Ce este lipaza? Cauze lipază marită
Pancreatita este o afecțiune inflamatorie a pancreasului, care poate varia în severitate de la forme ușoare până la complicații grave, chiar deces. De obicei, ghidurile medicale pentru diagnosticul pancreatitei recomandă identificarea a cel puțin două dintre următoarele trei criterii: dureri abdominale specifice, semne distinctive pe care medicul le poate observa în scanarea computerizată (CT), și/sau niveluri crescute ale enzimelor amilază și/sau lipază de cel puțin trei ori peste limita superioară a normalului.
13.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 51 secundeCe este lipaza?
Lipaza este o enzimă implicată în descompunerea trigliceridelor în acizi grași și glicerol, într-un proces cunoscut sub numele de lipoliză. Această enzimă este produsă în principal de pancreas, dar se găsește și în alte părți ale tractului gastrointestinal, cum ar fi esofagul, duodenul, stomacul și colonul. De asemenea, s-a descoperit că lipaza este prezentă și în alte organe, precum ficatul, inima, plămânii, dar și în leucocite.
În pancreas, concentrația de lipază este semnificativ mai mare decât în alte părți ale organismului, fiind, de exemplu, de circa 100 de ori mai mare decât în intestinul subțire și ficat. Din acest motiv, nivelurile de lipază din sânge sunt cel mai frecvent analizate pentru a diagnostica pancreatita.
Când este necesar un test de lipază
Un test de lipază poate fi recomandat în diverse situații. Însă pancreatita acută este una dintre cele mai frecvente probleme pentru care se solicită acest test.
Simptomele asociate cu pancreatita acută includ:
- durere abdominală intensă, care se poate extinde către piept sau spate
- dureri abdominale accentuate de alimentație
- febră
- pierderea poftei de mâncare
- greață și vărsături
- prezența grăsimilor în scaun
- puls accelerat
- pierdere inexplicabilă în greutate
- icter (îngălbenirea pielii și a ochilor).
Testul de lipază este recomandat atunci când un pacient prezintă simptome sugestive pentru pancreatită ori pacienților deja diagnosticați cu pancreatită, pentru a monitoriza evoluția bolii și răspunsul la tratament, dar și pentru a evalua funcția pancreasului în cazul unor afecțiuni precum insuficiența pancreatică sau cancerul pancreatic.
Însă, în unele cazuri, nivelurile crescute ale lipazei pot fi asociate și cu alte afecțiuni digestive, cum ar fi colecistita, coledocolitiaza, sau boala Crohn.
Lipaza mărită (hiperlipazemie) – interpretare nivelurilor crescute de lipază în sânge
Hiperlipazemia, cunoscută și sub numele de lipază mărită, reprezintă o creștere anormală a nivelului de lipaze în sânge.
Lipaza mărită poate fi determinată de diverse afecțiuni, printre care se numără pancreatita, obstrucția ductului pancreatic, traumatismele abdominale, infarctul pancreatic sau unele afecțiuni hepatice.
Pancreatita, fie sub forma acută, fie sub forma cronică, poate declanșa eliberarea crescută de lipază în sânge. Acest lucru se datorează faptului că pancreasul inflamat eliberează enzime digestive, inclusiv lipaze, în cantități mai mari decât de obicei. Astfel, un nivel mare de lipază în sânge poate reprezenta un indicator al inflamației pancreatice.
Totuși, lipaza mărită nu înseamnă întotdeauna că pacientul suferă de pancreatită. Alte afecțiuni, precum bolile ulceroase peptice și diverse tulburări hepatobiliare, pot determina, de asemenea, creșteri ușoare ale nivelurilor de lipază. De aceea, este foarte importantă interpretarea corectă a rezultatelor testelor de lipază.
Un studiu publicat de NIH (National Institutes of Health) atrage atenția asupra acestui aspect, subliniind că lipază mărită poate fi cauzată și de alte probleme de sănătate, nu doar de pancreatită. Prin urmare, medicii ar trebui să fie conștienți de aceste alternative pentru a evita erorile de diagnostic. Autorii studiului recomandă medicilor să acorde atenție tuturor posibilelor cauze ale lipazei mărite și modului în care acestea pot influența interpretarea rezultatelor testelor.
