Cea mai bună rețetă de socată
Cu siguranță mulți dintre noi adoră gustul socatei perfecte, care nu este foarte acidulată, păstrând acel echilibru subtil între dulce și acrișor. Te-ai întrebat vreodată cât de simplu se face, cu minim de efort și, mai ales, care sunt beneficiile de sănătate ale acesteia? Citește mai jos despre cea mai buna rețetă de socată și află de ce este atât de prețioasă pentru vigoarea și starea noastră de bine.
29.10.2020
Timp estimat de citire:
6 minute, 31 secundeSocata: ce beneficii are?
Pe lângă puterea ei revigorantă încă de la prima înghițitură, consumul de socată are niște beneficii la care nici nu te-ai fi gândit! Aceasta are numeroase alte efecte terapeutice: detoxifiante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecțioase, diuretice și expectorante. Mai mult decât atât, ea este un bun supliment în tratarea răcelii, bronșitei și a tulburărilor respiratorii, datorită proprietăților antiseptice și antivirale ale florilor de soc.
Poate nu îți va veni să crezi, dar socata are și efecte euforizante, ajutând chiar și în cazul depresiilor, dând o stare de bine și productivă, datorita stimulării secreției de endorfine. Ea contribuie la relaxarea organismului și contribuie semnificativ la depășirea anumitor blocaje psihice. Se zice că persoanele foarte interiorizate și emotive vor beneficia de pe urma acesteia, deoarece socata este un energizant natural.
Socul este, de asemenea, un bun stimulator al lactației, consumul de socată putând înlocui cu ușurință ceaiul pe care îl beau proaspetele mămici pentru creșterea secreției de lapte.
Un alt beneficiu important al florilor de soc este dat de conținutul bogat în tanină, acizi grași Omega-3 și Omega-6, potasiu și flavonoide, precum și în vitaminele A și C. Acest cocktail de vitamine și minerale contribuie la fortificarea sistemului imunitar.
În ce afecțiuni este recomandată socata?
Printre numeroasele efecte terapeutice, socata este un puternic adjuvant în afecțiunile renale și cardiovasculare. Un alt atu al acesteia este lupta împotriva obezității și a kilogramelor în plus. Puternic depurativă, determină eliminarea apei din țesuturi, iar cura cu socată este eficientă și în tratarea constipației și în detoxifiere, ajutând la curățarea tractului gastro-intestinal. Această băutură contribuie și la eliminarea celulitei, fiind, de asemenea, de mare impact în tratarea altor afecțiuni, precum psoriazisul, astmul și rinita alergică.
Mai mult decât atât, ea este un bun supliment în tratarea răcelii, bronșitei și a tulburărilor respiratorii, datorită proprietăților antiseptice și antivirale ale florilor de soc.
Socata, ideală în curele de slăbire
Datorită conținutului de nitrat de potasiu, caroten, vitamina C, zaharuri, mucilagii, florile de soc consumate sub formă de ceai sau suc, elimină excesul de apă de la nivelul țesuturilor și ajută la dizolvarea stratului adipos, stimulând digestia. Având și efect laxativ, consumul de socată va acționa în reglarea metabolismului, stimulând funcțiile de eliminare a toxinelor. Pentru a pierde cu adevărat din greutate cu ajutorul socatei, trebuie însă să respectăm un plan alimentar bine pus la punct. Consumul de carne, mezeluri, alimente prăjite, dulciuri sau băuturi răcoritoare trebuie redus în această perioadă, alimentația sănătoasă fiind completată neapărat de mișcare și activitate zilnică, care să faciliteze pierderea kilogramelor nedorite.
