Ce este dieta alcalina și care sunt beneficiile ei?
Ți-ar plăcea să slăbești ușor și în același timp să îți îmbunătățești starea de sănătate doar cu ajutorul alimentelor pe care le consumi? Dacă răspunsul este unul afirmativ, îți recomandăm dieta alcalină, care vine cu o serie de alte beneficii, pe lângă eliminarea kilogramelor în plus.
07.11.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 5 secundeBineînțeles că nu le vom rezuma doar la atât, ci vom argumenta această recomandare pe parcursul rândurilor de mai jos, în care îți vom explica pe larg ce este dieta alcalină, cum funcționează și care sunt beneficiile despre cate tocmai am amintit. De asemenea, îți vom prezenta și câteva alimente pe care le poți consuma în cadrul unei diete alcaline, alături de o altă listă cu alimente care sunt de evitat.
Așadar, dacă vrei să afli toate informațiile despre dieta alcalină, acordă-ne câteva minute pentru a parcurge acest articol până la final.
În ce constă dieta alcalină
Dieta alcalină se bazează pe menținerea unui pH echilibrat în interiorul organismului, prin reglarea nivelului de aciditate cu ajutorul alimentelor. Pentru a înțelege mai bine principiile dietei alcaline trebuie să revenim puțin la lecțiile de chimie din școala generală și să-ți reamintim ce este acest pH.
Acest termen se traduce prin puterea de hidrogen și este folosit pentru măsurarea gradului de aciditate al soluțiilor de tot felul. Puterea de hidrogen se măsoară pe o scală de la 0 la 14, iar cu cât nivelul său este mai scăzut, cu atât soluția respectivă este mai acidă. Soluțiile care un pH egal cu 7 sunt neutre, iar cele cu un pH între 7 și 14 sunt alcaline.
Revenind la dieta alcalină, scopul său este acela de a menține în organism un nivel optim al pH-ului, care se situează între 7,35 și 7,45. Dacă nivelul pH-ului scade sub acest nivel, crește aciditatea și odată cu ea riscul unor afecțiuni, însă organismul are capacitatea de a se autoregla.
Dieta alcalină vine astfel în sprijinul mecanismelor naturale ale organismului printr-un regim echilibrat, bazându-se pe faptul că pH-ul alimentelor poate influența nivelul pH-ului din organism.
Pentru a ajunge la acest rezultat, alimentația persoanelor care urmează o dietă alcalină trebuie să fie constituită în proporție de 80% din alimente alcaline și în proporție de doar 20% din alimente cu aciditate.
Ce beneficii aduce dieta alcalină
Așa cum spuneam, dieta alcalină nu te ajută doar să scapi de kilogramele în plus, ci îți aduce și o serie de alte beneficii în ceea ce privește sănătatea, pe care ți le vom prezenta în continuare.
Menținerea senzației de sațietate
Alimente cu pH crescut din dieta alcalină stimulează producția de leptină, care este un hormon responsabil cu inducerea stării de sațietate. Așa se explică faptul că alimentele cu alcalinitate crescută sunt mai sățioase, iar acesta este principalul mecanism prin care dieta alcalină contribuie la pierderea kilogramelor în plus. Pur și simplu trebuie să consumi anumite alimente pe care ți le vom dezvălui spre final, iar acestea îți vor reduce apetitul evitând astfel consumul de calorii în plus.
Îmbunătățirea densității osoase
În afară de faptul că sunt sățioase, alimentele permise în dieta alcalină au și un conținut bogat de nutrienți care se dovedesc benefici pentru sănătatea oaselor. Se știe că oasele au nevoie de calciu și fosfor pentru a crește și a se întări, dar și de vitamina D pentru a facilita absorbția calciului. Dieta alcalină oferă un aport sporit de vitamine și minerale care contribuie la îmbunătățirea densității osoase, prevenind astfel osteoporoza și fracturile în urma unor accidente ușoare.
Protejarea sănătății inimii
Într-un meniu specific dietei alcaline nu vei găsi alimente bogate în grăsimi saturate, sare și alte ingrediente considerate nocive pentru sănătatea inimii. Din contră, un astfel de meniul include doar alimente recomandate pentru a reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale, cu toate complicațiile de natură cardiovasculară ce îi sunt asociate. În același timp, și procesul de slăbire facilitat de o dietă alcalină contribuie la rândul său la menținerea unei inimi sănătoase.
