Ce poate ascunde durerea abdominală
Medicii afirmă că durerea abdominală este unul din cele mai frecvente motive de prezentare în cabinet. Cu toții am resimțit cel puțin o dată în viață jenă sau durere difuză la nivelul abdomenului. Deși această acuză poate să nu însemne nimic grav, caracterul repetitiv, agravarea acesteia sau asocierea altor simptome trebuie să ridice semne de întrebare.
17.09.2020


Timp estimat de citire:
2 minute, 36 secundeCavitatea abdominală este sediul mai multor organe implicate în digestie. Porțiunea inferioară a etajului abdominal găzduiește la femei organele genitale interne care pot suferi diverse probleme ce cauzează dureri difuze cu diverse localizări. În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai frecvente afecțiuni ce prezintă în cadrul tabloului clinic durerea abdominală.
Atenție la caracteristicile durerilor abdominale
Dacă suferiți frecvent de dureri cu localizare abdominală, este bine să mergeți cât mai repede la medic pentru un consult de specialitate, analize și investigații țintite. Atunci când veți relata medicului întreaga simptomatologie este bine să punctați următoarele:
- caracterul durerii (de cât timp o resimțiți, cât durează, la ce se calmează, ce o declanșează, dacă apare după masă)
- localizarea acesteia și zonele spre care iradiază
- intensitatea acesteia
- posibilele semne și simptome asociate: greață, vărsături, febră, meteorism abdominal, tulburări de tranzit, tulburări ale ciclului menstrual în cazul femeilor
Afecțiunile intestinale
Atât intestinul gros cât și cel subțire ocupă o porțiune importantă a abdomenului. Astfel, inflamația diverticulilor colonici (care sunt protruzii ale mucoasei și submucoasei colonice), ocluzia intestinală și prezența tumorilor pot fi acompaniate de durere de diverse intensități cu localizare la nivelul abdomenului. Alături de acestea, sindromul de colon iritabil este răspunzător de apariția durerilor difuze abdominale, acompaniate de tulburări ale tranzitului intestinal.
Afecțiunile biliare
Vezicula biliară (sau colecistul) poate suferi diverse modificări mai mult sau mai puțin severe care se manifestă cu durere, greață și vărsături. Colecistita acută sau inflamația colecistului se caracterizează prin durere cu localizare în abdomenul superior sau spre partea dreaptă sub coaste, cu posibilitatea iradierii acesteia spre umărul drept. Cauza acestei afecțiuni este obstrucția căii de evacuare a bilei.
Apendicita acută
Obstrucția mecanică a lumenului apendicular cu acumularea de lichid la acest nivel și apariția inflamației este o urgență medicală. Durerea în apendicita acută este localizată în fosa iliacă dreaptă și este acompaniată de greață, vărsături și, uneori, febră.
Pancreatita acută
Inflamația pancreasului, fie de cauză alcoolică, fie cauzată de calculii biliari, se caracterizează prin durere în abdomenul superior ce debutează de regulă brusc. Acest tip de durere poate iradia în bară în tot abdomenul, asociind frecvent greața și vărsături.
Problemele din sfera genitală
Durerile în etajul abdominal inferior sunt frecvent întâlnite în cazul femeilor. Astfel, ovulația, infecțiile urinare, chisturile ovariene, endometrioza sau chiar sarcina extrauterină sunt doar câteva din posibilele cauze de durere cu localizare în etajul abdominal inferior și cu posibilitatea de iradiere fie în abdomenul superior, fie către spate.

Astrovirus copii și adulți: simptome, complicații, prevenție
15.04.2025