Ce ingrediente să pui în supe și ciorbe ca să te ajute la slăbit
Românii își iubesc supele și ciorbele. Cunosc oameni care nu se declară satisfăcuți de o masă dacă nu a început cu o ciorbă. Din păcate, rareori este vorba de o supă sau de o ciorbă limpede, cu câteva legume și leuștean, acrită, în cazul ciorbelor, cu tradiționalul borș.
08.11.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 57 secundeCiorba românească este foarte grasă și consistentă, devenind suficientă pentru a constitui ea însăși un prânz întreg. Bucăți de carne și os, legume, făinoase (orez, taieței) se înghesuie în farfurie și, ca și cum nu ar fi de ajuns, unii mai pun și un polonic de smântâna peste. Ca să fie mai… gustos. O nebunie de calorii, grăsimi saturate și chiar carbohidrați rafinați. Unele persoane optează pentru o supă-cremă, nume sub care se ascund legume, dar și un bulion gras de carne și os, la care se adaugă unt. Ca supa să aibă un aspect onctuos și un gust mai bun.
Cu supele și ciorbele… la dietă
Una peste alta, dacă ești la dietă, felurile acestea de mâncare nu te ajută deloc. Hai să vedem cum ai putea să faci ca supa sau ciorba să devină aliatele tale în cura de slăbire. Poate că gustul nu va fi atât de pregnant, dar întotdeauna se pot adăuga condimente care să ajute.
- “Construiește” supa sau ciorba pe bulion de legume, nu de carne. Adică fierbe multe legume, inclusiv pe cele ușor ofilite, o perioadă mai mare de timp ca să îți faci bulionul sau, la nevoie, folosește un cub. Nu toate sunt pline de sare sau chimicale. În contrast cu bulionul acesta, cel de carne are la bază… oase, mai precis măduva foarte grasă a acestora, care aduce o grămadă de calorii.
- Adaugă legume-frunze. Fie că ai lobodă sau spanac, kale sau ștevie, acestea cresc cantitatea de fibre și de antioxidanți și fac supa mai consistentă, fără a adăuga calorii. Sunt studii care asociază cantitatea de legume-frunze mâncată, cu normalizarea statusului ponderal, chiar și la persoanele care au o tendință naturală de a se îngrășa.
- Mănâncă ciorba cu ardei iute. De fapt, asta e și tradiția. Ardeiul iute are capsaicină, substanță care ajută la slăbit. Nu substanțial, puțin… dar până la urma fiecare element este important.
- Nu e rău să pui în supă sau ciorbă puțin… ceai. În bulionul de bază, pune câteva frunze de ceai verde, pe care le strecori ulterior. Studiile arată că ceaiul stimulează metabolismul și contribuie la slăbit. Ca și în cazul ardeiului iute, nu e o contribuție uriașă. Dar se adună. Iar dacă te temi că se va modifica gustul, nicio grijă, nu ai să simți că este ceai acolo.
- Adaugă roșii cu generozitate. Dau consistență supei sau ciorbei și sunt responsabile cu gustul “umami”, care te va satisface chiar dacă ciorba nu are la bază oase. Dacă nu sunt în sezon, poți apela cu încredere la conserve.
- Ca sursă de proteine, mai ales dacă te rezumi la acea ciorbă în timpul prânzului, încearcă leguminoase (linte, fasole) sau pune câteva cuburi de tofu. Au puține calorii și grăsimi saturate și te ajută să te saturi. Nu uita că cei mai longevivi oameni de pe planetă mâncau zilnic leguminoase.
- Adaugă avocado. Cu asta sigur te-am uimit. Ce să caute avocado în ciorbă?! Ei bine, aduce grăsimi sănătoase și dă un aspect cremos și consistent unei supe–cremă. Și are net mai puține calorii decât untul sau decât o smântână groasă. Studii au arătat că ajută la slăbit, mai ales la topirea grăsimii abdominale, desigur dacă este consumat în cantități rezonabile. Să nu te sperii că va modifica gustul. Avocado are un gust neutru, de aceea poate fi amestecat cu diferite ingrediente fără să domine organoleptic în produsul final.
- Atenție la cereale: dacă ai obiceiul să mănânci supă sau ciorbă cu pâine, nu mai adăuga orez sau taieței. Dacă, din contră, vrei să te bazezi pe ce ai în ciorbă, adaugă cereale integrale sau câțiva tăieței din făina integrală. Un adaos deicios, de exemplu, îl reprezintă boabele de orz, cu mult mai sănătoase decât orezul rafinat.
Și, la final, un sfat personal: nu este obligatoriu să mănânci supă sau ciorbă la prânz. În unele țări se consumă doar seara. Deci ia în considerare și asta, o supă ușoară poate fi o soluție bună de a încheia mesele zilei.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024