Ce mănâncă medicii de Sărbători
Suntem din nou în acea perioadă a anului în care tentațiile alimentare sunt la tot pasul și devenim predispuși la excese. Este și motivul pentru care medicii, fără excepție, ne îndeamnă la cumpătare pentru a evita și/sau agrava diverse problem de sănătate. Dar oare cum procedează ei, ce pun în propriile farfurii?
20.12.2019
Timp estimat de citire:
8 minute, 31 secundeTe-ai întrebat vreodată ce preferințe culinare au doctorii și cu ce se delectează ei atunci când stau la mese îmbelșugate? Șapte medici cu specialități diferite au acceptat să răspundă acestei curiozități.
Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice/ www.drruxandraplesea.ro și Ponderas Academic Hospital
În perioada minunată a Sărbătorilor, mă voi bucura, cu siguranță, de toate preparatele caracteristice, însă știu că sub niciun chip nu voi putea exagera. Nu aș mai putea vreodată să am zile întregi în care să consum doar carne și preparate din carne, fără o cantitate confortabilă de legume alături. Așadar, pe lângă produsele tradiționale, vor exista muuulte salate sau legume gătite în cele mai diverse feluri. În final, făcând un bilanț, cred că voi consuma între 2-4 cârnați, 10 felii de tobă cu muștar și 1-2 farfurii cu piftie, 5 „unități internaționale” de slănină cu ceapă.
Eh… dar ajunși la cozonac… nu mai garantez nimic. Dacă întâlnesc în vreo vizită un cozonac „strașnic” cu muultă nucă și fără rahat pot ajunge la un număr consistent de felii… eventual mai cer și pentru acasă.
Personal, mă voi ocupa să am alături de produsele din carne salate de murături, salate cu diverse frunze verzi, roșii uscate, anghinare și nuci, dar și legume gătite. Anul acesta mă gândesc la o „compoziție” cu dovleac copt, varză, sparanghel, morcovi și multe plante aromatice, usturoi, ghimbir, turmeric, piper, coriandru.
De Sărbători și niciodată, nu beau suc, dar cine știe câte cafele se vor ivi? Nu mă voi întâlni cu pâinea albă sau cu vreun produs prăjit decât în caz de forță majoră și îmi voi menține aceleași bune obiceiuri de la care mi-ar fi greu să abdic: 3 mese/zi, jumătate din mâncare reprezentată de alimente de proveniență vegetală, măcar câte o întâlnire pe săptămână cu peștele și leguminoasele (năut, linte, fasole). Mănânc și fructe, am observat că foarte puține în această perioadă, beau și niște vin roșu sec, dar numai jumătate de pahar și, ca noutate a anului, voi face toate demersurile pentru un piure de castane.
Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie, medic specialist medicină internă/ Medsana
Perioada Sărbătorilor este ocazia perfectă de a fi împreună cu cei dragi și de a ne bucura de ospitalitatea, libertatea, prietenia, toleranța, liniștea și credința care domnesc asupra acestor zile. Pentru a evita surprize neplăcute în ceea ce privește sănătatea, trebuie măsură în tot ce facem, iar punctul de vedere al unui medic gastroenterolog nu poate fi altul decât cel de a evita excesele, bucurându-ne însă de atmosfera festivă. Personal vă pot mărturisi că voi avea pe masă ceea ce prefer în mod obișnuit – piept de pui la grătar cu piure de cartofi sau cartofi natur, ciorbă de legume sau de perișoare. Extravaganța ar fi reprezentată de lebăr și salată boeuf pentru un strop de culoare gastronomică, iar la desert – înghețată. Vă urez tuturor „Sărbători Fericite!”, pe gustul dumneavoastră!
Dr. Alina Lăcătuș, medic specialist nefrologie/ Rețeaua de sănătate Regina Maria și Clinica de Nutriție KiloStop
Sărbătorile mi le petrec în fiecare an alături de familie în stilul nostru românesc, cu mese bogate în mâncăruri tradiționale, de a căror pregătire se ocupă părinții mei și ai soțului. În general, gust din toate, dar nu la aceeași masă și nici măcar în aceeași zi, căci sunt alimente pe care le mănânc rar, iar prea mult odată cu siguranță nu mi-ar cădea bine.
Cel mai mult îmi plac piftia și toba; de obicei, cu ele îmi încep ziua de Crăciun, combinate cu o pâine bună și murături, alături de nelipsita mea cafea simplă. Prânzul, de obicei, este cu sarmale, 3-4 bucăți însoțite de mămăligă, iar 2-3 ore mai târziu vine și o porție de friptură cu murături sau salată; după o altă pauză, mă bucur de un desert, care poate fi o felie de cozonac și încă o cafea. Într-o altă zi, aleg 1-2 cârnați în locul fripturii, iar masa de dimineață poate fi o porție de salată bouef, de exemplu, dacă nu decid să aleg tot preferatele mele toba și piftia. Astfel, în cele 2-3 zile, mănânc din toate bunătățile tradiționale, fără indigestie și fără kilograme in plus după Crăciun.