Rețeta de socată cu flori proaspete și lămâie
Aceasta rețetă de socată cu flori proaspete și lămâie se prepară foarte rapid și are un gust deosebit. Astfel, vom avea nevoie de 5 flori mari de soc, 500 g de zahăr brun, 5 litri de apă, o lămâie tăiată felii și 5 g de drojdie proaspătă. Se spală bine florile de soc și se pun într-un borcan în care ai pus apa. După ce se adaugă restul ingredientelor se amestecă în borcan cu o lingură de lemn pentru a ajuta zahărul să se dizolve. Se acoperă apoi borcanul cu un prosop și se lasă la soare 3-4 zile, amestecând din când în când. Socata se strecoară după ce este îndeajuns de acidulată și se păstrează în sticle la rece.
Rețeta de socată cu flori uscate și lămâie
Dacă suntem iubitori ai socatei, vom avea grija să uscăm flori de soc și să le păstram în pungi de hârtie pentru zilele în care ni se va face poftă de socată și nu vom avea la îndemână flori de soc proaspete. Ce bine că există alternativa unei rețete de socată cu flori uscate și lămâie!
Proporțiile indicate sunt 10-12 flori de soc uscate, 500 g de zahăr, 5 l de apă, 1-2 lămâi, coji de portocală (opțional) și 4-5 g de drojdie proaspătă pentru a ajuta în procesul de fermentație. Mai întâi, dizolvăm zaharul într-un litru de apă pus pe foc mic, fără a-l fierbe însă.
Răzuim o parte din coaja de la lămâi, iar sucul rezultat prin stoarcerea lor se pune peste flori, într-un borcan mare. Se adaugă și lămâia fără zeamă și coaja de portocală, tăiate felii. După ce s-a răcit, turnăm siropul de zahăr peste florile de soc, în borcan. Se adaugă şi restul cantităţii de apă împreună cu drojdia. Se acoperă gura borcanului cu tifon sau cu o farfurie pentru a lăsa compoziția să respire. Se lasă cam 4-5 zile la loc cald pentru a fermenta, amestecând în ea de cel puțin două ori pe zi. În funcție de cât de acidulată îți place, socata poate fi considerată gata chiar și după două zile. Apa gălbuie și mirosul plăcut al florilor de soc indică faptul că socata este gata. Dacă este îndeajuns de înțepătoare la gust, strecoară sucul și depozitează-l în sticle la frigider sau în cămară, în loc întunecos și răcoros.
Rețeta de socată fără drojdie
Pentru un suc de soc fresh și delicios, de casă, trebuie să încerci această rețetă de socata fară drojdie, foarte aromată, obținută prin fermentație naturală.
- Avem nevoie de 5-6 flori de soc proaspăt culese, spălate și curățate de tija verde, pentru ca acestea să nu dea băuturii un gust amărui.
- Mai avem nevoie de 3 l de apă, 2-3 lămâi mari, în jur de 200-300 g zahar (în funcție de cât de dulce preferați) și 75 ml suc de lămâie.
- După ce am dizolvat zahărul în sucul de lămâie stors și l-am diluat cu apă, pregătim un borcan mare și curat de 4,25 l și punem toate ingredientele în el.
- Acoperim gura borcanului cu o farfurioară potrivită pentru ca gazele de fermentație să poată ieși cu ușurință și poziționăm borcanul pe un pervaz sau o terasă însorită și călduroasă și așteptăm 2-3 zile să se facă socata.
- Dacă este vreme mai înnorată, putem ține borcanul în casă, lângă un geam și vom aștepta în jur de 4-5 zile.
- După ce trece acest interval gustăm din ea și vedem dacă s-a tulburat ușor și dacă este ușor acidulată.
- Dacă socata a fermentat, o strecurăm și o îmbuteliem în sticle care se țin la frigider.
Bucură-te de aroma și beneficiile socatei oricând ai ocazia! Ține cont că o poți prepara și cu alți înlocuitori pentru zahăr, fie că este vorba de miere, curmale sau stafide hidratate și date la blender cu apă sau sirop de agave. Mult succes în a alege cea mai bună rețetă de socată care să îți îmbie simțurile!
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024