Ce afecțiuni putem trata consumând miere de Manuka
Mierea de Manuka este unul dintre cele mai titrate produse apicole la nivel mondial. A cunoscut celebritatea în ultimele decenii, mai cu seamă în rândul consumatorilor de produse bio, dar nu numai. A stârnit mult entuziasm, dar și numeroase întrebări în legătură cu beneficiile sale. Dacă faci parte dintre cei care încă nu au miere de Manuka în casă, află că acest articol este mai ales pentru tine.
10.12.2020
Timp estimat de citire:
8 minute, 41 secunde
Mierea de Manuka este un tip special de miere monofloră. Aceasta este produsă de albinele care polenizează florile arbustului Manuka (Leptospermum scoparium), care crește doar în Noua Zeelandă și Australia. Este un arbust asemănăt de multe ori cu mirtul, dar în realitate înrudit cu arborele de ceai. Acesta preferă zonele izolate, sălbatice și greu accesibile, ceea ce face recoltarea mierii destul de dificilă (uneori, se ajunge la stupi doar cu elicopterul). În plus, înflorește doar 2-6 săptămâni pe an. De altfel, acestea sunt motivele care determină prețul ridicat al mierii de Manuka.
Te întrebi dacă-și merită costul? Ei bine, cei care folosesc miere de Manuka în mod curent au multe cuvinte de laudă la adresa acesteia. Ea este recomandată pentru un spectru larg de beneficii, iar multe dintre ele au suport științific.
Despre uimitoarele efecte terapeutice ale mierii de Manuka
O bună parte din virtuțile terapeutice ale mierii de Manuka se datorează profilului său unic de polifenoli. Acești compuși naturali cu rol antioxidant oferă protecție împotriva stresului oxidativ și susțin autoapărea organismului. Pe lângă conținutul impresionant de antioxidanți, mierea de Manuka asigură aminoacizi, vitamine din grupa B, dar și cantități apreciabile de calciu, fier, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, mangan etc.
Ceea ce o diferențiază însă cu adevărat de alte tipuri de miere este capacitatea sa antibacteriană. Mierea de Manuka este o sursă generoasă de peroxid de hidrogen, o substanță cu puternice efecte antiinflamatoare și antibacteriene. Aceasta se regăsește într-o mai mică sau mai mare măsură în mai toate tipurilor de miere, fiind cea care-i conferă calitatea de antibiotic natural.
Mierea de Manuka mai are un mare atu. Ea abundă în metiglioxal (MGO). Vorbim de o substanță cu acțiune antibacteriană extraordinară, prezentă în cantități extrem de mici în alte sortimente de miere (de obicei, între 0 și 7 mg/kg). În fapt, cu cât este mai mare nivelul de MGO, cu atât este mai puternic efectul antibiotic al mierii. Mierea de Manuka poate conține de peste 100 de ori mai mult MGO decât cea convențională. Și asta deoarece, în compoziția ei, MGO provine din conversia unui alt compus, dihidroxiacetona (DHA), găsit în concentrație mare în nectarul florilor de Manuka.
Cum alegi o miere de Manuka de calitate
Trebuie să știi că mierea de Manuka se caracterizează printr-o consistență mai groasă și mai vâscoasă. Ca și aspect, este opacă, oarecum lăptoasă și are adesea particule de propolis și polen în structura ei. Culoarea variază între galbe-portocaliu până la tente brune. În ceea ce privește gustul, mierea de Manuka se distinge prin notele ușor picante și amărui, de rășinoase de la final. Este dulce precum caramelul la început, dar spre final are acel gust particular. Uneori, poate avea și un gust ușor mentolat, ca urmare a intrării în contact a alibelor cu arborele de eucalipt.
Producția anuală de miere de Manuka în Noua Zeelandă este de aproximativ 1700 de tone și reprezintă aproape toată cantitatea produsă la nivel mondial. Cu toate acestea, pe plan internațional se vând circa 10.000 de tone etichetată ca fiind miere de Manuka. Așadar, avem pe piață foarte multă miere de Manuka contrafăcută. Pentru a alege un produs autentic, asigură-te că pe eticheta este prezent sigiliul FernMark, organismul care autentifică produsele locale din Noua Zeelandă. De asemenea, verifică să scrie că este crudă. Este o condiție esențială care trebuie respectată, pentru a-i păstra toate proprietățile.
Atenție la indicatorii specifici!
Ca să ai parte de cât mai multe beneficii de pe urma consumului de miere de Manuka, acordă atenție indicatorilor de pe etichetă care-i atestă puterea antibiotică. Aceasta se măsoară printr-o serie de sisteme de gradare aprobate de Ministerul Industriilor Primare (MPI) din Noua Zeelandă. Unul dintre acestea este UMF (Unique Manuka Factor). Altfel spus, Factorul de Unicitate Manuka. Acesta măsoară nivelulurile de metilglioxal (MGO), de dihidroxiacetonă (DHA) și leptosperin, iar apoi le compară cu acțiunea fenolului (un tip de dezinfectant). UMF este o marcă înregistrată și este utilizată doar de producătorii din din Noua Zeelandă. Din acest punct de vedere, reprezintă o garanţie a autenticității produsului.
