Ce este berberina, cum se administrează și care sunt beneficiile?
Nu mai este de mult un secret că plantele sunt cea mai importantă sursă de substanțe naturale benefice pentru organismul uman, iar în acest sens putem oferi mii de exemple. De această dată ne vom rezuma la unul singur, mai precis la berberină, un compus folosit de mii de ani în medicina tradițională chinezească.
21.05.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 14 secundeDeși beneficiile berberinei erau de mult descoperite, substanța a atras atenția cercetătorilor în ultimii ani, întrucât aceste beneficii se răsfrâng preponderent asupra principalelor probleme de sănătate specifice epocii moderne. Ne referim la diabet, care deja este supranumit „boala secolului”, cu toate că încă nu am trecut încă de primul sfert al acestui veac, afecțiunile cardiovasculare, care sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial și excesul ponderal, care este un important factor determinant pentru cele două probleme majore menționate anterior.
Așadar, berberina s-a dovedit eficientă în prevenirea și controlul diabetului și bolilor cardiovasculare, fiind totodată și un bun aliat în curele de slăbire.
Ce este berberina
Inițial, berberina a fost descoperită și utilizată pentru prima dată în China, unde era extrasă dintr-o plantă numită Huang Lian. Ulterior, pe măsură ce beneficiile sale au devenit tot mai cunoscute, s-a constatat că berberina este un compus natural specific unor anumite familii de plante, precum Berberidaceele, Menispermaceeele, Papaveraceeele și Fumariaceele. Probabil că aceste denumiri nu îți sună foarte familiar, dar suntem convinși că ai auzit de mahonie, leontiță sau dracilă, acestea fiind doar câteva din cele mai cunoscute plante care conțin berberină. De asemenea, o altă sursă bine cunoscută de berberină este turmericul sau curcuma – un condiment originar din zona Asiei, care a devenit foarte popular și pe la noi.
Din punct de vedere chimic, berberina este un alcaloid izochinolinic sau, mai simplu spus, o sare de amoniu care se formează în plantele pe care le-am amintit. O putem găsi sub forma unei pulberi galbene greu solubile, fără un miros specific și cu un gust amărui.
Cum se administrează berberina
Deși chinezii foloseau berberina în scopuri medicinale încă din secolul al doilea, beneficiile sale pentru sănătate au fost trecute cu vederea multă vreme, timp în care această substanță a fost folosită preponderent pentru prepararea de vopsele.
Abia când diabetul a început să devină o problemă de sănătate publică în paralel cu creșterea numărului de persoane supraponderale și a incidenței afecțiunilor cardiovasculare, berberina a ajuns în atenția cercetătorilor, făcând obiectul mai multor studii care i-au confirmat proprietățile benefice.
Astfel, berberina a devenit și un important supliment alimentar, disponibil în prezent sub formă de pulbere sau de capsule. Doza zilnică recomandată este de 500 de miligrame, însă în funcție de necesități aceasta poate crește până la 1.500 de miligrame, dar numai la recomandarea medicului. Doza recomandată de berberină se administrează de 2-3 ori pe zi, de preferat pe stomacul gol, pentru a fi mai ușor absorbită în organism.
În general, nu sunt cunoscute efecte adverse asociate cu administrarea de berberină însă aceasta nu este recomandată nou-născuților și nici femeilor însărcinate sau care alăptează. Totuși, dacă este administrată în exces, berberina poate genera niște reacții neplăcute cum ar fi durerea de cap, starea de greață însoțită sau nu de vărsături, dureri abdominale, constipație și uneori erupții cutanate.
De asemenea, dacă urmează să fie administrată în paralel cu un tratament pentru diabet sau pentru probleme cardiovasculare, este recomandat să ceri sfatul unui medic în această privință, întrucât berberina poate interacționa cu unele substanțe active din medicamente.
Cum acționează berberina
Cu toate că a făcut obiectul a numeroase studii, cercetătorii nu au reușit până la acest moment să stabilească foarte exact modul în care berberina acționează în organism. Ceea ce se știe este faptul că aceasta este absorbită cu ușurință în sânge iar prin intermediul acestuia ajunge în toate zonele corpului, până la nivelul celulelor.
