Ce este si de ce avem nevoie de dieta antiinflamatorie
Inflamatia este un mecanism de aparare a organismului, un mod natural de a se proteja de substantele daunatoare si de a se recupera in urma unei leziuni. Atunci cand devine cronica insa, din cauza expunerii permanentizate la factorii nocivi, inflamatia se intoarce impotriva noastra. In ultimul deceniu au aparut nenumarate studii stiintifice care aduc dovezi solide ce sustin faptul ca inflamatia favorizeaza aparitia unei liste intregi de afectiuni. In acest context, alimentatia joaca un rol critic. Pentru ca poate ameliora sau agrava situatia, in functie de ceea ce punem in farfurie.
29.05.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 24 secundeDieta antiinflamatorie este special conceputa pentru a contribui la scaderea intensitatii inflamatiei si la restabilirea functionarii armonioase a organismului.
Spre deosebire de dietele cu care ne-am obisnuit, cea antiinflamatorie nu promite scaderi spectaculoase in greutate. De fapt, aceasa nu este o dieta propriu-zisa, ci mai degraba un mod particular de alimentatie menit sa previna si sa stopeze progresia bolilor care au o importanta componenta inflamatorie. Si nu sunt deloc putine la numar. Artrita, astmul, diabetul, afectiunile cardiovasculare, Alzheimerul si Parkinsonul, sindromul de colon iritabil, ba chiar si unele tipuri de cancer – toate sunt asociate cu inflamatia persistenta, conform ultimelor cercetari medicale.
Recomandari de baza
Pentru ca precursorii inflamatiei dau navala in organism ori de cate ori echilibrul alimentar se inclina in favoarea alimentatiei nesanatoase, dieta antiinflamatorie vine sa actioneze ca o contra-balanta a daunelor realizate. Tocmai de aceea pune accentul pe:
- consumul crescut de fructe si legume proaspete, bogate in substante fitochimice cu puternice proprietati antiiflamatorii;
- adaugarea constanta a unei surse de acizi grasi de tip Omega-3;
- reducerea consumului fainuri rafinate, zahar, sare, carne rosie, lapte integral si grasimi saturate
- incurajarea folosirii ierburilor aromatice si a condimentelor, precum patrunjelul, usturoiul, piperul negru, scortisoara, rozmarinul, cardamonul, coriandrul, cuisoarele sau busuiocul. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au descoperit, de exemplu, ca busuiocul are actiune antiinflamatorie, comparabila cu ibuprofenul, naproxenul si aspirina!
Pilonii principali in dieta antiinflamatoare
Pestele gras. Somonul, macroul, tonul si sardinele contin cantitati ridicate de acizi grasi esentiali Omega-3, ce stopeaza anumite enzime responsabile de inflamatie.
Fructele oleaginoase si semintele. Pe langa faptul ca sunt o sursa importanta de grasimi sanatoase, ele sunt furnizoare generoase de seleniu, un meneral al carui carenta creste riscul de artrita cu 50%!
Legumele crucifere. Broccoli, conopida, guliile, varza, kale si varza de Bruxelles sunt pline de antioxidanti si compusi unici, care combat inflamatia cronica.
Ardeiul iute. Este considerat unul dintre cele mai bune remedii naturale in caz de artrita, psoriazis si neuropatie, datorita capsaicinei din compozitie care actioneaza prin inhibarea substantelor asociate cu procesele inflmatorii.
Uleiul de masline. Un studiu publicat in „The American Journal of Clinical Nutrition” a demonstrat rolul benefic al unui compus din uleiul de masline, numit oleocantal, in scaderea productiei anumitor substante implicate in inflamatie.
Ghimbirul si turmericul. Aceste doua condimente asiatice contin gingerol si curcumin, doua substante care au efecte comparabile cu cele ale medicamentelor antiinflmatoare nesteroidiene, insa fara efecte secudare.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024