21.04.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeÎn această perioadă în care trebuie să respectăm regulile de distanțare socială și restricțiile de circulație ne mișcăm mai puțin. Mult mai puțin decât de obicei. Ce facem cu dieta în acest context propice sedentarismului? Cum o modificăm ca să evităm un câștig ponderal substanțial?
#stămacasă, ca să oprim răspândirea coronavirusului și să-i protejăm pe cei mai vulnerabili dintre noi. Nu-i o misiune ușoară, dar e o măsură mai mult decât necesară. Nu mai încape nicio îndoială! Problema este că, dacă nu facem nimic pentru a compensa lipsa mișcării, ne dăm peste cap socotelile legate de consumul de calorii și riscăm să ne pricopsim repejor cu rotunjimi nedorite în zona taliei și a șoldurilor. Tocmai de aceea nu trebuie să lăsăm lucrurile la voia întâmplării.
Reducerea porțiilor, falsă idee bună
Mâncarea este una dintre puținele plăceri care ne-au mai rămas în această perioadă. De aceea, e bine să încerci să te bucuri din plin de ea, acordându-i mai multă atenție: mănâncă de fiecare dată la masă, în liniște, fără grabă și alți factori perturbatori.
Să pui mai puțin în farfurie nu este neapărat o idee bună. Și asta deoarece, așa cum punctează specialiștii, în vâltoarea hotărârii, riști să reduci porțiile mult prea drastic și să cazi în capcana tentațiilor. Dacă masa nu este suficient de satisfăcătoare, vei fi mult mai predispus/ă să cauți ulterior să umpli „golul” cu biscuiți, covrigei, napolitane, brioșe, chipsuri și alte asemenea. Or, aceste mici „completări” repetitive sunt cele care duc, în final, la creșterea în greutate.
Reguli simple
Ca să eviți scenariul descris mai sus, pune în aplicare principiile alimențației echilibrate, și anume: consumă porții generoase de legume de sezon, nu exagera cu amidonoasele, mănâncă zilnic proteine de calitate, lactate și puține fructe. Chiar dacă acum e mai dificil să te aprovizionezi mereu cu produse proaspete, asta nu înseamnă că nu poți mânca bine și corect. Câtă vreme nu sunt gătite într-un sos plin de zahăr, grăsimi și diverși conservanți, legumele congelate sau din conserve pot constitui opțiuni excelente pentru prepararea unor mâncăruri savuroase și hrănitoare. În ceea ce privește proteinele, fă-ți o prioritate din a alterna frecvent sursele animale (carne, ouă, pește etc.) cu cele vegetale (tofu, tempeh, linte, năut). Pe lângă faptul că asigură un efect de sațietate prelungit, acestea din urmă au avantajul de a putea fi păstrate mai mult timp decât carnea sau peștele proaspăt.
Feluri savuroase, dar mai ușoare
De voie, de nevoie, acum gătim cu toții des, ceea ce nu-i deloc rău. Controlând compoziția preparatelor, avem oportunitatea să ne asigurăm o dietă mai sănătoasă. Putem modifica rețetele preferate pentru a le face prietenoase cu silueta, înlocuind zahărul, untul, smântâna etc. Există o mulțime de sfaturi în acest sens. Fasolea roșie poate substitui făina în rețeta tortului de ciocolată, merele din compot – untul din rețeta de brioșe, iar ricotta – smântâna din rețeta de plăcintă cu spanac. Poți face paste din legume spiralate, pizza cu blat de conopidă sau mini-pizza din vinete – toate cu mult mai puține calorii decât rețetele convenționale!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024