Cu un consum anual de peste 6,5 milioane de tone, ceaiul deține recordul pentru cea mai consumată băutură din lume. Este, din fericire, și un bun aliat al sănătății, datorită multiplelor sale proprietăți benefice, printre care cap de listă sunt cele antioxidante și antiinflamatorii. Ei bine, oamenii de știință au mai descoperit un beneficiu fascinant: captarea metalelor grele nocive din apa potabilă.
12.03.2025
Timp estimat de citire:
4 minute, 7 secundeDe-a lungul timpului, consumul de ceai a fost asociat cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc scăzut de boli de inimă, afecțiuni metabolice și neurodegenerative. Acum, un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Northwestern, din SUA, completează această listă cu încă un beneficiu important.
Potrivit studiului, procesul de preparare a ceaiului ajută la purificarea apei, frunzele de ceai acționând ca un filtru care îndepărtează metalele grele potențial dăunătoare, precum plumbul și cadmiul.
Expunerea la plumb, de exemplu, poate duce la probleme cronice de sănătate, dozele mari provocând leziuni cerebrale și renale, în cele mai grave cazuri.
Autorii studiului au testat diferite soiuri de ceai – verde, negru, oolong, alb, mușețel și rooibos – în condiții tipice de preparare cu apă care conține cantități cunoscute de plumb și alte metale (crom, cupru, zinc și cadmiu). Practic, au încălzit soluțiile de apă cu metale grele până aproape de punctul de fierbere, iar apoi au adăugat frunze de ceai sau plicuri cu ceai. Acestea au fost lăsate la infuzat pentru perioade variate, de la câteva secunde la 24 de ore. Ulterior, cercetătorii au măsurat concentrațiile metalelor grele în fiecare băutură rezultată.
Rezultatele au relevat că prepararea ceaiului poate filtra, în general, aproximativ 15% din plumbul din apa de băut. Această estimare a fost făcută luându-se în considere o cană de apă și un plic de ceai preparat timp de 3-5 minute. Cel mai important factor în toate tipurile de experimente a fost durata de infuzare a ceaiului. Cu cât a fost lăsat mai mult în apă, cu atât mai bună a fost adsorbția metalelor.
„Adsorbția” este un termen care descrie capacitatea unui material solid de a reține molecule – dintr-un gaz, lichid sau substanță dizolvată – sub forma unui film subțire pe suprafața exterioară sau în interiorul unor suprafețe interne, cum ar fi crăpăturile.
Cercetătorii au constatat că gradul de adsobrție a metalelor grele a fost influențat nu doar de de timpul de infuzare, dar și de modul de prezentare al ceaiului – dacă era sub formă de frunze întregi sau în ambalaje din bumbac, noilon sau celuloză (un material biodegradabil natural realizat din fibre de lemn).
Concret, investigațiile lor au arătat că plicurile din celuloză au avut cele mai bune rezultate, în timp ce pliculețele din bumbac și nailon nu au captat aproape deloc metalele.
„Plicurile de ceai din nailon sunt deja problematice deoarece eliberează microplastice, dar majoritatea plicurilor de ceai utilizate astăzi sunt realizate din materiale naturale, cum ar fi celuloza”, a punctat dr. Benjamin Shindel, autorul principal al studiului și inginer în cadrul Laboratorului Național de Tehnologie Energetică al Departamentului de Energie al SUA, într-un comunicat de presă.
Tipul și gradul de măcinare a ceaiului au contat și ele, dar într-o măsură mică. Frunzele măcinate fin, în special cele de ceai negru, au adsorbit mai mulți contaminanți decât frunzele întregi.
„Când frunzele de ceai sunt procesate pentru a deveni ceai negru, ele se șifonează și porii lor se deschid. Aceste șifonări și porii deschiși, precum și o măcinare mai fină, măresc suprafața, ceea ce sporește capacitatea de a lega contaminanții”, a explicat dr. Shindel.
Cu toate că noile descoperiri sunt mai mult decât încurajatoare în ceea ce privește eliminarea metalelor grele din apă, ceaiul nu trebuie considerat un substitut pentru filtrarea apei cu un filtru. Apa nefiltrată poate conține alte substanțe nocive pe care frunzele de ceai sau plicurile nu le pot reține.
Aceste impurități pot include nitrați (utilizați pentru îngrășăminte), produse de dezinfectare, arsenic sau substanțe per- și polifluorurate, cunoscute și sub denumirea de PFAS.
Studiul, în schimb, ne dă motive în plus să consumăm mai des ceai. Pentru că așa cum a fost demonstrat, dincolo de efectele antioxidante și de stimularea a metabolismului, ceaiul ne oferă protecție împotriva bolilor cronice și datorită acestei virtuți de adsorbție a metalelor grele.
Surse:
https://edition.cnn.com/2025/02/26/health/brewing-tea-removes-lead-from-water-wellness/index.html
Data publicarii: 12.03.2025
11.03.2025