Ce să mănânci și ce alimente să eviți dacă suferi de indigestie
Mesele copioase care abundă în mâncăruri grele, stropite eventual și cu alcool ca să „alunece mai bine pe gât”, sunt urmate deseori de un disconfort digestiv pe care mulți au ajuns să îl considere o consecință firească. Acest disconfort este dat de indigestie, ce reprezintă una din cele mai frecvente tulburări digestive.
05.12.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 0 secundeDeși de cele mai multe ori nu este vorba de o problemă gravă, simptomele date de indigestie sunt destul supărătoare așa că este de înțeles că oricine își dorește să scape cât mai repede și mai ușor de ele.
Dacă o alimentație necorespunzătoare este principala cauza de indigestie, această tulburare poate fi ameliorată tot cu ajutorul alimentației, iar în cele ce urmează îți vom arăta cum.
Ce este indigestia?
Numită în termeni mai pretențioși și dispepsie, indigestia este o problemă comună, datorată unor modificări apărute în procesul normal de digestie. Mai precis, acest proces este dereglat temporar, ceea ce duce la apariția disconfortului digestiv specific indigestiei. Acesta se manifestă prin durere resimțită în zona superioară a abdomenului, senzația de arsură în piept, eructație, balonare și uneori diaree sau senzație de greață ce poate fi însoțită și de vărsături. Totodată, indigestia conferă și o senzație de sațietate prelungită, ce se explică prin faptul că alimentele consumate rămân pentru mai multă vreme în stomac, din cauza încetinirii digestiei.
Cel mai adesea, indigestia apare ca o consecință a exceselor alimentare, fapt pentru care incidența acestei probleme crește după Crăciun sau Revelion – sărbători marcate în mod tradițional cu mese pline. Apariția indigestiei este influențată și de natura alimentelor consumate, mâncărurile grase, cele foarte condimentare și alcoolul fiind principalii „vinovați”.
De asemenea, fumatul, stresul prelungit, administrarea unor medicamente și bolile sau alte tulburări digestive sunt alți factori de risc ce favorizează apariția indigestiei.
Ce alimente trebuie să consumi dacă ai făcut indigestie
Chiar dacă indigestia îți induce acea senzație prelungită de sațietate de care vorbeam mai devreme, este recomandat să consumi anumite alimente care te pot ajuta să scapi de disconfortul digestiv. Lista e una destul de lungă, însă noi ți le prezentăm pe cele mai eficiente dintre ele.
Iaurt
Se știe că iaurtul este o bună sursă de probiotice, adică acele bacterii benefice care formează flora intestinală și au un rol esențial în procesul de digestia. O cană de iaurt contribuie la reglarea tranzitului intestinal în cazul persoanelor cu indigestie, prin faptul că aduce un aport suplimentar de probioice, îmbogățind și stimulând totodată flora bacteriană din tractul digestiv.
Cartofi fierți
Cartofii conțin amidon, iar dacă sunt consumați sub această formă pot ajuta la ameliorarea unor simptome specifice indigestiei precum senzația de arsură în stomac sau scaunele diareice. Datorită amidonului și altor substanțe pe care le conțin, cartofii fierți absorb o parte din acidul gastric ce provoacă arsurile precum și fluidele din stomac.
Banane
Datorită texturii moi, bananele sunt ușor de digerat iar substanțele pe care le conțin ameliorează simptomele datorate indigestiei. Mai exact, bananele reduc nivelul de aciditate din stomac și atenuează astfel senzația de arsură la nivel gastric, stimulând totodată producția de mucus ce protejează de acțiunea acidului gastric acea membrană care căptușește stomacul. Mai mult, datorită peptinei pe care o conțin, bananele îmbunătățesc tranzitul intestinal și scurtează astfel perioada de manifestare a indigestiei.
Supă de legume
Indigestia afectează și absorbția nutrienților din sistemul digestiv în sânge, ceea ce poate duce la apariția unor complicații dacă problema se manifestă pe o perioadă mai lungă. Pentru a preveni astfel de situații, se recomandă consumul de supe de legume, fără niciun fel de grăsime. Acestea conțin cantități mari de vitamine și minerale și se digeră mai ușor, fiind sub formă lichidă. Astfel, nutrienții pe care îi conțin ajung mia ușor în sânge și asigură organismului resursele necesare. De asemenea, supele au și efect hidratant, ceea ce este foarte important în cazul în care indigestia este însoțită de diaree.
Alimente de evitat când ai indigestie
La fel de lungă este și lista alimentelor pe care trebuie să le eviți dacă te-ai ales cu o indigestie, deoarece acestea pot agrava manifestările specifice și pot întârzia revenirea la normal a procesului de digestie.
Mâncărurile grase
Din moment ce alimentele grase pot duce la indigestie, este de le sine înțeles că acestea nu pot fi consumate după ce problemele digestive au început să se manifeste. Grăsimile pot încetini procesul digestiv la nivelul stomacului, ceea ce duce la constipație, și totodată pot accelera mișcările intestinale, favorizând apariția diareei.
Din categoria alimentelor grase care trebuie evitate fac parte carnea roșie, mâncărurile cu sosuri sau maioneză, lactatele și brânzeturile nedegresate, produsele de patiserie sau cofetărie care conțin ulei, unt sau margarină. De evitat sunt și prăjelile, care conțin niște grăsimi specifice numite grăsimi trans, ce au aceleași efecte asupra digestiei.
Alimentele picante sau acide
Mâncărurile bogat condimentate, foarte picante, irită sistemul digestiv și astfel pot agrava simptomele specifice indigestiei, prelungind totodată perioada de recuperare.
În același timp, alimentele acide precum roșiile sau sosul de tomate, citricele, salatele acrite cu oțet sau murăturile stimulează secreția de acid gastric, care deja este prezent în exces în stomac și generează senzația de arsură gastrică. Prin consumul unor astfel de alimente nu vei face decât să amplifici intensitatea acestor arsuri.
Leguminoasele
Fasolea, mazărea, năutul, lintea sunt alimente bogate în fibre, ceea ce constituie un beneficiu în situații normale. În cazul persoanelor cu indigestie, consumul alimentelor din această categorie este însă nerecomandat, pentru că fibrele sunt substanțe greu digerabile, care rămân în stomac pentru mai mult timp. Stomacul este deja plin din cauza încetinirii procesului de digestie, iar o cantitate mare de fibre adăugată în astfel de condiții nu va face decât să îngreuneze și mai mult digestia și să amplifice disconfortul abdominal.
Alcoolul și cafeaua
Alcoolul irită mucoasa gastrică și amplifică astfel senzația de arsură la nivelul stomacului, încetinind totodată digestia și favorizând deshidratarea, care poate apărea pe fondul diareei și a vărsăturilor.
În același timp, cafeina din compoziția cafelei, stimulează mișcările intestinale provocând sau acutizând diareea, implicit deshidratarea. Din același motiv nu este recomandat nici consumul unor ceaiuri care conțin cofeină – ceai negru sau ceai verde – și nici consumul de băuturi energizante sau răcoritoare în care se regăsește acest ingredient.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024