Ameliorarea durerilor cronice
S-a stabilit că există o corelație între intensitatea durerilor cronice și nivelul acidității din organism, în sensul că un pH scăzut determină o durere mai puternică. După cum am arătat, dieta alcalină are ca scop reducerea nivelului de aciditate, astfel că, odată cu acestea, poate scădea și intensitatea durerilor se spate, durerilor reumatice, a migrenelor sau a durerilor menstruale.
Prevenirea problemelor gastrice
Multe din problemele care apar la nivel gastric sunt datorare acidității crescute, dat fiind faptul că în stomac există cel mai ridicat nivel de aciditate din organism. Așa e și normal, pentru că aciditatea sucului gastric este necesară pentru digestie, însă uneori concentrația de acid clorhidric poate depăși valorile normale.
Astfel de riscuri sunt mai reduse în cazul persoanelor care urmează o dietă alcalină, întrucât alimentele pe care le consumă reduc aciditatea din stomac prevenind astfel gastrita, ulcerul gastric, refluxul gastro-esofagian și alte probleme digestive.
Creșterea imunității
Revenim la conținutul bogat de vitamine și minerale al alimentelor acceptate în dieta alcalină, pentru a evidenția un alt beneficiu important pentru sănătate. Multe dintre aceste vitamine și minerale sunt necesare organismului pentru întărirea sistemului imunitar și creșterea rezistenței în fața atacurilor agenților patogeni.
Totodată, o dietă alcalină contribuie și la scurtarea timpului de refacere a organismului în urma unor boli sau ca urmare au nor accidente, tot datorită sprijinului pe care îl oferă sistemului imunitar prin nutrienții de care are nevoie.
Protejarea sănătății rinichilor
Rinichii au rolul cel mai important în reglarea pH-ului din organism, iar o dietă alcalină le poate veni în ajutor. Un astfel de regim crește pH-ul urinei făcând-o mai puțin acidă și reducând astfel riscul formării de pietre la rinichi sau al apăriției altor probleme renale.
Alimente recomandate în dieta alcalină
Așa după cum spuneam, dieta alcalină se bazează în mare măsură pe alimente cu un pH crescut, menite să contracareze aciditatea din organism și să mențină un echilibru în limita valorilor menționate anterior. Baza alimentației alcaline o constituie fructele, legumele și verdețurile, care este de preferat să fie consumate crude.
Dintre fructe, poți consuma cu încredere struguri, piersici, caise, pere, pepene, fructe de pădure, ananas, avocado, smochine, curmale căpșune, kiwi, papaya și mango. Lista poate fi completată cu mere, banane și citrice, însă acestea au un conținut ușor mai acid și se alcalinizează în organism, fapt pentru care trebuie consumate dimineața. Dintre legume și verdețuri, poți consuma orice, limitând însă cantitatea de roșii care, de asemenea, sunt ușor acide. Lista de alimente alcaline e completată de uleiul de măsline, cel de floarea soarelui și alte uleiuri vegetale, migdale, semințe de susan, precum și semințe crude de dovleac și floarea soarelui.
Alimentele enumerate mai sus trebuie să dețină o pondere de 80% din meniul zilnic, iar diferența poate fi completată cu alimente mai acide, care nu trebuie să depășească însă 20%. Dintre acestea îți recomandăm carnea slabă, peștele, lactatele degresate, cerealele integrale, ouăle, nucile și alunele.
Sunt de evitat mezelurile și alte produse din carne procesată, prăjelile, alimentele cu un conținut mare de sare, dulciurile cu mult zahăr, alimentele picante sau bogat condimentate, produsele tip fast-food și cele care conțin conservanți, coloranți și alți aditivi. Toate acestea cresc nivelul de aciditate, devenind foarte dificil ca pH-ul să fie crescut la valorile optime cu ajutorul alimentelor alcaline. Același lucru se întâmplă și dacă vei consuma alcool, băuturi carbogazoase, cafea, energizante ceai negru sau alte băuturi care conțin cofeină ori zahăr, așa că și acestea trebuie excluse din dieta alcalină.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024