Având în vedere efectele despre care vom vorbi imediat, se presupune că berberina activează și stimulează enzima AMPK, ce joacă un rol crucial în reglarea funcțiilor metabolice. Mai exact, această enzimă stimulează absorbția de glucoză și procesul de transformare a acesteia în energie, reducând totodată producția de molecule de grăsime.
Prin efectul său asupra acestei enzime, berberina contribuie astfel la menținerea echilibrului energetic, generând o serie de beneficii pe care le poți afla din capitolul următor.
Care sunt beneficiile administrării de berberină
Spuneam că berberina este eficientă împotriva unora din cele mai pregnante probleme de sănătate ale momentului, datorate în bună măsură stilului de viață modern ce predispune la sedentarism, alimentație dezechilibrată și stres. Așa se face că numărul persoanelor supraponderale a crescut considerabil, la fel și incidența obezității. Excesul ponderal este asociat inevitabil cu apariția problemelor cardiovasculare și cu dereglări metabolice care duc în cele din urmă la diabet – alte patologii cu căror incidență a cunoscut o creștere alarmantă.
Berberina poate reduce riscul apariției unor astfel de probleme și totodată poate veni în sprijinul celor care se confruntă deja cu ele, prin câteva efecte benefice, după cum urmează:
Reglarea glicemiei
Nivelul constant al glucozei din sânge peste limitele normale este principalul factor declanșator al diabetului zaharat de tip II, iar administrarea de berberină contribuie la scăderea glicemiei și menținerea ei sub pragul de alertă. Aceasta stimulează absorbția glucozei din sânge și transformarea sa în energie la nivelul celulelor iar în același timp încetinește descompunerea carbohidraților în intestine, știut fiind faptul că aceștia sunt principala sursă de glucoză. Totodată, se pare că berberina acționează și asupra ficatului, pe care îl determină să producă și să elibereze mai puțină glucoză în sânge, fără a afecta însă funcționarea acestuia.
În acest mod, glicemia scade și se menține în limite normale, reducându-se riscul apariției diabetului de tip II și totodată ajutându-i pe pacienții care suferă de această boală că o controleze mai bine.
Reducerea nivelului de colesterol
Administrarea de berberină în mod regulat a fost asociată și cu o scădere cu aproximativ 25% a nivelului de colesterol, ceea ce înseamnă o reducere a riscului de boli cardiovasculare. Colesterolul în exces se depune în interiorul vaselor de sânge, pe care le îngustează și le face să devină mai rigide, ceea ce duce la creșterea presiunii sângelui, implicit a tensiunii arteriale. Astfel apare hipertensiunea arterială, o afecțiune asimptomatică, ce determină în timp alte probleme cardiovasculare.
Scăderea în greutate
Berberina poate fi inclusă ca supliment alimentar în curele de slăbire pentru că te ajută să dai jos mai ușor kilogramele în plus. Grăsimea se formează din glucoza în exces, pe care organismul nu mai apucă să o transforme în energie iar atunci o stochează ca rezervă sub formă de țesut adipos. După cum am precizat, berberina stimulează absorbția glucozei în celule și transformarea acesteia în energie, limitând totodată și cantitatea nouă ce ajunge în sânge. Astfel, organismul dispune de o cantitate optimă de glucoză, nemaifiind nevoit să stocheze excesul sub formă de grăsime care se formează în special în zona abdomenului.
Așadar berberina te ajută să scapi de kilogramele în plus și să te menții la greutatea ideală, iar în acest mod contribuie și la prevenirea obezității diabetului și bolilor cardiovasculare care au la bază excesul ponderal.
Îmbunătățirea digestiei
S-a constatat că berberina are importante beneficii și în plan digestiv, ameliorând disconfortul abdominal în cazul unor tulburări specifice și prevenind totodată apariția unor astfel de probleme. Datorită proprietăților antimicrobiene, berberina distruge bacteriile nocive care ajung în tubul digestiv și care pot provoca diaree, balonare, crampe abdominale, arsuri gastrice și alte tulburări. În același timp, îmbunătățește flora intestinală formată din bacterii benefice numite probiotice, care joacă un rol esențial în procesul de digestie.
Proprietățile antimicrobiene sunt eficiente și împotriva paraziților intestinali, berberina având totodată și un efect antiinflamator, benefic mai ales în cazul unor afecțiuni precum boala Crohn, sindromul de intestin iritabil sau colita ulcerativă.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024