in viata persoanei, nedandu-i voie sa creasca, sa se maturizeze, ori au o relatie de familie foarte rece, supeficiala, evitanta, nu stiu sa isi arate afectiunea.
Alteori, anorexia (mai ales in cazul fetelor) tradeaza o relatie deficitara cu mama. Tradeaza refuzul fetei de a creste, de a deveni femeie, de a semana mamei, in cele din urma. De aceea, aceasta incapatanare de a mentine trupul de copil, refuzand maturizarea.
Atunci cand apare in adolescenta, anorexia, prin obsesia controlului asupra alimentelor, compenseaza nevoia tinerei persoane de a se simti libera si independenta, nevoie ce nu poate fi exercitata incaa(mai ales in familiile hiperprotectoare). In general, persoanele anorexice sunt obsedate de control si perfectiune.
Cea mai slaba femeie din lume este rusoaica Valeria Levitin – are 39 de ani, 1.72 m si numai 25 de kilograme. Fosta manechin, a ajuns la greutatea actuala din cauza anorexiei, cauzata, spune ea, de numeroasele cure drastice de slabire pe care le-a tinut.
Calea catre vindecare
Pentru tratarea acestei tulburari este nevoie de munca sustinuta a psihoterapeutului, nutritionistului si de implicarea familiei. Este o tulburare serioasa ce trebuie tratata din timp. Vindecarea nu presupune numai cresterea in greutate si mentinerea unei greutati normale, ci si schimbarea felului in care persoana gandeste si se percepe, felul in care se accepta. Aspectul psihologic al tratamentului este foarte important, in lipsa lui boala poate recidiva.
Psiholog Loredana Andrei
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024