Ce beneficii are consumul de mango pentru sănătate
Aroma și gustul de mango sunt cele două calități care au făcut cunoscute în întreaga lume aceste fructe tropicale, însă important de știut este și faptul că ele aduc și o serie de beneficii pentru sănătate. E drept că mulți nu se gândesc la asta atunci când au în față un fruct savuros de mango, dar noi ne-am decis să-ți facem cunoscute toate beneficiile sale pentru a-ți oferi un motiv în plus să consumi mai des acest aliment.
26.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 41 secundeNu trebuie totuși nici să exagerezi, pentru că mango conține și zahăr, care ar putea să-ți dăuneze siluetei și ți-ar putea îngreuna eforturile dacă încerci să scapi de niște kilograme în plus. Despre toate acestea te invităm să afli mai multe parcurgând rândurile de mai jos.
Mango – informații generale
Contrar convingerii multora, mango nu este fructul arborelui cu același nume, acesta fiind denumit „manghier”. Este un arbore care își păstrează frunzele verzi tot timpul anului, iar pentru aceasta are nevoie de un climat adecvat, specific zonelor tropicale. Mango este un fruct originar din zona de sud și sud-est a Asiei, cultivat cu precădere în India, Pakistan și Filipine, unde este considerat chiar fruct sacru și face parte din simbolurile naționale. Pe măsură ce a devenit tot mai cunoscut în întreaga lume, culturile de mango s-au extins și în alte zone cu climat favorabil din America de Sud, Africa și Europa. În prezent, pe lângă cele trei țări menționate deja, mango se mai cultivă în Portugalia, Spania, Brazilia, Angola și Mozambic.
Există mai multe soiuri de mango care se diferențiază prin culoarea cojii, ce poate fi verde, galbenă, portocalie sau roșie. Pulpa fructelor este galbenă sau portocalie, mai mult sau mai puțin fibroasă în funcție de soi, însă gustul și aroma sunt asemănătoare. De asemenea, mai diferă dimensiunea fructului de la un soi la altul, aceasta variind de la 150-200 de grame până la o jumătate de kilogram.
În mijlocul pulpei, se află un sâmbure mare, cu coajă lemnoasă, în formă alungită și aplatizată. Acesta reprezintă aproximativ 10% din greutatea totală a fructului.
Întrucât se cultivă în ambele emisfere și se exportă în întreaga lume, fructele de mango sunt disponibile tot timpul anului.
Mango – proprietăți nutriționale
Beneficiile de care aminteam mai devreme și despre care vom vorbi pe larg mai târziu se datorează calităților nutritive ale fructelor de mango, care concurează de la egal la egal cu cele mai hrănitoare alimente de origine vegetală. Datorită acestor calități, mango chiar a fost supranumit „regele fructelor” – denumire inspirată probabil și din zonele din care își are originea, unde este considerat fruct sacru și simbol național.
Valorile nutriționale diferă în funcție de dimensiunea și soiul fructului, însă pentru a-ți face o imagine cât mai exactă ne vom raporta la 100 de grame de mango și îți vom prezenta valorile medii. Această cantitate conține 74 de calorii conferite de 17 grame de carbohidrați, 0,6 grame de proteine și 0,5 grame de lipide. De asemenea, mango mai conține aproximativ un gram de fibre la suta de grame. În privința substanțelor nutritive, cea mai mare pondere o deține vitamina C urmată de vitamina A – mai exact de precursorii acesteia reprezentați de carotenoidele care conferă culoarea specifică pulpei fructelor de mango. Din categoria vitaminelor nu lipsesc nici cele din complexul B, mai exact vitaminele B1, B2, B3 și B6.
În același timp, mango este și o bună sursă de minerale, dintre care cele mai bine reprezentate sunt potasiul, magneziul cuprul, fosforul și calciul. Alte minerale pe care le mai conțin aceste fructe sunt fierul, zincul și sodiul.
La toate acestea se adaugă o serie de polifenoli, care sunt pigmenți naturali ce conferă o serie de beneficii organismului, precum și o grupă de enzime digestive numite amilaze.
