Ce sosuri să alegi pentru rețetele tale de shaorma?
Cele mai bune sosuri pentru shaorma sunt cele preparate acasă, atât prin prisma faptului că le poți adapta perfect gusturilor tale, cât și pentru că îți oferă siguranța unui produs mai sănătos decât cele folosite la fast-food. Sosurile pentru shaorma joacă un rol important și în ceea ce privește gustul produsului finit, un ingredient omis sau „scăpat” într-o cantitate mai mare putând să-ți ruineze plăcerea de a savura un astfel de preparat care se bucură deja de o bună notorietate.
13.11.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 52 secundeNu în ultimul rând, de sosurile pentru shaorma depinde și numărul de calorii, un alt aspect important mai ales dacă ții la siluetă dar nu te poți abține de la plăcerea de care aminteam mai sus.
Având în vedere toate acestea, am decis să îți vorbim mai pe larg despre cele mai bune sosuri pentru shaorma și despre cum le poți prepara la tine acasă.
Sosuri pentru shaorma – caracteristici ideale
Așa cum spuneam, sosurile pentru shorma joacă un rol important în desăvârșirea gustului, iar în acest scop este important ca în compoziția lor să existe un echilibru al aromelor. Cele mai bune sosuri pentru shaorma nu trebuie să se distingă printr-un gust aparte, ci să îmbine mai multe gusturi care să se dezvăluie atunci când le savurezi. Mai exact, e bine ca un sos să fie în egală măsură acru și sărat, dulce și picant, ca sa amintim doar gusturile de bază.
Acestea trebuie completate cu arome mai mult sau mai puțin discrete, în funcție de preferințe, însă trebuie să ai mare grijă la ingrediente, pentru că și în acest caz „ce e prea mult strică”. Usturoiul și ceapa sunt folosite cel mai adesea ca aromatizanți în sosurile pentru shaorma, însă în același scop poți folosi și chimen, coriandru, boia afumată și alte condimente.
Un alt aspect de luat în considerare este consistența pentru că nu e deloc plăcut ca sosurile pentru shaorma să ți se scurgă în barbă, pe mâini și pe haine atunci când mănânci. De aceea e bine să folosești sosuri pentru shaorma cu o consistență ușor cremoasă, care să se amestece cu celelalte ingrediente și să nu se scurgă. Dacă apelezi și la sosuri cu o consistență mai lichidă, e recomandat ca acestea să fie concentrate pentru a putea fi folosite în cantități mici.
Nu în ultimul rând, este important să apelezi întotdeauna la sosuri de shaorma proaspete, preparate doar înainte de ale consuma. În același timp, și ingredientele folosite trebuie să fie la rândul lor proaspete.
Sosuri pentru shaorma – ingrediente recomandate
Dacă tot am amintit mai sus de ingrediente, rămânem la acest subiect și îți oferim câteva detalii la fel de importante. Sosurile pentru shaorma e bine să fie cremoase, însă cremozitatea nu trebuie să se datoreze grăsimii în exces. Astfel, în loc de smântână e mai bine să apelezi la iaurt degresat, iar maioneza cu mult ulei și ou poate fi înlocuită cu maioneză vegetală. Pentru aromă, folosește ingrediente naturale în loc de prafuri sau aromatizați artificiali. Ceapă, usturoi și condimente se găsesc pe toate drumurile, așa că nu ar fi vreo dificultate să le găsești.
Cu zeamă de lămâie sau câteva picături de oțet adăugate în sosurile pentru shaorma le poți conferi un gust acrișor, iar pentru iuțeală poți să apelezi la piper, boia sau chiar puțin ghimbir. Muștarul este un alt ingredient folosit în multe sosuri pentru shaorma, la fel și pătrunjelul, mărarul sau frunzele de țelină. De asemenea, poți folosi ketchup și condimente după preferințe, iar dacă dorești un sos mai dulceag, adaugă câteva picături de miere.
Sosuri pentru shaorma – rețete simple
Pentru a te ajuta și mai mult în demersul tău de a-ți prepara singur/ă sosuri pentru shaorma îți oferim și câteva rețete pe care să le încerci.
Sos pentru shaorma cu usturoi
Este unul din cele mai apreciate sosuri pentru shaorma, datorită aromei specifice. Lista de ingrediente include:
- O căpățână de usturoi sau 5-6 căței mari;
- Un albuș de ou;
- O lingură de zeamă de lămâie;
- 150 de mililitri de ulei;
- O jumătate de linguriță de sare;
- 1-2 cuburi de gheață.
Usturoiul, sarea, zeama de lămâie și 50 de mililitri de ulei se dau prin blender, după care se adaugă albușul și se repetă procedura 30 de secunde. Apoi se adaugă alți 50 de mililitri de ulei și se dă totul prin blender, după care se pune în cupă uleiul rămas și cuburile de gheață, iar tot amestecul se mai mixează o dată timp de 45-50 de secunde.
Sos pentru shaorma cu roșii
În gama de sosuri pentru shaorma vei întâlni des și acest produs care nu este un simplu suc de roșii sau ketchup. Rețeta e mai complexă și include următoarele ingrediente:
- Două linguri de pastă de tomate;
- 3 linguri de ketchup;
- O ceapă;
- Un ardei iute;
- Jumătate de linguriță de miere;
- O linguriță de oțet;
- Un pahar cu apă.
Ceapa se taie mărunt și se călește la tigaie în ulei 2-3 minute, iar peste ea se adaugă pasta de tomate și ardeiul iute tăiat rondele. Se lasă tigaia la foc mare timp de un minut, amestecând continuu, după care se adaugă și restul ingredientelor. Sosul se lasă la fiert un sfert de oră la foc mediu, iar la final se amestecă într-un blender.
Sos pentru shaorma cu castraveți și iaurt
Dacă preferi sosuri pentru shaorma ceva mai „light”, această rețetă s-ar putea să fie pe gustul tău. Pentru a o prepara ai nevoie de:
- 2-3 castraveți de mărime medie;
- 200 de grame de iaurt cremos;
- 3-5 căței de usturoi;
- O legătură de mărar;
- O lingură de ulei;
- Zeama de la o jumătate de lămâie;
- Sare și piper, după gust.
Castraveții se dau pe răzătoare, după care se storc bine pentru a elimina cât mai mult din apa pe care o conțin. Usturoiul se zdrobește iar mărarul se taie mărunt, apoi toate ingredientele se adaugă peste castraveții rași și se amestecă bine până când sosul se omogenizează. Dacă ți se pare că nu este suficient de consistent, poți lăsa sosul la frigider pentru 30-45 de minute.
Chiar dacă aceste sosuri pentru shaorma sunt delicioase, îți recomandăm să nu-ți faci un obicei din a consuma zilnic acest preparat pentru că are un aport caloric desul de ridicat, iar acest lucru este posibil să aibă consecințe asupra siluetei, mai ales dacă nu ești o persoană foarte activă.
Rețete savuroase și ușoare cu sparanghel
23.07.2024