Ce-i ingrasa pe romani: lista ero(r)ilor din alimentatie
In mod regretabil, ne-am aliniat „cu succes” modului de alimentatie de tip vestic, iar urmarile nu intarzie sa apara. Numarul persoanelor cu exces ponderal si probleme de sanatate asociate este intr-o continua crestere.
21.03.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeIn epoca globalizarii, evolutia lucrurilor in ceea priveste nutritia si obiceiurilor alimentare se desfasoara, cumva, concomitent la nivel mondial, iar tara noastra nu face nota discordanta, fiind prinsa bine in acest proces. La noi, la fel ca in multe alte parti ale lumii, a patruns mancarea de tip fast food, a crescut consumul de dulciuri, de bauturi indulcite si preparate procesate, ce folosesc multi aditivi si retete din ce in ce mai complicate.
Top greseli intalnite
Daca ar fi sa fac o clasificare a principalelor greseli constatate in stilul alimentar al romanilor, atunci aceasta ar arata in felul urmator:
- Consum necontrolat si neconstientizat de dulciuri si produse cu zahar adaugat. Exemple in acest sens sunt ketchupul, sosurile dulci, aluaturile dulci de covrigi, dar si painea, cafeaua cu topping, cafeaua de tip 3 in 1, fructele confiate, o buna parte dintre preparatele din carne si pateuri, cerealele speciale de la micul dejun. Acestea sunt doar cateva modalitati prin care excesul de calorii si zahar se strecoara fara ca noi sa ne dam seama in vietile noastre. Dulciurile inlocuiesc o masa pentru multi romani, iar setea este potolita cu sucuri ce pot contine pana la 7 linguri de zahar/sticla.
- Consum prea frecvent de carne si preparate procesate din carne in detrimentul legumelor.
- Nerespectarea programului de masa, din lipsa de timp; multi romani consuma o singura masa pe zi, de obicei seara, si eventual noaptea mai continua cu dulciuri.
- Adaosul de potentiatori de gust si folosirea de grasimi industriale chiar in exces.
- Gestionarea gresita si neintelegerea emotiilor cu refugierea in mancatul de tip compulsiv. Aceasta componenta emotionala conduce la tulburari de comportament alimentar.
Alte obervatii
Descopar tot mai des in comportamentul alimentar al pacientilor pe care ii vad ca s-a pierdut obiceiul de a consuma legume de sezon, dieta devenind mult prea monotona si nutrientii mult mai putini. De exemplu, in perioada de inceput de primavara, cand este si perioada postului, altadata in Romania se gateau foarte multe preparate inedite din legumele si verdeturile de primavara. Din pacate, aceste obiceiuri s-au pierdut si, din comoditate, pierdem si nutrienti valorosi. Astfel, romanii au virat catre o alimentatie mai „uscata” si densa caloric. O alta categorie de romani este cea care doreste sa slabeasca si nu mai mananca nimic pentru o perioada limitata de timp, apoi ajunge la supraconsum, in special, de dulciuri. In final, este deteriorat echilibrul metabolic, dieta scapa de sub control si viata devine un lung chin al dietelor de slabire.
Cand vine vorba de Indicele de Masa Corporala, ultimele cifre arata ca mai bine de 20% dintre romani sunt deja trecuti de pragul obezitatii (IMC ˃ 30).
Date concrete
In ultimul studiu facut de Ponderas Academic Hospital am analizat si masurat o buna parte din aceste greseli alimentare ale romanilor. Pe scurt, datele arata ca:
- aproape 1 milion de romani apuca sa manance doar o singura masa/zi;
- 400.000 de adulti au mai mult de 6 mese intr-o singura zi;
- 35% dintre romani sar, de obicei, peste micul dejun;
- pentru 22% din populatie cina este principala masa a zilei;
- peste 90% dintre oameni recunosc ca apuca sa manance abia dupa ora 18.00;
- 8 din 10 romani mananca zilnic paine;
- tot zilnic, 4 din 10 consuma si dulciuri sau produse de patiserie;
- aproape 12% dintre respondenti aleg sa consume produse fast-food cel putin o data pe saptamana.
Dusmanii romanilor sunt covrigii, pateurile, painea alba, mezelurile, fast-foodul, berea consumata zilnic, sucul. Prea multe calorii, prea putine fibre alimentare si prea putini micronutrienti de calitate (vitamine si minerale).
Dr. Ruxandra Plesea
Medic specialist diabet,
boli de nutritie si boli metabolice
Ponderas Academic Hospital
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024