Mango – beneficii pentru sănătate
Așa cum am promis, îți prezentăm în continuare beneficiile pe care le atrage consumul de mango și care se manifestă pe multiple planuri, după cum vei vedea în continuare.
Digestie îmbunătățită
Amilazele din compoziția fructelor de mango împreună cu fibrele solubile și insolubile ușurează digestia și previn apariția unor tulburări precum indigestia, balonarea sau constipația. Despre amilaze am precizat că sunt enzime digestive, acestea contribuind la descompunere moleculelor de amidon în glucoză. Mai exact, acestea stimulează digestia carbohidraților complecși, despre care se știe că se digeră mai greu în stomac.
În același timp, fibrele din mango ușurează tranzitul intestinal în două moduri distincte. Cele solubile se dizolvă și formează un gel care hrănește bacteriile probiotice implicate în procesul de digestie și totodată facilitează alunecarea resturilor alimentare prin intestin. De cealaltă parte, fibrele insolubile conferă volum resturilor nedigerate care formează materiile fecale, făcându-le să alunece mai ușor pentru a fi evacuate pe cale naturală și prevenind astfel constipația.
Risc cardiac redus
Consumul de mango prezintă beneficii și pentru sănătatea inimii, substanțele pe carele conține acționând pe mai multe planuri. Gelul format de fibrele solubile în intestin reține o parte din colesterolul rău din tractul digestiv (LDL) și îl împiedică să ajungă în sânge, în timp ce substanțele cu efect antioxidant din mango împiedică acest tip de colesterol să se depună în interiorul vaselor sanguine.
De asemenea, potasiul pe care fructele de mango îl conțin în cantități importante previne retenția de apă ce duce la creșterea volumului de sânge și a presiunii cu care acesta circulă în vase. Prin ambele mecanisme se previne apariția hipertensiunii arteriale, care este cea mai frecventă cauză generatoare a bolilor cardiovasculare.
Acuitate vizuală sporită
Mango conține și doze importante de bata-caroten, care este sintetizat în organism și transformat în vitamina A, cu o serie de beneficii importante în ceea ce privește sănătatea ochilor. Această vitamină intră în componența unor celule din retină, numite „bastonașe”, careu sunt responsabile cu vederea nocturnă. Astfel, consumul de mango menține și îmbunătățește acuitatea vizuală în condiții de luminozitate redusă. În același timp, vitamina A contribuie și la menținerea sănătății conjunctivei – acea membrană subțire care protejează ochii.
Imunitate crescută
Mango aduce beneficii și în plan imunitar, datorită în mod special conținutului ridicat de vitamina C. Aceasta este un nutrient vital pentru sistemul imunitar întrucât contribuie la producția de leucocite și totodată este implicată în reglarea funcțiilor acestora. În caz că nu știai, leucocitele sunt principala armă cu care sistemul imunitar luptă împotriva agenților patogeni, având rolul de a-i localiza în organism, de a-i identifica și în final de a-i neutraliza.
Pe de altă parte, beneficiile asupra imunități se datorează și substanțelor antioxidante din fructele de mango, care preiau o parte din sarcinile sistemului imunitar în ceea ce privește controlul nivelului de radicali liberi și prevenirea stresului oxidativ generat de aceștia.
Risc redus de boli cronice
Stresul oxidativ de care tocmai am amintit este un proces nociv declanșat de niște compuși care se formează sau pătrund în organism și reacționează cu celulele și alte molecule din corp. Acești compuși sunt radicalii liberi, pe care sistemul imunitar îi ține sub control pentru a nu se înmulți peste măsură și a genera stres oxidativ.
Vitamina C și compușii fenolici din fructele de mango au un puternic efect antioxidant, ceea ce înseamnă că neutralizează acești radicali liberi și reduc riscul de stres oxidativ. De ce este important acest lucru? Pentru că stresul oxidativ modifică structura celulelor, care nu mai funcționează normal și astfel pot genera boli cronice la nivelul organelor și chiar anumite forme de cancer.
Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024