Ce sa pui mai des in bolul cu salata: top 10 cele mai bune verdeturi
Că salatele cu frunze verzi sunt nemaipomenite pentru sănătate și siluetă, e o chestiune unanim acceptată și arhicunoscută. Ceea ce puțini dintre noi au în vedere atunci când își compun meniul este faptul că între ele există diferențe notabile, unele fiind mai generoase decât celelalte din punct de vedere nutrițional.
05.05.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 48 secundeCercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o importantă agenție federală a Departamentului de Sănătate Pubică din SUA, au analizat cele mai populare tipuri de salate, alocându-le un scor specific, pe o scară de la 0 la 100, în funcție de aportul de macro- și micronutrienți. Clasamentul rezultat aduce destule elemente neașteptate. Pentru suspans, îl vom prezenta în ordine inversă.
Salata Iceberg (Lactuca sativa L.)
Scorul densității nutriționale: 18,28
Cu o textură crocantă și un gust dulce, este una dintre cele mai apreciate salate, astfel că vestea poziționării ei la mare distanță de locurile fruntașe poate fi bulversantă. Chiar și așa, reprezintă o sursă decentă de fibre, potasiu, acid folic, vitamina A și vitamina K.
Rucola (Eruca sativa)
Scorul densității nutriționale: 37,65
Dincolo de conținutul apreciabil de vitamine și minerale, aceasta vine cu avantajul fitonutrienților, al căror rol principal nu este de a hrăni organismul, ci de a-i asigura protecție împotriva îmbolnăvirilor, inclusiv de a inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.
Varza Kale (Brassica oleracea L. var. acephala)
Scorul densității nutriționale: 49,07
O cană cu frunzele acestei plante furnizează mai mult calciu decât laptele de vacă (150 mg/100 g față de 128 mg/100 ml), dar și mai multe proteine decât acesta (4.28 g față de 3,6 g). În plus, acoperă cu vârf și îndesat necesarul zilnic de vitaminele A, C și K.
Salată romană (Lactuca sativa L. var. longifolia)
Scorul densității nutriționale: 63,48
Se distinge în special prin concentrația mare de vitamina K, micronutrient esențial pentru prevenirea hemoragiilor și a instalării osteoporozei. Concret, 100 g din această salată pune la dispoziție organismului aproximativ 128% din doza zilnică necesară.
Salata verde (Lactuca sativa)
Scorul densității nutriționale: 70,73
Faptul că se clasează mai sus decât rucola și faimoasa varză Kale, devenită în ultimii ani un adevărat hit al nutriției, spune deja foarte multe.
Verdețurile ar trebui să fie primele trecute pe lista de cumpărături atunci când vrem să ne corectăm regimul alimentar și profilul ponderal. Și asta pentru că au puține calorii și abundă în enzime, fibre, vitamine, minerale și multe alte substanțe benefice, necesare bunei funcționări a organismului
Andiva creață (Cichorium endivia var. crispum)
Scorul densității nutriționale: 73,36
Folosită adesea ca decor culinar pentru frunzele dantelate și aspectuoase, acest membru al familiei cicoarei merită un loc mai important în farfurie. Are o aromă plăcută de nuci, un gust ușor amar și este ticsită cu fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar și vitaminele A, B, C și K.
Spanacul (Spinacia oleracea)
Scorul densității nutriționale: 86,43
Nu întâmplător este atât de lăudat și insistent recomandat în alimentația copiilor aflați în perioada de creștere, dar și în profilaxia avitaminozei, anemiei, tusei, rahitismului, acneei sau hipertensiunii arteriale.
Mangold (Beta vulgaris subsp. vulgaris)
Scorul densității nutriționale: 89,27
Rudă cu sfeclă, are frunze mari, suculente, cu o valoare nutritivă mai însemnată decât rădacina, care, de altfel, nu este comestibilă. Deși seamănă izbitor cu sfecla, are un gust mai apropiat de spanac.
Varza chinezească (Brassica rapa)
Scorul densității nutriționale: 91,99
Este o binecuvântare pentru sănătatea sistemului digestiv, îmbunătățește activitatea rinichilor, scade riscul de dezvoltare a bolilor cronice. Are în compoziție și seleniu, un oligoelement cu puternice efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale și anticancerigene, rar întâlnit în alte fructe și legume.
Năsturelul (Nasturtium officinale)
Scorul densității nutriționale: 100
Se mai numește brâncuță, măcriș de baltă, creson sau năsturaș și reprezintă o adevărată revelație pentru oamenii de știință. Pe lângă numeroșii fitonutrienți, aceștia au identificat în ea peste 15 vitamine și minerale esențiale: mai mult fier decât în spanac, mai mult calciu decât în lapte și mai multă vitamina C decât în portocale.
Pentru a te bucura de maximum de beneficii, prepară salate din mai multe tipuri de frunze și folosește la asezonarea lor uleiurile vegetale de bună calitate. În felul acesta, va fi favorizată absorbția vitaminelor liposolubile.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024