Ce fructe pot consuma persoanele cu diabet
Diabetul zaharat este o boală metabolică foarte des întâlnită. Numărul de bolnavi diabetici este în creştere în România, dar şi în alte ţări europene. Diabetul reprezintă o afecţiune cronică, nevindecabilă, în care nivelul zahărului din sânge (mai precis al glucozei), nivel numit glicemie, poate deveni mai mare decât cel considerat normal, acest lucru cauzând simptome și punând sănătatea în pericol. Printre măsurile necesare pentru controlul acestei afecțiuni se numără și atenția deosebită care trebuie acordată dietei. Un regim alimentar pentru diabetici are anumite particularități foarte important de știut pentru orice pacient.
06.02.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 48 secundeExistă două tipuri de diabet zaharat: diabetul de tip 1 şi diabetul de ti p 2. La baza diabetului, indiferent de tip, stă o problemă legată de sinteza, secreția şi eficacitatea acţiunii insulinei. Aceasta este un hormon, secretat de o zonă mică aflată în pancreas (zona insulară), care are drept acțiune centrală controlul glicemiei. După ce mâncăm, glucidele din alimente se digeră și se absorb, trec în sânge, glicemia crește şi se secretă insulina, ea determinând transferul glucozei din sânge către celule, care o folosesc drept sursă de energie. În cazul diabetului, acest ciclu firesc nu poate avea loc, fie pentru că nu există suficientă insulină (diabet tip 1), fie pentru că modul în care acționează insulina este necorespunzător (diabet tip 2).
Persoanele cu diabet de tip 2 pot fi tratate atât cu medicamente, cât şi, uneori, exclusiv cu un regim igieno-dietetic adecvat.
Regimul alimentar al persoanelor cu diabet – informații importante
În zilele noastre, un regim alimentar pentru diabetici poate să conțină orice. Nu este nevoie să se urmeze o dietă specială pentru diabetici, ca în trecut. Însă, în dieta pentru diabetici trebuie să se ţină seama de toleranţa la glucoză, de ritmicitatea injecţiilor cu insulină (la diabetul de ti p 1), de regimul de activitate fizică etc.
De asemenea, dieta pentru diabetici trebuie să aibă în vedere şi profilaxia hiperlipemiilor, a ateromatozei, a bolilor cardiovasculare, ceea ce, în fond, face ca alimentaţia diabeticului să fie în bună măsură echivalentă cu alimentaţia recomandată în general oricărei persoane care vrea să mănânce sănătos. Uneori este mai uşor dacă diabeticul îşi numără carbohidraţii ingeraţi sau dacă are în vedere indexul glicemic al alimentelor.
Cele mai bune alimente recomandate persoanelor cu diabet
În alimentaţia diabeticului trebuie să fie prezente zilnic: legume, cereale integrale, fructe, leguminoase, lactate degresate, carne slabă, peşte. Deci trebuie alese alimente dense nutriţional, bogate în fibre, proteine, minerale şi vitamine. Carbohidraţii (glucidele) din aceste alimente trebuie să fie complecşi, să se absoarbă lent şi să crească glicemia treptat.
Din dieta pentru diabetici trebuie excluse sau consumate cu moderație următoarele alimente: dulciurile concentrate, fructele dulci, fructele uscate, alimentele procesate, cerealele ultrarafinate, alimentele bogate în grăsimi saturate şi colesterol, alimentele foarte sărate. Asta nu înseamnă că diabeticul nu are voie niciodată să se bucure de o prăjitură sau de o gustare cu conţinut lipidic ridicat, dar acest lucru trebuie să fie o excepție, şi nu o regulă. Pentru a satisface dorinţa de dulce pe care mulţi oameni (diabetici sau nu) o au, pot fi recomandaţi îndulcitori non-glucidici, care nu au acţiune asupra glicemiei.
Pentru menținerea constantă a nivelului glicemiei, încearcă suplimentul alimentar GlucoSuport de la Naturalis, disponibil în Farmaciile Catena.
8 fructe cu indice glicemic mic, recomandate diabeticilor
Multe fructe conțin vitamine și minerale utile oricui, nu numai persoanelor cu diabet, dar și fibre – elemente care pot ajuta la menținerea glicemiei în limite normale. Consumul de alimente bogate în fibre ajută la menținerea senzației de sațietate și prevenirea supraalimentării. Menținerea unei greutăți sănătoase îmbunătățește sensibilitatea la insulină, ajutând la controlul diabetului.
