07.09.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 40 secundeVrem nu vrem, corpul nostru se transformă de-a lungul vieții și a câștiga câteva kilograme ca adult e o chestiune absolut obișnuită. Cu toate acestea, chiar dacă greutatea actuală poate fi considerată normală, faptul de a fi pus peste 10 kilograme de la vârsta de 20 de ani ar trebui să ne încurajeze vigilența.
Estimarea riscului cardiovascular în funcție de greutate face referire, de regulă, la un indice de masă corporală (IMC) prea mare, ce indică fie supraponderalitate, fie obezitate, precum și la circumferința taliei, un alt parametru foarte important. Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo, Japonia, susține că, pe lângă aceste două elemente relevante, mai trebuie luat în calcul și sporul ponderal înregistrat de-a lungul anilor, chiar și fără a fi supraponderal.
Un risc deloc neglijabil
Oamenii de știință au analizat datele privind evoluția greutății și a stării de sănătate în cazul a 1,6 milioane de adulți, femei și bărbați deopotrivă, cu vârsta medie de 45 de ani, fără boli cardiovasculare diagnosticate. Monitorizarea a arătat că persoanele care au acumulat mai mult de 10 kilograme de la vârsta de 20 de ani prezintă un risc mai mare cu 10% de a avea un eveniment cardiovascular major: accident vascular cerebral, atac de cord etc. Această creștere în greutate este calificată drept „variabilă independentă”, în special în comparație cu IMC. S-a observat că deși acesta din urmă rămâne în limitele normale (IMC-ul de 20-25 definește o greutate sănătoasă), „efectul 10 kilograme” persistă.
Rezultatele acestui studiu, spun autorii lui, ar trebui să-i determine pe cei care câștigă puțin prea mult în greutate să ia măsuri și să controleze procesul. Cu alte cuvinte, să încerce să slăbească, iar pe de altă parte să acorde mai multă atenție altor factori de risc cardiovascular, așa ca fumatul, sedentarismul etc.
Sursa: www.passionsante.be
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024