Ce nu știai despre fructul noni
Acoperit de anonimat vreme îndelungată, noni a cucerit în ultimii ani atenția întregii lumi. A devenit subiect de cercetare științifică și parte din topul celor mai căutate alimente cu vocație de medicament. O performanță datorată în mare măsură unui marketing agresiv, arată specialiștii.
29.11.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeCâte dintre proprietățile fructului noni sunt reale și câte sunt laudă curată, ne lămurește dr. Adrian Copcea, medic nutriționist și diabetolog din Cluj-Napoca.
Denumit în cultură indiana „fructul vieții” sau „fructul zeilor”, noni își are originea în Australia și Asia de Sud-Est. Se trage din aceeași familie cu arborele de cafea și este cultivat intens în India, Malaezia, Polinezia, Filipine, Hawaii și America de Sud. În aceste zone, fructul noni este folosit în medicină tradițională în special pentru vindecarea rănilor și combaterea oboselii și a diareei. Perimetrul lui de competență a fost extins considerabil, odată cu lărgirea pieței de desfacere a produselor care-l au ca ingredient principal: suc, sirop sau capsule.
„Există în prezent un marketing agresiv centrat pe efectele imunomodulatoare, tonice și antioncogene ale fructului noni. Deși adesea invocate, aceste efecte benefice au fost puțin cercetate, iar dovezile științifice se rezumă, deocamdată, la studii restrânse. Cercetările cele mai largi în medicina umană, care s-au efectuat doar în legătură cu tratamentul cancerului mamar, au fost dezamăgitoare”, precizează dr. Adrian Copcea.
Fumătorii au motive temeinice să-l consume
Faptul că administrarea fructului noni nu a dat rezultate promițătoare contra cancerului la sân nu înseamnă că acesta nu are alte beneficii potențiale în numeroase alte domenii și chiar acțiuni anticanceroase în alte situații, admite medicul clujean. El citează, în acest sens, rezultatele unui studiu realizat pe 203 fumători în ceea ce privește capacitatea extrasului de noni de a reduce riscul de cancer pulmonar. „Studiul desfășurat la Universitatea Illinois Chicago, utilizând tehnica de laborator a dozarii ADN-ului aromatizat în limfocitele periferice la fumători, a arătat efecte benefice asupra acestui indicator surogat al riscului de cancer”, punctează dr. Copcea.
Fructul noni protejează sistemul cardiovascular
La fel ca multe alte fructe, noni are în compoziție substanțe cu proprietăți antioxidante și previne deteriorarea celulară și ateroscleroza. Noni poate scădea riscul de angină pectorală, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic și, prin prisma acțiunii sale ușor hipotensive, un mecanism suplimentar de protecție împotriva bolilor aterosclerotice.
„Aceste efecte nu au valoare absolută, ci sunt foarte strâns legate de caracteristicile generale ale persoanei, cum ar fi prezența factorilor de risc: dislipidemii, fumat, obezitate, diabet zaharat, sedentaristm etc.”, semnalează specialistul.
Noni, benefic, dar nu miraculos
Cât despre lista lungă de alte beneficii menționate în materialele prezentate de producătorii/comercianții preparatelor de noni, dr. Adrian Copcea atrage atenția că majoritatea lor sunt atribuite unor componente care aparțin exclusiv micronutrientilor prezenți și în alte fructe și legume, în diferite proporții. „Noni nu trebuie privit ca un miracol. Este un fruct exotic la fel ca multe altele. Ca și componentă alimentară, noni este încadrat de către FDA (Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente) în categoria GRAS (generally recognized aș safe – recunoscute în general ca fiind sigure), alături de zahăr”, specifică medicul.
Noni, riscuri și contraindicații
Persoanele care suferă de insuficiență renală ar trebui să evite consumul unor cantități mari de noni, la fel și cei care au probleme cu ficatul. Au existat unele cazuri de toxicitate hepatică. De asemenea, el trebuie exclus în cazul celor care urmează un tratament chimioterapic. Conform CancerNetwork, extrasul de noni are interacțiuni defavorabile cu medicamente anticanceroase, cărora le scade eficiența.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024