Rolurile benefice ale fructelor în dieta diabeticilor nu se opresc însă aici. O dietă echilibrată, în care sunt prezente fructele poate ajuta la reducerea inflamației și la scăderea presiunii sangvine, factori de risc pentru complicațiile diabetului. Dar, ca pentru oricare alte alimente din dieta pentru diabetici, este indicat să monitorizezi cantitatea de carbohidrați, să verifici indicele glicemic și să ai grijă la numărul porțiilor. Indicele glicemic este o valoare (pe o scară de 1 la 100) care arată cât de repede și poate crește glicemia în urma consumului unui aliment. Încărcătura glicemică este o altă valoare utilă care ia în considerare indicele glicemic plus cantitatea de carbohidrați dintr-o porție de aliment.
În dieta pentru diabetici sunt recomandate până la patru porții de fructe cu indice glicemic și încărcătură glicemică scăzute sau medii pe zi, care pot fi considerate fructe pentru diabetici. În general, fructele foarte dulci, cum sunt bananele, strugurii și perele au o încărcătură glicemică mai ridicată și sunt recomandate doar ocazional. Iată cele mai bune opțiuni de fructe pentru diabetici:
Fructele de pădure
Fructele de pădure, precum căpșunile, coacăzele și afinele pot furniza nutrienți benefici necesari persoanelor care au diabet. Au indice glicemic redus (afinele de numai 4). Ele sunt bogate în vitamina C, acid folic și diverse fitochimicale cu rol antiinflamator. Consumul de fructe de pădure a fost asociat frecvent cu un metabolism eficient al glucozei și o greutate normală.
Citricele
Acestea se numără printre cele mai recomandate fructe pentru diabetici. Lămâile, portocalele, grapefruitul coțin multă vitamina C, alături de vitamina A și potasiu. Fitonutrienții prezenți în citrice contribuie la reducerea stresului oxidativ și protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Avocado
Avocado este un fruct cu totul special. Conține o cantitate redusă de carbohidrați, multe fibre și grăsimi sănătoase. A fost întotdeauna asociat cu o dietă de calitate și cu un control bun al greutății. Este o gustare ideală în dieta pentru diabetici.
Cireșele
Cireșele au un indice glicemic de numai 22 și conțin numeroase substanțe utile: fibre, fier, folat, vitamina C, potasiu, beta-caroten și alte câteva substanțe cu rol antioxidant. Totuși, nu le consuma fără restricții. O porție de cireșe este echivalentul unei jumătăți de ceașcă.
Kiwi
Kiwi este o opțiune foarte bună pentru dieta persoanelor cu diabet pentru că are un indice glicemic scăzut, o cantitate mare de fibre și conține substațe cu efect antioxidant, printre care o doză bună de vitamina C și polifenoli. Consumul frecvent de kiwi este asociat cu niveluri scăzute de trigliceride și fibrinogen în sânge, ceea ce îi conferă efecte benefice pentru sistemul cardiovascular.
Merele
Merele sunt o gustare excelentă pentru persoanele cu diabet, fiind disponibile în orice anotimp. Ele conțin substanțe cu rol antioxidant și o cantitate mare de pectine, fibre care au rol în reducerea inflamației și în reglarea tranzitului intestinal. Merele conțin zaharuri, dar cea mai mare parte a lor este reprezentată de fructoză, care are un impact moderat asupra glicemiei.
Piersicile
Fructe delicioase și aromate, au un indice glicemic scăzut, sunt sărace în zaharuri, deși sunt dulci, și sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Sunt recomandate a fi consumate proaspete, și nu foarte coapte.
Pepenii verzi
Deliciul verii, pepenii, chiar dacă sunt dulci, nu conțin o cantitate mare de zaharuri. Sunt o opțiune excelentă pentru hidratare și conțin și o doză bună de fier. Este totuși recomandat să acorzi atenție dimensiunii porțiilor. O felie de pepene mediu nu ar trebui să pună probleme în ceea ce privește creșterea glicemiei.
Atenție! Chiar dacă aceste fructe sunt recomandate în dieta persoanelor cu diabet, ele având diverse beneficii, cantitatea pe care o consumi trebuie să fie în funcție de propria toleranță la glucoză, nu fără măsură. Încercați să limitați consumul de fructe la maximum 4-5 porții pe zi.
5 combinații alimentare care ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
22.10.2024