Ce este arginina și ce beneficii are
Arginina este unul din cei 20 de aminoacizi care alcătuiesc proteinele din corpul uman iar ca parte componentă a acestor macromolecule îndeplinește o serie de funcții vitale pentru organism, aducând totodată mai multe beneficii. Cei 20 de aminoacizi se împart în două categorii în funcție de sursele de proveniență, iar arginina se plasează cumva în ambele grupe
11.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 6 secundeAceastă clasificare se explică prin faptul că organismul are capacitatea de a-și sintetiza singur arginină, însă în anumite condiții necesarul depășește această capacitate, astfel că este nevoie de o suplimentare din surse externe, mai precis din alimente.
Care sunt rolurile pe care arginina le îndeplinește în organism și care sunt beneficiile sale vei putea afla în următoarele minute din cuprinsul acestui material.
Ce este arginina
Am precizat mai devreme că arginina este un aminoacid, dar probabil că acest detaliu nu te-a lămurit pe deplin. Mai precis, este vorba de un compus chimic cu o structură centrală comună pentru toți aminoacizii și un radical lateral specific fiecăruia în parte. Există peste 500 de aminoacizi dintre care corpul uman folosește doar 20, printre care se numără și arginina.
Împreună cu alți aminoacizi, aceasta constituie structura de bază a proteinelor, care sunt macromolecule indispensabile oricărui organism viu, formate din lanțuri de astfel de compuși chimici, în diferite combinații. Dintre cei 20 de aminoacizi, 9 sunt esențiali, cea ce înseamnă că organismul nu și-i poate produce singur, iar ceilalți 11 sunt neesențiali pentru că pot fi sintetizați. Deși arginina este plasată în această a doua categorie, face parte dintr-o grupă aparte ce include aminoacizi semiesențiali sau condiționali, pe care organismul și-i poate sintetiza singur, dar care necesită în anumite cazuri și un aport extern.
Ce roluri îndeplinește arginina
Pe lângă sinteza proteinelor împreună cu ceilalți aminoacizi, arginina mai are o serie de funcții importante în organism, după cum vei constata în continuare.
Producerea oxidului nitric
Oxidul nitric este o moleculă gazoasă care conferă elasticitate vaselor sanguine, relaxând mușchii netezi din pereții acestora și permițând astfel trecerea unui volum mai mare de sânge fără a crește presiunea acestuia, implicit tensiunea arterială.
Formarea ureei
Arginina este totodată o componentă importantă în ciclul ureei, ce are ca scop final eliminarea amoniacului din organism. Este vorba de o substanță toxică ce este transformată în uree de-a lungul unui proces chimic complex în care este implicată și arginina, pentru ca apoi să fie eliminată prin intermediul urinei.
Funcționarea sistemului imunitar
Un alt rol pe care îl joacă arginina aduce beneficii pe planul imunității, întrucât contribuie la formarea de celule T pe care sistemul imunitar le aruncă în lupta împotriva agenților patogeni ce pătrund în organism.
Secreția hormonală
Glanda hipofiză care secretă hormonul de creștere are nevoie de arginină pentru a funcționa la parametri optimi, iar același aminoacid mai este implicat și în secreția de hormoni sexuali dar și în secreția de insulină – un hormon indispensabil pentru absorbția glucozei din sânge.
Ce beneficii aduce arginina
Datorită rolurilor despre care am vorbit în capitolul anterior, acest aminoacid atrage o serie de beneficii pentru organism, desigur dacă acesta are parte de un aport optim de arginină. Iată care sunt cele mai importante dintre ele!
Îmbunătățirea circulației sanguine
Prin implicarea sa în sinteza oxidului nitric, arginina aduce beneficii importante sistemului cardiovascular, contribuind la prevenirea bolilor specifice. Mai precis, prin efectul său vasodilatator, oxidul nitric îmbunătățește circulația sângelui și reduce riscul de hipertensiune arterială. Aceasta este una din cele mai frecvente boli cardiovasculare care, la rândul său, constituie principala cauză pentru majoritatea afecțiunilor din aceeași categorie.
Detoxifierea organismului
Ciclul ureei este un proces vital pentru organism, întrucât contribuie la eliminarea uneia din cele mai toxice substanțe prin urină. Este vorba de amoniac, ce se formează în urma proceselor metabolice și care poate produce daune serioase ficatului dacă se acumulează în cantități mari. Arginina contribuie la procesul de detoxifiere iar prin rolul pe care îl joacă în acest sens protejează ficatul și totodată aduce beneficii întregului organism. Aceasta, pentru că amoniacul afectează funcțiile ficatului, care devine tot mai puțin eficient în eliminarea toxinelor din sânge, iar acestea pot ajunge la nivelul tuturor organelor.
Controlul glicemiei
Printre altele, arginina stimulează funcționarea celulelor beta din pancreas, care secretă hormonul numit insulină. Aceste este esențial pentru absorbția glucozei din sânge de către celule și menținerea glicemiei la un nivel normal. În același timp, arginina eficientizează modul în care organismul folosește insulina, îmbunătățind sensibilitatea receptorilor celulari la acțiunea acestui hormon. Astfel, celulele absorb o cantitate mai mare de glucoză având nevoie de mai puțină insulină iar în acest mod se reduce considerabil riscul apariției diabetului de tip II.
Îmbunătățirea funcțiilor sexuale și a fertilității
Fertilitatea la bărbați depinde în bună măsură de nivelul de testosteron, care este principalul hormon sexual masculin. Așa după cum am precizat mai sus, arginina stimulează și secreția acestui hormon, ceea ce atrage beneficii atât în ceea ce privește fertilitatea, cât și performanța sexuală. Tot legat de acest aspect, arginina mai contribuie la îmbunătățirea funcțiilor sexuale prin producția de oxid nitric ce permite direcționarea unui volum mai mare de sânge către zona genitală. Astfel, îmbunătățirea circulației sanguine poate fi benefică pentru bărbații care se confruntă cu disfuncție erectilă dar în același timp poate rezolva anumite disfuncții sexuale și în cazul femeilor.
Creșterea performanței sportive
Arginina aduce beneficii și persoanelor active care doresc să își îmbunătățească performanța și rezistența la efort, fie că e vorba de sportivi profesioniști sau de amatori. Aceste beneficii se datorează tot acțiunii oxidului nitric și efectelor sale pozitive asupra circulației sanguine. Se îmbunătățește în acest fel fluxul de sânge către mușchi, implicit volumul de oxigen care este folosit în procesul de producere a energiei. La nivelul celulelor musculare se produce astfel mai multă energie, ceea ce echivalează cu creșterea forței și rezistenței mușchilor. De asemenea, pe fondul unei circulații îmbunătățite, și recuperarea după efort este mai ușoară iar riscul de accidentări mai redus.
În mod normal, organismul își sintetizează singur cantitatea de arginină necesară însă în anumite condiții este bine venit un aport suplimentar. Acesta le este recomandat persoanelor cu probleme cardiovasculare, copiilor aflați în perioada de creștere, pacienților care se recuperează după o intervenție chirurgicală, un accident sau o afecțiune severă, dar și bărbaților cu disfuncție erectilă sau cu probleme legate de fertilitate.
Cea mai bună sursă naturală de arginină este carnea, alături de alte produse de origine animală, iar cantități mai mici se găsesc și în leguminoase, ciuperci, nuci și semințe. De asemenea, există și numeroase suplimente alimentare pe bază de arginină, care pot fi administrate în completarea dietei.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024