Ce să mănânci primăvara? Sfaturi pentru o alimentație echilibrată
Printre altele, primăvara este și sezonul angajamentelor în ceea ce privește obiceiurile alimentare, mulți promițând solemn că vor trece la o dietă sănătoasă, mai ales dacă sezonul rece și sărbătorile sale specifice și-au pus amprenta și asupra siluetei.
15.03.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 47 secundeChiar dacă ai urmat o astfel de dietă și până acum, primăvara se impun anumite schimbări în alimentație, pentru că ar fi păcat să nu profiți de ingredientele disponibile în acest moment al anului.
Indiferent în ce situație te afli, în cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să faci trecerea de dieta de tomnă-iarnă la cea de primăvară-vară păstrând un echilibru în ceea ce privește elementele nutritive.
Profită de verdețuri
După ce ai profitat la maxim de rămășițele porcului sacrificat la Crăciun și de conservele de legume și fructe pregătite din toamnă, primăvara parcă simți nevoia să schimbi meniul cu ceva mai proaspăt și mai ușor. Este momentul potrivit pentru că în această perioadă apar verdețurile, de care trebuie să profiți din plin pentru că sezonul lor este destul de scurt. Așadar nu ierta nimic din tot ce înseamnă salată, ceapă verde, spanac, ștevie, urzici, lobodă, leurdă și orice verdețuri comestibile îți pică în mână.
Acestea conțin vitamine și minerale de care organismul a fost oarecum văduvit în perioada iernii, fiind și o bună sursă de fibre și antioxidanți. Pentru a profita la maxim de calitățile lor nutritive este de preferat să consumi verdețurile în stare crudă sau cât mai puțin preparate termic.
Uită de grăsimi pentru o vreme
Se presupune că în sezonul rece se consumă mai multe alimente grase decât în restul anului, iar acesta nu este un lucru foarte bun, cel puțin din perspectiva ficatului și a inimii. Grăsimile solicită ficatul iar o parte din ele se transformă în colesterol care se depune în vasele de sânge și crește tensiunea, așa o pauză ar fi bine venită pentru organism. Așadar, evită în această perioadă carnea grasă, sosurile, maionezele, untul, smântâna, cașcavalul, alimentele de la fast-food și prăjelile. Acestea conțin grăsimi nocive de care organismul trebuie ferit cel puțin o vreme, pentru a-i permite să elimine din toxinele acumulate în perioada iernii.
Consumă alimente cu care conțin vitamina D
Organismul își produce singur vitamina D la nivelul pielii sub acțiunea razelor solare, însă în sezonul rece apare un mic impediment, pentru că soarele nu mai este atât de generos iar pielea e protejată de haine groase prin care razele timide nu pot să treacă. Așadar producția de vitamina D poate fi afectată într-o oarecare măsură, ceea ce duce la slăbirea imunități și absorbția ineficientă a calciului în oase și mușchi.
Efectele nu sunt întotdeauna vizibile, însă la ieșirea din iarnă organismul are nevoie de un aport crescut de vitamina D. Aceasta există și în unele alimente pe care ar trebui să le incluzi în dietă. Peștele gras precum somonul, tonul, heringul sau sardinele conține vitamina D și acizi grași Omega-3 așa că îți recomandăm să îl incluzi în meniu.
Ciupercile și gălbenușul de ou sunt alte surse de vitamina D, însă conțin acest nutrient în cantități mai mici.
Nu sări peste mese
Dacă ți-ai propus ca odată cu sosirea primăverii să scapi de kilogramele în plus nu e cea mai bună decizie să te înfometezi mâncând mai puțin sau sărind peste mesele principale în idea că astfel consumi mai puține calorii. Din contră, există toate șansele să consumi mai mult decât ai face-o în mod normal, pentru că foamea te va împinge să-ți pui porții mai mari în farfurie și îți va face poftă de alimente cu un aport caloric ridicat.
Cel mai adesea se renunță la micul dejun, dar mulți nu știu că acesta este de fapt cea mai importantă masă a zilei. Nu trebuie să cazi și tu în această capcană, iar sfatul nostru este să iei cele trei mese principale ale zilei, de preferat respectând același ore.
Mănâncă multe fructe
Deși primăvara nu este la fel de generoasă precum toamna sau vara când vine vorba de fructe de sezon, există însă câteva opțiuni pe care trebuie să le ai în vedere. Putem menționa în acest sens cireșele de mai, căpșunele și fructele de pădure, care se coc în a doua jumătate a sezonului și pe care nu trebuie să le ratezi.
Dincolo de conținutul de vitamine și minerale, aceste fructe sunt o sursă bogată de flavonoide, care pot fi de mare ajutor organismului în perioada de tranziție de la sezonul rece la cel cald. Este vorba de pigmenții naturali care dau acele culori vii fructelor de primăvară și care odată ajunși în organism au efect antioxidant. Mai exact, neutralizează niște compuși nocivi numiți radicali liberi, care afectează funcționalitatea celulelor și duc la apariția unor boli cronice. Acțiunea radicalilor liberi asupra celulelor se numește stres oxidativ, iar o dietă bogată în fructe de primăvară previne acest proces distructiv.
Hidratează-te suficient
Și hidratarea este o componentă importantă a unei diete echilibrate întrucât contribuie la procesul de digestie și totodată ajută organismul să elimine toxinele prin urină. Desigur, ai auzit de nenumărate ori recomandarea de a bea cel puțin doi litri de apă pe zi, la care putem adăuga că se acceptă și ceaiurile sau sucurile naturale fără zahăr adăugat.
În schimb, ține-te departe de băuturile carbogazoase și de energizante, întrucât conțin cantități mari de zahăr și alte substanțe care nu sunt tocmai recomandate pentru consum, mai ales în cantități mari.
Așadar, odată cu venirea primăverii este recomandat să renunți la mâncărurile grele și să profiți din plin de verdețurile, fructele și legumele pe care ți le oferă acest anotimp. De asemenea, consumă pește gras și ciuperci pentru un aport optim de proteine, vitamina D și grăsimi sănătoase și nu uita să te hidratezi zilnic. Nu în ultimul rând, respectă mesele principale ale zilei și încearcă să mănânci zilnic la ore fixe!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024