Cazuri speciale, regimuri speciale
Exista anumite situatii pe parcusul vietii cand se impune o atentie sporita in ceea ce priveste alimentatia. Adolescenta si sarcina sunt perioade de "criza" a organismului, marcate de dezechilibre hormonale puternice, in care o alimentatie neechilibrata poate duce la numeroase probleme de sanatate si crestere.
24.05.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 37 secundeAdolescentii trebuie incurajati sa consume alimente sanatoase
Se intampla foarte frecvent ca la varsta adolescentei tinerii sa castige foarte mult in greutate si, de cele mai multe ori, acest exces de greutate nu are cauze patologice, fiind consecinta unor erori alimentare repetate zi dupa zi.
Problemele incep de la varste fragede, cand parintii isi obisnuiesc copiii cu diverse dulciuri si sucuri bogate in zaharuri. Tendinta continua la liceu si in general pe tot parcursul adolescentei (pizza, hamburgeri, cartofi prajiti, bauturi racoritoare carbogazoase dulci). In aceste cazuri practicarea unui sport devine primordiala. Chiar daca sportul nu-i va face sa slabeasca in mod real, le va permite sa castige masa musculara, sa se dezvolte mai bine si mai ales sa arda partial aceste grasimi inestetice. Trebuie sa-i facem sa fie preocupati de excesul lor de greutate, sa-i incitam sa aplice anumite reguli elementare ale unei diete sanatoase, care constau in principal in diminuarea aportului de materii grase si zaharuri rafinate. Trebuie incurajat consumul de carne slaba, peste, legume si fructe.
Femeile insarcinate au nevoie de mai multe calorii
Reprezinta o categorie aparte care trebuie sa acorde o foarte mare atentie alimentatiei, aceasta trebuind sa fie echilibrata: nici prea bogata pentru a nu duce la acumularea de kilograme, si nici prea saraca pentru a nu afecta starea de sanatate a fatului. Unele canoane vechi precum “femeia insarcinata trebuie sa manance cat pentru doi” nu trebuie, in mod evident, sa fie urmate ca atare. O femeie care va aduce pe lume un copil are nevoie de un aport caloric suplimentar, dar nu cat pentru doua persoane. Intre luna a cincea si a sasea metabolismul femeii insarcinate se va intensifica, iar la sfarsitul sarcinii se estimeaza ca este cu 20% mai mare decat la inceput. Abia in aceste momente va fi nevoie de un aport suplimentar mediu cuprins intre 400 si 600 calorii pe zi pana la sfarsitul sarcinii. Chiar daca se suplimenteaza alimentatia cu inca 400-600 calorii, trebuie evitate alimentele bogate in zaharuri cu absorbtie rapida si grasimile saturate, care provoaca obezitate. In timpul alaptarii trebuie stiut faptul ca lactatia cere intre 500 si 800 de calorii suplimentare pe zi, si din aceasta cauza regimul de slabire nu va putea incepe decat dupa perioada de alaptare.
Dupa sarcina si alaptare se poate incepe regimul de slabire, un regim de 1600-1800 calorii, tinut timp de 15 zile fiind unul foarte potrivit, care va va ajuta sa pierdeti in greutate. Acest regim trebuie sa cuprinda in mod egal proteine (carne, peste, oua), lactate, cereale, fructe, legume. Cautati alimentele bogate in calciu, precum produsele lactate cu continut caloric scazut (iaurt, lapte degresat, branza slaba). Alegeti fructele si legumele pentru continutul lor crescut in vitamine. Si in acest caz este recomandata practicarea unui sport. Va trebui sa va lucrati muschii abdominali, dar si muschii perineului pentru a evita incontinenta urinara.
Dr.Laura-Margareta Bara
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024