Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece
Că iubești sau nu iarna, sănătatea ta rămâne importantă. Și cum iarna solicită organismul din multe puncte de vedere, este bine să te hrănești corespunzător.
13.12.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 32 secundeAș începe prin a-ți recomanda să ții seama de hidratare. Mulți au impresia că iarna, pentru că nu transpiră sau transpiră rar, nu au nevoie de tot atât de multă apă ca vara. Ei bine, studiile arată că te deshidratezi din plin și iarna, mai ales dacă faci activități fizice intense. Doar că apa pe care o bei sau oricare altă băutură trebuie să îndeplinească anumite condiții, pe care ți le voi explica mai jos. Nu uita, problema de bază în timpul iernii rămâne păstrarea căldurii corporale și pentru asta orice mijloc este bun.
Evită să consumi alimente cu temperatura scăzută
Dacă apa sau ceaiul îți plac reci, iarna nu e sezonul în care să le consumi așa. Băuturile sau alte produse reci scad și mai mult temperatura corpului, care trebuie să cedeze căldura pentru a le aduce la 37 de grade. Sigur, nu pare cine știe ce, dar când paharul de cola are 5 grade, gândește-te că e o distanță până la 37. La fel, înghețata nu e tocmai potrivită când afară este foarte frig, mai ales dacă stai puțin înăuntru. Exista ceva adevăr în spusele bunicii, cum că înghețata îți poate da dureri de gât. Este vorba, de fapt, de scăderea substanțială a temperaturii în zona faringelui, ceea ce scade imunitatea locală și te sensibilizează la multitudinea de bacterii și de virusuri care circulă iarna. Până la urmă, înghețata nu este decât un factor favorizant, iar temperatura locală scade tranzitoriu. Dar asta contează…
Lactatele în timpul iernii
Unii adepți ai medicinei tradiționale indiene, Ayurveda, recomandă ca iarna să reduci consumul de lactate, întrucât ar genera o secreție deosebită de mucus și ar favoriza tusea și răcelile. Eu nu sunt de acord cu acest sfat, mai ales că lactatele sunt surse excelente de proteine, care sunt implicate în imunitate, atât de necesară iarna. Dar pot fi de acord cu ideea ca nu este bine să consumi iaurt rece sau smoothie-uri cu lapte foarte reci din motivele amintite anterior. În schimb, o mămăliguță fierbinte cu lapte este delicioasă și te poate încălzi.
Grăsimi sănătoase
Dacă te expui constant la frig, nu numai în timpul unei scurte vacanțe la schi, iarna ai voie să mănânci mai multe grăsimi. Știu, slănina cu ceapă îți face pofta. La fel, sarmalele care înoată în untură. Totuși e bine să nu uiți că și iarna grăsimile rele rămân rele și să încerci să păstrezi un echilibru. În fond, vikingii mâncau mult pește plin de Omega-3 și vitamina D și erau perfect adaptați la frig.
Salate și fructe crude
Nu sunt cu certitudine în sezon și nici gust prea bun nu au. Rămân însă o sursă excelentă de vitamina C și de minerale implicate în imunitate, ca atare e bine să nu le ocolești. Și dacă cele proaspete nu îți fac cu ochiul, caută la raionul de congelate. Sunt mai accesibile ca preț și de multe ori au o valoare nutritivă mai bună ca a celor “proaspete”. Îți reamintesc că o minunată sursă de nutrtienți pro-imunitari este reprezentată de murături. Ele aduc multă vitamina C, potasiu, fibre etc. “Votează” cu gogoșarii și varza murată, care au mai multă vitamina C decât portocalele sau mandarinele. Una din țările în care iarna este foarte frig este Coreea. Acolo de bază este kimchi, care este un fel de varză murată și care îi ajută pe localnici să treacă fără probleme de un frig uscat și intens.
Alcoolul trebuie privit cu reticență
Și da, vorbesc inclusiv de paharul de vin fiert băut la un târg de Crăciun. Sunt sigură că nu ai să ții seama de acest sfat, dar îți recomand să bei cât mai puțin și, îndeosebi, să nu bei niciodată când ești afară, în frig. Alcoolul dilată vasele, ceea ce dă o senzație bine-venită de căldură celui care îl consumă. Dar când ești expus la frig, dilatarea vaselor superficiale nu face decât să “fure” căldura necesară păstrării temperaturii optime la creier, inimă, ficat, rinichi. Nu puțini sunt cei care au murit bând cantități mari de băuturi alcoolice afară, în gerul iernii. Dacă îți face cu ochiul un punch sau un cocktail, bea-le în căldura casei tale sau a prietenilor.
Băuturile și mâncărurile calde sunt toate indicate…
… desigur, mai puțin cele cu mult alcool. Ceaiurile de orice fel, supele, ciorba, felurile de mâncare aburinde te încălzesc realmente iarna. Corpul preia căldura lor și face față mai bine la frig.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024