Ce beneficii are consumul de ceai de urzică
Cei mai mulți oameni care consumă ceai de urzică o fac în scop terapeutic, întrucât această băutură nu este la fel de aromată precum alte ceaiuri apreciate pentru savoarea lor, cum ar fi cel de tei, mentă sau lavandă. În schimb, consumul de ceai de urzică aduce o gamă largă și variată de beneficii pentru sănătate, fiind recomandat atât pentru tratarea anumitor probleme cât și pentru prevenirea acestora.
07.01.2025
Timp estimat de citire:
7 minute, 38 secundeAceste beneficii se datorează conținutului ridicat de vitamine și minerale din ceaiul de urzică, dar și altor compuși naturali care îi conferă o serie de proprietăți curative.
Dacă vrei să afli despre ce proprietăți este vorba și ce beneficii aduce consumul de ceai de urzică, te poți documenta temeinic parcurgând rândurile de mai jos.
Ceai de urzică – substanțe nutritive și proprietăți
Înainte de a vorbi despre beneficii se cuvine să amintim care sunt vitaminele, mineralele și celelalte substanțe naturale pe care le conține un ceai de urzică, precum și despre calitățile pe care acestea le conferă băuturii.
Astfel, o cană de ceai de urzică oferă a un mix de nutrienți esențiali constând în vitamine precum vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C și vitamina K, alături de minerale ca fierul, magneziul, seleniul, zincul și calciul. În același timp, ceaiul de urzică este și o cursă bogată de polifenoli și terpenoizi – compuși naturali care îi completează efectele benefice asupra organismului.
Datorită nutrienților esențiali și celorlalți compuși din compoziția sa, ceaiul de urzică are proprietăți antibacteriene și antifungice, este un bun antioxidant și antiinflamator, are efect diuretic, iar asupra pielii are efect emolient și astringent.
Ceai de urzică – mod de preparare
Ceaiul de urzică se prepară din părțile aeriene ale plantei, cunoscute mai ales prin faptul că sunt greu de recoltat din cauza perișorilor cu care sunt acoperite și care provoacă iritații la nivelul pielii când sunt atinși. De aceea, pentru a procura materia primă direct din natură trebuie să-ți protejezi mâinile și să porți îmbrăcăminte lungă care să-ți acopere pielea de pe brațe și de pe picioare. Frunzele și tulpina din care se prepară ceai de urzică se culeg primăvara, atunci când sunt încă tinere și suculente. Perioada optimă de recoltare este în lunile martie-aprilie, înainte ca planta să atingă 30 de centimetri și să înflorească. În acest mod frunzele aduc beneficii maxime pentru consum datorită faptului că la momentul respectiv conțin o cantitate mare de nutrienți și alte substanțe cu efecte pozitive. Ulterior, după înflorire, concentrația de substanțe benefice scade iar frunzele capătă un gust amărui.
Planta se recoltează cu tot cu tulpină, care se rupe de la bază, după care se spală și se lasă la uscat. După recoltare, frunzele de urzică își pierd proprietățile iritante, astfel că pot fi atinse și mai ales consumate fără probleme. Se lasă la uscat pe o bucată de pânză într-un spațiu bine ventilat, de preferat cu multă lumină naturală, după care frunzele și tulpinile se mărunțesc. Poți sări peste tot acest proces procurând urzici gata uscate de la orice magazin naturist, farmacie sau chiar direct din piață.
Pentru o cană de ceai de urzică se pune la infuzat o linguriță de plantă uscată în 250 de mililitri de apă încălzită în prealabil până dă în clocot. Părțile vegetale uscate se adaugă în apa fierbinte iar recipientul se acoperă și se lasă la infuzat circa 10 minute.
După cum spuneam, ceaiul de urzică nu este unul foarte aromat însă îi poți îmbunătăți gustul adăugând o linguriță de miere și zeamă de lămâie – ingrediente care la rândul lor au câteva beneficii importante.
Ceai de urzică – beneficii asociate consumului
Consumul de ceai de urzică este adesea recomandat în curele pentru detoxifiere însă în același timp ajută la controlul glicemiei, previne apariția unor boli cronice și totodată aduce anumite beneficii în gestionarea unor afecțiuni deja existente. În același timp, ceaiul de urzică are și un important aport nutritiv datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține. Așa cum am promis încă din titlu, îți prezentăm în continuare o listă cu principalele beneficii ale acestei băuturi.
Prevenirea și reducerea retenției de apă
Despre retenție de apă se poate vorbi atunci când organismul nu elimină în mod eficient excesul de lichide, iar acestea se acumulează în țesuturi. Astfel apar edeme în special la nivelul articulațiilor importante și totodată crește volumul de sânge, ceea ce duce la și creșterea presiunii cu care acesta circulă prin vase, implicit la apariția hipertensiunii arteriale. Totodată, în organism se acumulează toxine, care în mod normal sunt eliminate prin urină.
