Ce poți face ca să nu mai ai senzația constantă de foame: răspunsul pe scurt
Senzația constantă de foame este o problemă frecventă care poate avea legătură în primul rând cu alegerile alimentare pe care le faci. Un bun punct de plecare este să înțelegi care este impactul diferitelor alimente în privința senzației de sațietate.
11.11.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 17 secundeCarbohidrații rafinați compun mare parte din dieta omului modern. Întâmplător reprezintă și cei mai puțin îndestulători macronutrienți. O greșeală frecventă a persoanelor care încearcă să scadă în greutate este că aleg alimente sărace în grăsimi și bogate în carbohidrați rafinați, cum sunt cerealele sau biscuiții low-fat. Deși aceste alimente sunt de obicei sărace în calorii, nu vor întârzia prea mult instalarea senzației de foame.
Mai întâi de toate este important să alegi surse de carbohidrați complecși (cum sunt cerealele integrale – fulgii de ovăz sau quinoa) în detrimentul pâinii albe sau pastelor. Carbohidrații complecși sunt mai bogați în fibre, fiind mai sățioși. Alegerea surselor de carbohidrați bogate în fibre, cum sunt cartofii, leguminoasele sau fructele de pădure va menține mai mult timp senzația de sațietate.
Cel mai important factor pentru alcătuirea meselor și gustărilor sățioase îl reprezintă adăugarea de grăsimi sănătoase și proteine. Proteinele sunt cel mai sățios macronutrient. Cercetările demonstrează că o alimentație care conține surse de proteine crește senzația de sațietate și te ajută să previi excesele alimentare. Consumul de alimente care conțin grăsimi sănătoase are și el un aport la menținerea sațietății.
Exemple de surse de proteine ușor de adăugat în orice dietă sunt:
- Ouăle
- Leguminoasele
- Carnea de pui
- Peștele
Exemple de surse de grăsimi sănătoase:
- Untul de arahide
- Nucile și semințele
- Gălbenușul de ou
- Avocado
- Uleiul de măsline
De exemplu, atunci când îți începi ziua cu un mic dejun bogat în proteine, constituit din ouă, legume sotate, un avocado feliat și o mână de fructe de pădure, în mod sigur te vei simți sătul mai mult timp decât dacă ai mânca un bol de cereale cu lapte.
Atât pentru slăbit, cât și pentru sănătate, în loc să numeri caloriile, este bine să te concentrezi pe calitatea alimentelor și pe cât de sățioase sunt. Evident, e important să ai grijă la cantități.
În afară de dietă, poți reduce senzația de foame dacă:
- Dormi mai mult
- Te hidratezi suficient
- Reduci stresul
- Mănânci conștient, încet, savurând alimentele
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024