Cu cât gradul UMF este mai ridicat, cu atât concentrația de compuși antibacterieni este mai mare și consumul de miere de Manuka te ajută mai mult. Iată ce semnifică aceste grade UMF:
între 0 și 5: activitatea antibacteriană este redusă, comparabilă cu cea a mierii obișnuite
între 5 și 9: nivel scăzut al capacității antibacteriene; se recomandă ca supliment nutriţional
între 10 și 15: nivel mediu al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF se recomandă în scop profilactic
între 16 și 19: nivel ridicat al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF este indicat atât în scop profilactic, cât și terapeutic,
peste 20: nivel foarte ridicat al capacității antibacteriene; consumul de miere de Manuka cu acest nivel UMF este indicat în scop terapeutic.
Miere de Manuka pentru imunitate
Prin compoziția sa unică de substanțe active, mierea de Manuka se dovedește a fi un bun aliat al sistemului imunitar. O recomandă în acest sens proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. De asemenea, unele cercetări au arătat că poate avea și efecte antivirale, ceea ce o face de ajutor în combaterea gripei și a altor infecții respiratorii.
Totodată, consumul de miere de Manuka contribuie la întărirea imunității prin prisma impactului pe care îl are asupra echilibrului florei intestinale. Oligozaharidele din compoziția ei constituie o hrană excelentă pentru bateriile bune care populează tubul digestiv. Or, se știe, că aproape 80% din mecanismele de apărare ale organismului pleacă într-un fel sau altul de la nivel intestinal.
Miere de Manuka împotriva stafilococului auriu
Infecțiile stafilococice (există peste 40 de specii aparținând genului Staohylococcus) ridică adesea probleme serioase. Și asta pentru că sunt destul de greu de tratat. Stafilococul auriu, de xemplu, este unul dintre germenii cei mai periculoși, pentru că a dezvoltat miltirezistență la antibiotice. Acesta este o cauză frecventă a infecțiilor nosocomiale. Poate cauză infecții ale pielii, infecții la nivelul căilor respiratorii, infecții osoase, dar și septicemie.
Studiile care au vizat efectul mierii de Manuka asupra culturilor de S.aureus au relevat că aceasta a împiedicat creșterea lor, afectând diviziunea celulară a bateriilor. Cu toate acestea, experții spun că este exagerat să se afirme că mierea de Manuka poate eradica o infecție deja instalată. Conform acestora, consumul de miere de Manuka poate cel mult încetini proliferarea bacteriană, fiind mai degrabă o terapie adjuvantă.
Miere de Manuka împotriva Helicobacter Pylori
Aproximativ 50-60% din populația planetei are în mucoasa stamacului o bacterie spiralată, numită Helicobacter Pylori. Pe scurt, H.pylori. Deși, în general, aceasta este inofensivă, în circa 15% dintre cazuri poate provoca probleme. Printre acestea se numără și gastrita, dar și ulcerul, atât cel gastric, cât și cel duodenal.
Un amplu studiu realizat în Singapore, a constatat că aproximativ 95% din ulcerele duodenale și 85% din ulcerele gastrice au apărut în prezența infecției cu H.pylori. Eradicarea infecției cu H. pylori este, prin urmare, unul dintre obiectivele prevenției și tratamentului gastritei și leziunilor ulceroase. Cercetările de laborator realizate pe biopsii din ulcere gastrice sugerează că mierea de Manuka este un agent antibacterian util împotriva H.pylori.
Mierea de Manuka vindecă afecțiunile gastro-intestinale
Așa cum am menționat deja, consumul de miere de Manuka favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase. S-a demonstrat de asemenea, ca poate ameliora dispepsia. Vorbim de acea tulburare digestivă manifestată prin greață, eructații, senzație de sațietate precoce și disconfort accentuat în partea superioară a abdomenului.
Consumul regulat de miere de Manuka poate fi un remediu eficient și în cazul sindromului intestinului iritabil (SII). Această tulburare digestivă destul de frecventă asociază mai multe simptome, inclusiv constipație, diaree, balonare și dureri abdominale.
În cadrul studiilor pe cobai, s-a observat că mierea de Manuka scade markerii inflamației atât la cei cu sindromul intestinului iritabil, cât și la cei cu colită ulcerativă, un tip de boală inflamatorie intestinală. De asemenea, s-a demonstrat că atacă tulpinile de Clostridium difficile. Astfel, consumul de miere de Manuka se poate dovedi a fi un tratament promițător al infecțiilor tubului digestiv provocate de această bacterie.
Mierea de Manuka tratează acneea
Acneea este, de obicei, cauzată de modificări hormonale. Apare însă și pe fondul unei diete dezechilibrate sau ca reacție la stres. O altă cauză frecventă este multiplicarea bacteriilor prezente în porii blocați. Ei bine, mierea de Manuka poate contribui la combaterea acneei.
S-a demonstrat că sortimentele de miere de Manuka cu grad UMF ridicat au capacitatea de a stimula macrofagele, necesare pentru reducerea infecțiilor microbiene. În plus, aceasta are proprietăți calmante și cicatrizante. Există dovezi clare care-i pun în evidență rolul activ în vindecarea țesuturilor. De altfel, aplicarea locală a mierii de Manuka este tot mai des recomandată inclusiv în caz de eczeme, rozacee sau chiar răni, arsuri și ulcerații.
Miere de Manuka sau tratament naturist al infecțiilor respiratorii la copii
Deoarece este un produs natural și nu are efecte adverse, consumul de miere de Manuka reprezintă o opțiune sigură pentru profilaxia tractului respirator la copii. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imun, dar și la calmarea tusei și a gâtului iritat. Desigur, consumul de miere de Manuka, la fel ca orice alt tip de miere, este contraindicat înainte de vârsta de un an. Unii specialiști recomandă chiar amânarea consumului de miere crudă, așa cum este și cea de Manuka, până la cel puțin 18 luni.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024