Ce ți se întâmplă când mănânci pepene roșu frecvent
Este de departe cel mai reprezentativ fruct al verii. De fapt, pentru foarte mulți dintre noi, pepenele roșu este sinonimul sezonului fierbinte. Și nici nu avea cum altfel, dat fiind că e atât de suculent și răcoritor. Un regal pentru simțuri și o încântare pentru organism. Pentru că dincolo de faptul că este dulce și gustos, acesta are și o mulțime de beneficii!
23.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 12 secundeNimic nu se compară cu tăierea unui pepene roșu proaspăt, bine răcit, într-o zi în care soarele e de-a dreptul dogoritor, iar mercurul fierbe în termometre, chiar și la umbră… Ți-a lăsat gura apă, nu-i așa? Nici nu avea cum altfel. Pepenele roșu este pur și simplu irezistibil. Fie că-i vorba de felii pentru o gustare ușoară sau de cuburi pentru a fi încorporate într-o salată savuroasă cu feta, acest fruct asigură o reală încântare papilelor gustative.
Ce e cu adevărat formidabil în ceea ce-l privește este că este că e pline de substanțe nutritive, benefice pentru sănătatea generală. Să le trecem în revistă pe cele mai importante dintre ele.
Super hidratare și echilibru electrolitic
Pepenele roșu este compus în proporție de 92% din apă. Prin urmare, o felie mare de pepene roșu este o alegere cum nu se poate mai bună atunci când e nevoie de hidratare, mai ales pe arșiță. Consumul de pepene roșu poate aduce o contribuție substanțială la aportul zilnic de lichide, care ar trebui să fie în jur de 11,5 căni pentru femei și 13 căni pentru bărbați. În plus, acesta conține cantități apreciabile de potasiu și magneziu. Astfel, pe lângă apă, pepenele roșu ne asigură și doi electroliți esențiali care ajută la menținerea echilibrului lichidelor în corp. Corpul nostru este într-un câștig incontestabil.
Protecție antioxidantă
Culoarea vibrantă a miezului pepenelui roșu provine de la licopen, un compus vegetal cu puternice proprietăți antioxidante. Licopenul, împreună cu vitamina C, un alt micronutrient valoros, care se găsește din abundență în pepenele roșu, ajută la combaterea radicalilor liberi din corp, reducând astfel riscul de dezvoltare a bolilor cronice, așa cum este cancerul, bolile de inimă sau afecțiunile neurodegenerative. Prin primsma conținutului de licopen, pepenele roșu poate oferi protecție și împotriva daunelor produse pielii de razele solare, chiar dacă efectele nu sunt imediate.
Susținerea sistemului imunitar
Pepenele roșu este o sursă bună de vitaminele A și C, ambele esențiale pentru funcția imunitară și sănătatea pielii. Vitamina C, în special, poate ajuta la prevenția și tratarea infecțiilor, în timp ce licopenul și beta-carotenul, pigmenții cu rol antioxiant care-i colorează miezul delicios, sprijină sănătatea generală a sistemului imunitar.
Îmbunătățirea sănătății inimii
S-a demonstrat că licopenul din pepenele roșu poate reduce nivelul colesterolului și al zahărului din sânge, aspecte importante pentru sănătatea cardiovasculară. În plus, în mod natural, pepenele roșu nu conține grăsimi, colesterol și sodiu, fiind un aliment sănătos pentru inimă. Conținutul său de fibre îi asigură un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că, în comparația cu alte alimente îndulcite, are un impact nesemnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge.
Controlul greutății
Pepenele roșu poate ajuta la gestionarea greutății atunci când e consumat în locul unor dulciuri. Afirmația apariține autorilor unui studiu din 2019, în care au fost analizate schimbările apărute în ceea ce privește greutatea și nivelul de sațietate în cazul unui grup de adulți supraponderali și obezi, după o intervenție nutrițională de patru săptămâni. Concret, cercetătorii au cerut unui grup să consume zilnic două căni de pepene proaspăt, în timp ce alt grup a mâncat prăjituri cu conținut scăzut de grăsimi. Numărul de calorii a fost similar pentru ambele grupuri.
Cercetătorii au permis subiecților să-și mănânce gustările în orice moment al zilei, separat sau împreună cu alte alimente, la o singură masă sau fracționat. Exmperimentul a arătat că pepenele roșu a determinat o sațietate mai mare decât prăjiturile, aceasta persistând până la 90 de minute după masă. Astfel, persoanele care au mâncat pepene roșu au pierdut în greutate, și-au redus raportul talie-șold și nivelul tensiunii arteriale și și-au îmbunătățit nivelul colesterolului.
De ajutor pentru mușchi
Pepenele roșu conține aminoacizii citrulină și arginină, care sunt importanți pentru formarea nervilor, a fibrelor musculare și altor tipuri de celule. Citrulina, în special, s-a dovedit a fi eficientă în creșterea rezistenței și reducerea durerilor musculare, dar și a stărilor de oboseală. Din acest punct de vedere, pepenele roșu poate fi considerat un aliment funcțional pentru sportivi, îmbunătățind performanța și ajutând la recuperarea musculară după o activate fizică intensă.
Profilul nutrițional al pepenelui roșu
Dintr-o cană de pepene roșu, tăiat cuburi obținem:
Calorii: 46
Carbohidrați: 12 g
Fibre alimentare: 1 g
Zahăr total: 9 g
Zahăr adăugat: 0 g
Proteine: 1 g
Grăsimi totale: 0 g
Grăsimi saturate: 0 g
Colesterol: 0 mg
Sodiu: 2 mg
Vitamina C: 12 mg (20% DZR)
Vitamina A: 865 UI (5% DZR)
Potasiu: 170 mg (4% DZR)
Magneziu: 15 mg (4% DZR)
Considerații speciale
Per total, pepenele roșu este sigur pentru majoritatea oamenilor, dar există câteva excepții. Persoanele care au probleme cu gestionarea diabetului sau suferă de rezistență la insulină trebuie să consume pepenele în porții mai mici. Aceasta deoarece consumul excesiv poate provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ar putea fi problematic în cazul lor.
De asemenea, la unele persoane pepenele roșu poate declanșa o reacție alergică. Există o probabilitate mai mare ca acest lucru să se întâmple în cazul celor care suferă de sindromul alergiei orale, un tip de alergie alimentară, care se manifestă prin simptome specifice, localizate mai ales la nivelul cavitații bucale (mâncărime și edem la nivelul buzelor sau limbii), imediat după consum. Apare frecvent la anumite nuci (arahide, fistic) sau fructe (piersici, portocale) și legume (țelină, roșii). Dacă apar astfel de simptome, trebuie solicitată imediat asistență medicală.
În concluzie, pepenele roșu este un fruct minunat, pe care e bine să-l includem în meniul zilelor de vară. Pentru că ne poate ajuta să ne atingem obiectivele de hidratare și să ne îmbunătățim sistemul imunitar, dar și sănătatea cardiovasculară. Este o sursă excelentă de vitaminele C și A, precum și de potasiu și magneziu. Pepenele roșu este, în general, sigur pentru oricine, cu excepția celor care au neșansa să fie alergici la acesta. Cel mai bine este să ne limităm consumul la două porții de pepene roșu pe zi (o porție zilnică obișnuită de fructe), pentru a evita balonarea inconfortabilă și vârfurile glicemice, pentru cei cu diabet.
Te poți bucura de pepenele roșu ca atare sau te poți inspira din rețetele noastre, ca să-l incluzi și altfel în dietă.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024