Lipaza mărită, prezentă în COVID-19
Un alt studiu publicat de Science Direct a descoperit că mulți pacienți cu COVID-19 au avut niveluri ridicate de lipază în sânge, chiar dacă nu au prezentat simptome evidente de pancreatită. Interesant este că acești pacienți cu lipază mărită au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta complicații grave și de a necesita îngrijiri la terapie intensivă.
Se crede că acest lucru se datorează prezenței la un nivel mărit al unei substanțe numite D-dimer, asociată cu creșterea riscului de coagulare a sângelui. În acest context, și autorii acestui studiu au recomandat medicilor să monitorizeze cu atenție nivelurile de lipază și alți markeri biochimici la pacienții cu COVID-19, pentru a ghida tratamentul și pentru a anticipa eventualele complicații grave.
Lipaza mărită – cauze
Evaluarea nivelurilor de lipază rămâne însă extrem de importantă pentru a obține informații relevante în diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni precum pancreatita, tumori ale pancreasului sau stomacului, colecistită și insuficiență renală. Informațiile obținute în urma evaluării contribuie la înțelegerea stării de sănătate a pacientului și la ghidarea unui tratament adecvat, adaptat necesităților individuale.
Printre cauzele care pot determina niveluri mărite de lipază în sânge se numără:
Pancreatita
Această inflamație a pancreasului poate duce la o creștere a nivelului de amilază și lipază, în mod obișnuit de până la de trei ori mai mare decât valorile normale. Pentru a confirma diagnosticul de pancreatită, este important ca ambele enzime să fie crescute.
Tumorile pancreasului sau stomacului
Unele tumori localizate la nivelul pancreasului sau stomacului pot provoca, de asemenea, creșterea nivelului de lipază. Aceste afecțiuni sunt frecvent asociate cu dureri abdominale.
Infecția vezicii biliare
Cunoscută sub denumirea de colecistită, inflamația vezicii biliare poate determina o creștere a nivelului de lipază în sânge.
Insuficiența renală
Problemele de rinichi pot, de asemenea, să conducă la hiperlipazemie, cu niveluri mărite de lipază în sânge.
Lipaza mărită – factori de risc
Este posibil să aveți un risc crescut de pancreatită și testele de laborator să indice lipază mărită, dacă îndepliniți următoarele criterii:
- Sunteți supraponderal (obez)
- Aveți niveluri ridicate de trigliceride în sânge
- Consumați cantități mari de alcool
- Ați fost diagnosticați cu pietre la vezica biliară, care pot bloca fluxul de secreții de la pancreas la intestine
- Aveți antecedente familiale de pancreatită
Lipaza mărită – simptomele care impun consult medical
Cele mai evidente simptome care impun consult medical sunt:
- Greață severă care vă împiedică să mâncați și nu este ameliorată de medicamentele prescrise.
- Diaree frecventă (4-6 episoade într-o perioadă de 24 de ore), care persistă în ciuda administrării de medicamente anti-diaree și modificări ale dietei.
- Durere abdominală intensă, însoțită de transpirație sau febră (acestea pot fi semne ale pancreatitei).
- Apariția unor erupții cutanate noi, în special dacă sunt asociate cu administrarea de medicamente noi.
Ce poți face pentru a evita sau ameliora hiperlipazemia (lipaza mărită)
Pentru a evita sau ameliora hiperlipazemia (lipaza mărită), poți lua în considerare câteva măsuri.
Acordă atenție alimentației tale! Optează pentru alimente sărace în grăsimi și carne roșie, dar bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Asigură-te că te hidratezi corespunzător, consumând suficiente lichide în fiecare zi, preferabil apă.
Evită consumul de alcool, deoarece acesta poate irita pancreasul și ficatul, având potențialul de a interacționa negativ cu medicamentele. Este important să comunici cu medicul tău despre orice medicamente pe care le iei (inclusiv medicamente fără prescripție medicală, vitamine sau remedii pe bază de plante, acestea pot provoca interacțiuni cu alte medicamente) și să îi menționezi antecedentele medicale, cum ar fi diabetul sau bolile hepatice, renale sau cardiace.
În cazul în care nivelul de lipază în sânge este mărit și ești diagnosticat cu pancreatită, medicul tău poate decide internarea în spital pentru tratament specializat și monitorizare adecvată. Respectarea sfaturilor medicului și discuția deschisă despre starea ta de sănătate pot contribui la gestionarea eficientă a hiperlipazemiei (lipaza mărită).
Surse:
https://chemocare.com/sideeffect/hyperlipasemia
https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-a-lipase-test
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024