Ce este și ce beneficii are sarea celtică
Sarea celtică, cunoscută și sub numele de Sel Gris sau Grey Sea Salt, este o sare de mare naturală recoltată din regiunile de coastă ale Bretaniei, în Franța. Această sare celtică este renumită pentru nuanța sa gri, care provine de la mineralele și argila care se găsesc în salinele în care este colectată. Spre deosebire de sarea de masă obișnuită, sarea celtică este supusă unei procesări minime, astfel își păstrează o cantitate mai mare de minerale și oligoelemente naturale.
13.06.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 20 secundeSare celtică: origine și profil nutrițional
Sarea celtică este extrasă prin metode tradiționale care datează de peste două mii de ani. Procesul începe cu canalizarea apei de mare în iazuri de mică adâncime sau în saline. Pe măsură ce apa se evaporă sub acțiunea soarelui și a vântului, se formează cristale de sare care se depun pe fundul lacului. Sarea este apoi greblată cu grijă cu mâna, păstrându-și structura naturală și conținutul de minerale. Această metodă artizanală asigură faptul că rezultă o sare celtică nerafinată și lipsită de aditivi și substanțe chimice.
Când vorbim de sare celtică nu putem să nu facem diferența între conținutul său de minerale superior față de cel al sării obișnuite. În sarea celtică există peste 80 de minerale esențiale, inclusiv magneziu, calciu, potasiu și fier. Datorită lor, sarea celtică are culoarea gri și o textură ușor umedă.
La polul opus, sarea de masă este puternic procesată și-și pierde o parte din mineralele naturale. În plus, i se adaugă adesea iod și agenți antiaglomeranți.
Sare celtică: ce beneficii are
Dacă vrei să incluzi sare celtică în alimentație, dincolo de gustul său, trebuie să știi că aceasta are numeroase beneficii pentru sănătate.
Bogată în minerale esențiale
Consumul de sare celtică aduce organismului minerale esențiale, care sunt vitale pentru organism. Magneziul este important pentru funcționarea musculară, transmiterea nervoasă și producerea de energie. Potasiul participă la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea echilibrului fluidelor. Iar pentru sănătatea oaselor este esențial calciul, care se regăsește și el în sarea celtică.
Hidratare optimă
Compoziția minerală din sare celtică ajută corpul să-și mențină niveluri optime de hidratare. Electroliții echilibrați din sarea celtică ajută la retenția de fluide și previne dezechilibrele de electroliți. Este în special benefică pentru atleți și persoanele care fac activități fizice grele.
Beneficii pentru sănătatea digestivă
Consumul de sare celtică stimulează producerea de enzime digestive, care sunt esențiale pentru o digestie bună. De asemenea, mineralele din sare celtică pot ajuta și la formarea de bacterii benefice în intestin, participând astfel la menținerea unui microbiom sănătos.
Beneficii imunitare
Mineralele precum zincul și fierul din sare celtică sunt esențiale pentru funcționarea celulelor imunitare și pentru capacitatea organismului de a se proteja de infecții. Consumul regulat de sare celtică poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
În timp ce consumul excesiv de sodiu este adesea un motiv pentru creșterea tensiunii arteriale, conținutul mineral echilibrat din sarea celtică poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Efectele negative ale sodiului sunt contracarate de potasiul și magneziul din sare celtică, care promovează sănătatea cardiovasculară. Este totuși imperativ să nu consumi sare celtică în exces, ci să o incluzi ca parte dintr-o dietă echilibrată. Orice tip de sare conține sodiu, care în exces poate dăuna grav sănătății.
Beneficii pentru sănătatea respiratorie
Proprietățile naturale antiinflamatorii și antibacteriene ale sării celtice pot fi benefice pentru sănătatea aparatului respirator. Terapia salină cu inhalații de aburi cu sare celtică poate ajuta la ameliorarea simptomelor de astm, bronșită și sinuzită. Particulele de sare celtică ajută la eliberarea mucusului, reduc inflamația și ucid bacteriile dăunătoare din tractul respirator.
Beneficii pentru piele
Băile într-o soluție cu sare celtică pot ajuta la detoxifierea pielii, pot reduce inflamația și promova o vindecare mai rapidă. Proprietățile natural exfoliante ale sării celtice ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii, astfel încât aceasta devine netedă. De asemenea, sarea celtică poate ajuta la ameliorarea eczemelor și a psoriazisului.
Cum să incluzi sare celtică în stilul tău de viață
Încorporarea sării celtice în stilul de viață pentru beneficii este ușoară și potențează atât gustul alimentelor cât le și crește valoarea nutritivă. Uite cum o poți folosi ușor, fără prea mult efort:
- Primul pas este să înlocuiești sarea obișnuită de masă cu sarea celtică și să o folosești când pregătești mâncărurile și deserturile.
- O poți folosi la fel ca pe sarea obișnuită. Adaug-o la supe, tocănițe, fripturi și deserturi, dar și în salate.
- Adaugă un vârf de sare în apa de băut atunci când faci efort fizic intens sau sport, pentru o hidratare mai bună.
- Pune sarea celtică în apa caldă de baie, cu sau fără spumă, pentru o baie relaxantă și detoxifiantă pentru piele.
Precauții de luat în considerare
Deși sarea celtică are numeroase beneficii pentru sănătate, trebuie să o folosești cu moderație. Un consum excesiv de sare poate duce la probleme de sănătate precum tensiune arterială crescută și retenție de fluide, indiferent de tipul de sare folosit.
American Heart Association recomandă limitarea aportului de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi (aproximativ o linguriță). Limita ideală pentru majoritatea adulților este totuși de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.
De asemenea, dacă suferi de anumite probleme de sănătate, cum ar fi boli renale sau hipertensiune, este important să te consulți cu medicul curant înainte. Menține o dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în proteine slabe, fructe, legume și cereale integrale pentru o sănătate generală bună.
https://mcpress.mayoclinic.org/nutrition-fitness/the-health-benefits-of-celtic-sea-salt/
https://www.nationalnutrition.ca/articles/research/unravelling-the-benefits-of-celtic-salt/
https://www.loveseasalt.com/celtic-sea-salt/
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024