Ce sa mananci la cina ca sa nu te ingrasi?
Masa de seara este cu adevarat problematica atunci cand vrei sa slabesti sau macar sa te mentii la greutatea pe care o ai. Ca sa fii sigur ca vei da jos din kilograme, raspunsul cel mai simplu la intrebarea „ce sa mananc la cina?” este „nimic”. Insa acest „nimic” nu e sanatos, provoaca frustrari si face ca riscul de a abandona lupta cu kilogramele sa creasca.
08.05.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundePrin urmare, solutia este sa alegi alimente care se digera usor si au un numar mic de calorii. De ce? Pentru ca in timpul noptii corpul nu are cum sa consume toate caloriile ingerate, iar daca organismul va fi ocupat sa digere, somnul va fi unul agitat. Asadar, pastreaza mesele copioase pentru micul dejun, cand bateriile organismului sunt incarcate si metabolismul functioneaza la maximum. Iata care sunt cele mai potrivite optiuni pentru cina:
Carne slaba (curcan, pui sau peste). Nu e deloc gresit sa consumi proteine de origine animala la cina, insa regula este sa nu exagerezi cu cantitatile, sa alegi doar carne slaba careia sa-i elimini pielea si sa nu o amesteci cu cartofi, crezand ca este o combinatie corecta de carne slaba cu legume. De fapt, combinatia carne-cartofi este un amestec ce ingrasa. Varianta corecta ar fi o bucata de carne slaba la gratar, la cuptor sau chiar la abur, condimentata usor, dupa gust, insotita de o portie generoasa de salata verde.
Lactate si branzeturi cu maximum 18% grasime. Daca esti amator de branzeturi, le poti consuma linistit la cina atat timp cat optezi pentru cele mai putin grase, cum ar fi iaurtul, branza de vaci, mozzarella, urda etc. Si acestea pot fi consumate alaturi de legume, in combinatii usoare.
Legume. Ideal ar fi sa le consumi fie crude, fie la gratar sau chiar sub forma de salate, in care poti combina legumele preferate. Sa nu cazi insa in capcana ”salata usoara, cu dressing caloric”! Opteaza pentru un dressing light, evntual ulei de masline, lamaie, otet balsamic, iaurt usor, mustar. Combinatia ideala pentru masa de seara ar fi 25-30% proteine si 75-75% legume verzi, dar fara amidon (cartofii, pastele, orezul intra in categoria alimentelor interzise la cina). Atentie si la broccoli, morcovi si varza, care se digera destul de greu daca le consumi in cantitati mari.
Daca esti fan paste si orez si vrei sa le incluzi in mesele de seara, fa urmatorul compromis: alege orezul brun si pastele integrale, mult mai sanatoase si mai usor de digerat.
Fructele, consumate seara, ar putea ingrasa
Multa lume face greseala de a consuma seara fructe, considerand ca sunt sanatoase, au vitamine si nu au cum sa ingrase. Total gresit! Seara, cand metabolismul incetineste, glucidele din fructe nu se mai transforma in energie, asa cum se intampla in timpul zilei, ci in tesut adipos. Asa apar „colaceii”. De altfel, fructele au un continut mare de zahar. Strugurii, spre exemplu, au 18 grame de zahar la 100 de grame, bananele coapte – 15,6 grame de zahar la 100 de grame de fruct, ciresele – 14,6 grame, merele – 13,3, perele – 10,5. Dupa o perioada indelungata de consumat la cina fructe sau salate de fructe, e posibil sa te ingrasi cu cateva kilograme.
Ce poti sa bei la cina
In mod ideal, cina ar trebui servita cu trei-patru ore inainte de culcare. Daca ai consumat alimente usoare, digestia dureaza aproximativ trei ore, insa daca ai consumat grasimi si proteine, procesul se prelungeste pana la cinci ore, iar acest lucru reduce considerabil calitatea somnului de peste noapte.
Mananca incet, mestecand indelungat, si exact atat cat sa simti ca nu iti mai este foame. Daca ti-e pofta de o bere, aman-o pentru a doua zi si toarna-ti mai degraba un pahar de vin. Atentie, nu mai mult de 300 de mililitri pentru barbati si 150 de mililitri pentru femei. Daca pana sa te asezi in pat reapare senzatia de foame, bea un pahar de apa si culca-te.
Cel mai simplu mod prin care ne putem asigura o cina usoara este alimentatia corecta in timpul zilei. Astfel, daca micul dejun, pranzul si gustarile au fost echilibrate, cu siguranta organismul nu ne va cere o cina hipocalorica.
Cristina Olivia Gaburici
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024