Dr. Florin Matei, medic primar cardiologie intervențională/ Spitalul Angiomedica
Nu sunt neapărat amator de produse tradiționale, așa cum ar fi lebărul, caltaboșul, toba, piftia, șoriciul, pentru că sunt cam mofturos. Mănânc, în schimb, salată boeuf și, preferatul meu, babicul preparat local, cel mai usturat, pentru care am prins gustul încă din copilărie. Am grijă întotdeauna să consum și legume la fiecare masă. În general, nu evit să mănânc un produs anume, dar indiferent ce consum, întotdeauna am grijă să nu fac excese, preferând să mănânc cantități mai mici din toate bunătățile. Câteodată mai fac excese cu dulciurile, mai ales cu negresele mamei. Consumul de alcool îl moderez, astfel încât să-mi permită să mă simt bine și să desfășor orice activitate plăcută fără probleme. De asemenea, de Sărbători, îmi face plăcere să consum o ceașcă de cafea după masa de prânz, pe lângă cea obișnuită, de dimineață.
Dr. Iulia Pașcu, medic specialist endocrinologie/ Clinica Sanamed
Anul acesta vom petrece Sărbătorile în Malta. Am ales un sejur la un hotel unde servirea este tip bufet, cu mai multe tipuri de alimente pentru o gamă cât mai largă de gusturi şi preferinţe. Micul dejun: iaurt simplu (2% grăsime) cu 4-5 linguriţe fulgi de ovăz şi un pumn de fructe de pădure proaspete sau două degete de brânză telemea, un ou fiert, legume proaspete (castravete verde, ardei gras rosu, ardei gras galben) şi o felie cât podul palmei mele de pâine integrală.
O gustare de dimineața: un măr, o pară sau o banană.
Prânz: vom lua masa în oraş din preparate tradiţionale; într-o zi – faimoasa plăcintă malteză cu spanac şi ton, iar într-o altă zi – o porţie de peşte spadă la grătăr cu orez şi salată verde sau alte tipuri de peşte cu garnituri de legume.
Cină: muşchi de vită sau porc la cuptor cu ciuperci, dovlecei, vinete pe grill sau salată cu ton, roşii, măsline, salată verde, castravete sau cod ori dorada pe grill sau la cuptor, fără sos, cu o garnitură de fasole verde păstăi fiartă.
Desigur, nu voi uita să mă hidratez, consumând apă plată. Nu consum alcool, în general, decât poate la masa de Revelion un pahar de vin alb demisec. Voi face multă mișcare, aproximativ 15 km/zi pe jos, explorând civilizația și cultura acestei insule.
Dr. Adelina Dinuț, medic specialist pneumolog/ Centrul Medical Ghencea și Centrul medical Sanador
Meniul de Sărbători pentru medici nu diferă cu mult față de cel al altor persoane. Și medicii sunt tot oameni, fiecare, desigur, cu preferințe culinare festive diferite. Pentru mine, meniul de Sărbători este unul clasic, din care nu lipsesc tradiționalele sărmăluțe, carnea de porc, piftia sau răcitura, cârnații proaspăt pregătiți în casă, murăturile, șoriciul, vinul fiert și bine condimentat cu scorțișoară și cuișoare. Ce poate face diferența este că aleg să consum produse din carne de porc slabă, fără grăsime dacă se poate, și nu fac excese în ceea ce privește cantitatea consumată. Nu lipsesc din meniul tradițional de Sărbători nici dulciurile, dar și acestea tot cu moderație. Am în plan și plimbarea, alergatul, mersul la bazin, care se îmbină perfect cu meniul încărcat. Aceste activități restabilesc echilibrul fizic și psihic de care evident este nevoie în această perioadă de relaxare, dar încărcată la final de sentimentul inevitabil de ușoară culpă a câștigului ponderal.
Dr. Andrei Tirpea, medic specialist stomatologie generală/ Clinica ATDENT
Regula sfântă de Sărbători pentru mine este să evit pe cât posibil gustările dulci, aceasta pentru că, de regulă, atunci când mesele sunt îndestulate și familia aproape, intrăm în mood-ul de relaxare, iar tendința de a gustări tot timpul câte ceva este mare. Le evit nu doar din considerente nutriționale, ci și pentru a-mi păstra sănătatea orală. S-a dovedit că cel mai nociv pentru dinți nu este cantitatea de alimente dulci ingerate, ci tocmai frecvența cu care facem asta. De aceea, stau departe de ciocolată, bomboane, acadele și alte dulcegării. Evident că nu pot spune „nu” dulciurilor preparate în casă în mod tradițional, însă dacă vin ca desert o singură dată pe zi, sunt acceptabile. De asemenea, încerc să reduc foarte mult cantitatea de băuturi carbogazoase dulci închise la culoare și, mai presus de toate, evit prosecco, o băutură cu efecte devastatoare pentru dinți, dat fiind că este acidulată și are la un loc zahăr și alcool.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024