Ce alimente sunt interzise în artroză? Lista completă și recomandări
În cazul diagnosticului de artroză, una din primele întrebări pe care și le pun mulți pacienți este „ce alimente sunt interzise în artroză”? Asta pentru că dieta este un element important în controlul bolii.
21.10.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 18 secundeArtroza se mai numește și osteoartrită, fiind forma de artrită cu incidența cea mai ridicată și constând în uzura progresivă a cartilajelor articulațiilor. Această uzură apare în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, însă cu ajutorul dietei procesul degenerativ poate fi încetinit și totodată simptomele neplăcute pot fi ameliorate.
Așadar, e firesc ca pacienții să se întrebe ce alimente sunt interzise în artroză, iar prin intermediul acestui articol dorim să le oferim un răspuns detaliat.
De ce e important să afli ce alimente sunt interzise în artroză
Artroza este o afecțiune caracterizată în special de inflamații la nivelul articulațiilor și durere, pe fondul uzurii cartilajelor care protejează oasele și previn frecarea acestora. Anumite alimente pot favoriza procesul inflamator accentuând aceste simptome care generează disconfort și îngreunează mobilitatea. Evident că atunci când se pune întrebarea „ce alimente sunt interzise în artroză?” cele care favorizează inflamația sunt menționate în capul listei întrucât pot influența în mod direct și negativ disconfortul asociat cu boala.
De asemenea, excesul ponderal este un alt factor cu o influență negativă, iar atunci când se pune problema referitoare la ce alimente sunt interzise în artroză trebuie ținut cont și de acest aspect, dat fiind faptul că o dietă necorespunzătoare favorizează acumularea de kilograme în plus, iar acestea pun presiune suplimentară articulații.
În concluzie, știind ce alimente sunt interzise în artroză poți reduce și cu ajutorul dietei inflamația și durerea, poți îmbunați mobilitatea și poți încetini progresia bolii, îmbunătățind astfel calitatea vieții.
Cum știi ce alimente sunt interzise în artroză
Cunoscând câteva detalii simple dar importante este ușor să faci diferența între ce alimente sunt interzise în artroză și ce alimente por fi consumate în siguranță, unele din ele fiind chiar recomandate celor cu o astfel de afecțiune.
Sunt câteva elemente nutritive nerecomandate în dieta pacienților cu artroză întrucât favorizează procesul inflamator și acumularea de kilograme în plus, iar pe baza acestora poți stabili cu ușurință ce alimente sunt interzise în artroză și ce alimente sunt permise.
Mai precis, este vorba de sare, zahăr, grăsimi saturate, grăsimi trans și acizi grași Omega – 6, carbohidrați simpli și proteine lactice. În concluzie, când te întrebi ce alimente sunt interzise în artroză trebuie te gândești la aceste elemente nutritive, iar dacă unul sau mai multe dintre ele se regăsesc în compoziția unui produs sau a unui fel de mâncare, acesta este de evitat.
Lista completă cu ce alimentele sunt interzise interzise în artroză
Deși pe baza informațiilor de mai sus vei putea stabili singur/ă ce alimente sunt interzise în artroză, îți facem misiunea mai ușoară prezentându-ți o listă completă cu acestea.
Carnea roșie
Carnea roșie conține grăsimi saturate care, pe lângă faptul că determină creșterea nivelului de colesterol rău (LDL), favorizează și procesul inflamator, despre care spuneam că este specific în cazul pacienților cu artroză. Astfel, consumată ca atare sau ca ingredient în diferite mâncăruri grase, carnea roșie poate amplifica sau declanșa inflamația și durerea la nivelul articulațiilor afectate. De asemenea, carnea roșie este și o sursă de purine – compuși organici care conțin azot și care stau la baza formării acidului uric în organism. Atunci când se acumulează în exces, acidul uric formează cristale care se depun în articulații, cauzând o formă de artrită numită gută și având totodată efecte negative și în cazul pacienților cu artroză.
Prăjelile
Lista cu ce alimente sunt interzise în artroză include și prăjelile întrucât conțin un alt tip de grăsimi nesănătoase, numite grăsimi trans. Acestea se formează în urma procesului de hidrogenare a uleiurilor vegetale, care are loc la temperaturi înalte, și se îmbibă în alimentele prăjite ajungând astfel în organism. La fel ca grăsimile saturate, cele de tip trans cresc colesterolul și favorizează procesul inflamator iar din acest motiv prăjelile nu sunt recomandate pacienților cu artroză, de altfel fiind considerate în general alimente nesănătoase.
Alimentele procesate industrial
Răspunsul la întrebarea „ce alimente sunt interzise în artroză?” include și mezelurile, conservele, semipreparatele congelate și orice alte produse culinare procesate industrial. De regulă acestea conțin cantități mari de sare pentru a se păstra o perioadă îndelungată, iar acest ingredient nu este nici el cel mai recomandat în caz de artroză. Sarea în exces determină retenția de apă și formarea de edeme în special la nivelul articulațiilor mâinilor și picioarelor. Aceste articulații sunt și cele mai frecvent afectate de artroză și de aceea consumul de sare în exces nu face foarte bine în astfel de situații.
Dulciurile cu zahăr adăugat
Pe termen scurt, zahărul poate cauza inflamație, iar pe termen mediu și lung duce la apariția excesului ponderal și chiar a obezității. Ambele efecte sunt nocive atât pentru persoanele sănătoase cât mai ales pentru cele care suferă de artroză, astfel că zahărul trebuie evitat. Așadar, dacă te întrebi ce alimente sunt interzise în artroză, trebuie să treci pe listă și dulciurile, sucurile îndulcite, dar și diferite sosuri sau alte produse care conțin zahăr adăugat deși nu sunt foarte dulci la gust.
Făina albă
Ne referim la făina albă ca ingredient pentru paste, pâine și diferite alte produse de panificație. Toate acestea conțin carbohidrați simpli care nu au valoare nutritivă ridicată însă vin cu un aport caloric ridicat. Carbohidrații simpli eliberează rapid în sânge o cantitate mare de glucoză pe care celulele nu o pot transforma integral în energie, ceea ce duce pe moment la o creștere a glicemiei și în timp la creșterea surplusului ponderal, pentru că glucoza neconvertită în energie se transformă în grăsime.
Lactatele
Dacă ne referim la produsele lactate nedegresate, acestea conțin grăsimi trans despre al căror efect nociv am amintit mai devreme, astfel că variantele de preferat ar fi cele degresate. Totuși, nici lactatele degresate nu trebuie consumate foarte des și în cantități mari întrucât proteinele specifice pot declanșa sau intensifica durerile articulare asociate cu artroza.
Uleiurile vegetale
În general, uleiurile vegetale sunt considerate alimente sănătoase (cu excepția cazului în care sunt folosite pentru prăjit) întrucât constituie o sursă de grăsimi nesaturate, benefice pentru organism. Problema e că uleiurile vegetale au un conținut bogat de acizi grași Omega-6, care sunt benefici pentru organism, dar în cantități mici. Un aport crescut de acizi grași Omega-6 favorizează procesul inflamator și de aceea persoanele cu artroză trebuie să consume uleiuri vegetale doar în cantități mici.
Sperăm că prin acest articol am reușit să te ajutăm să îți faci o imagine cât mai clară despre ce alimente sunt interzise în artroză și să înțelegi mecanismele prin care acestea pot influența în mod negativ simptomele și chiar evoluția bolii.
Data publicarii: 21.10.2024
Articole recomandate din categoria Sanatate
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024