Ce trebuie să știți despre vitamina C
Vitamina C (sau acidul ascorbic) este fără doar și poate una din cele mai eficiente substanțe cu rol antioxidant. Această vitamină solubilă în apă ajută la stoparea proceselor degenerative și la bunul mers al întregului organism.
28.07.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 11 secundeAcidul ascorbic are o istorie destul de lungă, prima dată fiind menționat în secolul 16impreuna cu afecțiunea care l-a făcut celebru-scorbutul. Organismul uman nu este capabil să sintetizeze această vitamină, motiv pentru care dieta și suplimentele alimentare sunt cele mai importante surse.
Utilitatea vitaminei C
- Vitamina C participă la formarea colagenului (componentă esențială a cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor, pielii și oaselor).
- Fără vitamina C metabolizarea aminoacizilor și sinteza hormonilor nu ar fi posibilă.
- Rata de absorbție a calciului și a fierului sunt direct influențate de către vitamina C.
- Putem afirma că stâlpul de susținere al sistemului imunitar este vitamina C.
- Cicatrizarea corectă și vindecarea plăgilor are nevoie de o cantitate adecvată de vitamina C.
- Rolul antioxidant al vitaminei C ajută întreg organismul să lupte împotriva a numeroase afecțiuni, printre care se numără și cancerul, diabetul zaharat sau afecțiunile cardiovasculare.
- Vitamina C poate fi considerat un conservant natural pentru alimente
Surse naturale de vitamina C
Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele. Astfel, o dietă bogată în acestea oferă zilnic o cantitate adecvată de vitamina C. Legumele precum ardeiul gras, pătrunjelul, legumele cu frunze verzi (spanac, varză, broccoli), usturoiul, cartofii, morcovii și conopidă sunt printre cele mai bune surse de acid ascorbic. În aceeași măsură, fructele vor aduce un plus de vitamina C. Dintre acestea amintim că cele mai bune surse: citricele, kiwi, papaya, fructele de pădure, pepenele galben, caisele, cireșele, strugurii și fructul kaki. Astfel o dietă bazată pe 3-5 porții de fructe sau legume va ajută organismul să lupte printr-un aport corect de vitamina C.
Recomandări privind necesarul de vitamina C
Dacă alimentația este singura sursă de vitamina C, atunci riscul de apariție a toxicității legate de o supraîncărcare cu vitamina C este apropape imposibil. Dacă se optează însă pentru suplimentele alimentare, atunci trebuie să existe limite în aportul acestora. Astfel, doza zilnică recomandată de vitamina C este de 75-90 mg. Limita maximă admisă și peste care apare toxicitatea acestui compus este de 2000mg/zi. Organismul uman este într-o continuă schimbare, motiv pentru care și nevoile se pot modifica. Pornind de la acest lucru vă propunem următoarele recomandări, în funcție de vârstă:
- 0-6 luni – 40 mg;
- 7 luni -1 an – 50 mg;
- 1-3 ani – 15 mg;
- 4-8 ani – 25 mg;
- 9-13 ani – 45 mg;
- 14 – 18 ani (65-75mg);
- adulți – (75-90 mg);
- femei însărcinate – 85 mg;
- femei care alăptează – 120 mg.
Riscuri privind administrarea de vitamina C
Chiar dacă vitamina C pare unul din cei mai benigni compuși, în exces aceasta poate să fie răspunzătoare de o serie de efecte secundare. Litiaza renală este una din consecințele depunerii de oxalat la nivelul tractului urinar în urma excesului de vitamina C. De asemenea, o cantitate prea mare de vitamina C poate să aibă și un efect diuretic.
Cantitatea de fier din intestin poate să fie sporită de un aport crescut de vitamina C. Acest lucru se traduce prin apariția tulburărilor gastrointestinale: greață, vărsături, dureri abdominale și constipație. De asemenea, la o cantitate foarte mare de vitamina C ingerată pot să apară dureri de cap, amețeli și chiar stări de leșin. Și nu în ultimul rând merită amintită interacțiunea vitaminei C cu alte medicamente, printre care amintim antiinflamatoarele nesteroidiene și antiacidele care conțin săruri de aluminiu. Recomandăm prudență în cazul în care asociați vitamina C cu aceste medicamente.
Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024