Consumul de ceai de urzică are efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează procesul de urinare iar prin aceasta ajută la eliminarea excesului de apă din organism. Datorită aceluiași efect, ceaiul de urzică protejează sănătatea cardiovasculară întrucât reduce riscul de hipertensiune arterială pe fondul retenției de apă și totodată contribuie la detoxifiere.
Menținerea sănătății aparatului urinar
Prin efectul diuretic, consumul de ceai de urzică aduce beneficii și aparatului urinar, ale cărui funcții le stimulează. Astfel, previne formare pietrelor la rinichi iar în cazul celor care suferă de o astfel de problemă favorizează eliminarea calculilor renali. Totodată, datorită aceluiași efect diuretic, ceaiul de urzică reduce riscul apariției infecțiilor urinare, întrucât urina – care este sterilă – „spală” mai eficient tractul urinar și împiedică dezvoltarea bacteriilor. În același timp, ceaiul de urzică are și efect antibacterian datorită căruia distruge aceste bacterii, contribuind în acest fel la prevenirea și combaterea infecțiilor urinare pe care le cauzează.
Ameliorarea durerilor articulare
Majoritatea durerilor articulare sunt asociate cu o formă de artrită – termen ce denumește o serie de afecțiuni inflamatorii la nivelul articulațiilor. Mai exact, articulațiile afectate se inflamează din diferite cauze și astfel apare durerea însoțită de rigiditate articulară, care împreună reduc în mai mică sau mai mare măsură mobilitatea.
Și pentru cei care suferă de o formă de artrită ceaiul de urzică aduce beneficii, materializate prin ameliorarea durerilor articulare și îmbunătățirea mobilității. Acestea se datorează efectului antiinflamator al ceaiului de urzică, ce acționează asupra cauzei care generează durerea și îngreunează mișcările. Mai precis, acest ceai reduce inflamațiile articulare iar din acest motiv este folosit adesea ca tratament adjuvant în cazul pacienților cu artrită.
Controlul glicemiei
Ceaiul de urzică este recomandat și pacienților cu diabet dar și persoanelor supraponderale care prezintă un risc sporit de a face această boală. Se știe că diabetul zaharat de tip 2 se declanșează pe fondul unei glicemii care se menține constant peste limita normală, iar ceaiului de urzică îi sunt atribuite anumite calități în ceea ce privește controlul cantității de glucoză din sânge. Mai exact, acesta stimulează pancreasul să producă mai multă insulină, care este un hormon ce intermediază absorbția glucozei din sânge în celule, pentru a fi transformată în energie. Astfel, consumul de ceai de urzică poate reduce glicemia, ajutându-i pe pacienții cu diabet să o mențină în limitele normale. Cu toate acestea, nu trebuie să înlocuiască dieta echilibrată, mișcarea și tratamentul prescris de medic pentru controlul diabetului.
Reducerea stresului oxidativ
Datorită vitaminei C, polifenolilor și terpenoizilor din compoziția sa, ceaiul de urzică este și un bun antioxidant, ce reduce riscurile pentru sănătate asociate cu stresul oxidativ. Este vorba despre un proces degenerativ care afectează celulele din corp sub acțiunea unor compuși chimici instabili numiți radicali liberi. În majoritate, aceștia se formează în corp în urma proceselor metabolice și reacționează ușor cu celulele, cărora le cedează sau de la care preiau un electron pentru a-și stabiliza structura. Astfel celulele își modifică structura și odată cu ea funcționalitatea, iar pe fondul stresului oxidativ prelungit se pot declanșa diferite boli cronice sau alte probleme de sănătate.
Ceaiul de urzică reduce stresul oxidativ datorită conținutului de antioxidanți care intră în reacție cu radicalii liberi și îi stabilizează, anulând astfel efectul nociv pe care aceștia îl pot avea asupra celulelor.
În concluzie, ceaiul de urzică se remarcă datorită efectului diuretic prin care ajută la prevenirea și combaterea retenției de apă cu toate complicațiile aferente, și totodată contribuie la menținerea sănătății aparatului urinar. Este benefic și pacienților cu artrită, cărora le ameliorează durerile și le îmbunătățește mobilitatea, ajutând în același timp și la gestionarea diabetului. Nu în ultimul rând, contribuie la prevenirea multor boli cronice și altor probleme de sănătate care pot fi generate de stresul oxidativ.
Ce beneficii are consumul de ceai de urzică
07.01.2025
Radiofrecvența corporală: ce este și cum te ajută în lupta cu celulita
04.12.2024