Ceai de coada-șoricelului – beneficii și indicații terapeutice
Despre ceaiul de coada șoricelului nu se poate spune că se numără printre cele mai aromate ceaiuri, având chiar un gust amărui pe care mulți îl consideră neplăcut. În schimb, are numeroase beneficii pentru sănătate, putând fi folosit atât pentru uz intern cât și pentru uz extern.
02.06.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 7 secundeMicul inconvenient de care am amintit poate fi ușor înlăturat adăugând o linguriță de miere în cana cu ceai de coada șoricelului, iar dacă dorești să obții o băutură mai aromată, poți adăuga și puțină mentă sau flori de tei. Evident, dacă vrei să folosești ceaiul pentru uz extern nu este nevoie să-l îndulcești sau să-l aromatizezi, fiind suficient să infuzezi câteva flori uscate de coada șoricelului în apă fierbinte sau să le pul la macerat în apă rece.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre beneficiile ceaiului de coada șoricelului și afecțiunile pentru care este recomandat, te afli în locul potrivit, pentru că tocmai despre aceste subiecte ne-am propus să vorbim azi.
Ce conține ceaiul de coada șoricelului
Chiar dacă nu excelează prin gust, ceaiul de coada șoricelului este o băutură care conține o gamă foarte largă de substanțe și compuși de care organismul are nevoie pentru a funcționa, a se proteja și a se refece în urma unor boli. În compoziția sa intră uleiuri esențiale, vitamina C, tanin, substanțe flavonoide, zaharuri naturale, alcaloizi, magneziu, fitosteroli și alți compuși cu efect farmacodinamic.
Mulți din acești compuși sunt folosiți în industria farmaceutică pentru producerea unor medicamente, iar lor li se datorează în mare măsură gustul amar al ceaiului de coada șoricelului, similar cu cel al respectivelor produse farmaceutice.
Care sunt beneficiile ceaiului de coada șoricelului
Datorită substanțelor despre care tocmai am amintit, ceaiul de coada șoricelului are o serie de proprietăți benefice pe care le vom enumera în cele ce urmează.
Calmează durerile
Ceaiul de coada șoricelului acționează ca un adevărat analgezic, calmând sau chiar făcând să dispară durerile de cap, durerile menstruale și cele articulare. În același timp, are darul de a ameliora starea generală de rău specifică răcelii și gripei.
Stimulează digestia
O cană de ceai de coada șoricelului băută înainte sau după masă îmbunătățește digestia, întrucât stimulează activitatea stomacului și a intestinului subțire. Astfel, pot fi prevenite neplăceri digestive precum balonarea, constipația sau diareea și totodată pot fi calmate crampele stomacale.
Reduce inflamația
Flavonoidele, uleiurile esențiale și alte substanțe din compoziția ceaiului de coada șoricelului au proprietăți antiinflamatoare, beneficiu care poate fi exploatat atât intern cât și extern. Consumat ca atare sau aplicat sub formă de comprese, ceaiul reduce inflamația și atenuează durerea.
Grăbește vindecarea rănilor
Dacă ai suferit o leziune la nivelul pielii, compresele cu ceai de coada șoricelului grăbesc vindecarea, întrucât acest preparat are și proprietăți cicatrizante. De asemenea, are și efect astringent, așa că ajută și în cazul iritațiilor erupțiilor cutanate sau al arsurilor solare ușoare.
Tot pe baza acestor proprietăți, ceaiul de coada șoricelului te poate ajută și să scapi de acnee.
Are acțiune antiseptică
Datorită acestei proprietăți, ceaiul de coada șoricelului protejează organismul împotriva infecțiilor și în același timp grăbește vindecarea. Uleiul volatil din componența sa inhibă dezvoltarea bacteriilor și altor agenți patogeni care produc infecțiile, având totodată capacitatea de a distruge aceste microorganisme și a înlătura astfel cauza acestor probleme.
Indicații terapeutice pentru ceaiul de coada șoricelului
Așa cum am spus și mai devreme, ceaiul de coada șoricelului este recomandat atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern, iar în funcție de acest criteriu am împărți și noi indicațiile terapeutice în două categorii.
Ceaiul de coada șoricelului pentru uz intern
Pentru uzul intern, ceaiul se consumă în general sub formă de infuzie, însă există și varianta macerării la rece. În primul caz se adaugă o linguriță de flori uscate în 200 de mililitri de apă fierbinte, apoi se acoperă recipientul se lasă la infuzat circa 5 minute.
De cealaltă parte, ceaiul de coada șoricelului macerat la rece necesită mai mult timp de preparare. Cantitățile de plantă uscată și apă sunt aceleași, dar de această dată apa nu se mai încălzește în prealabil. Pur și simplu, se adaugă florile uscate în apa rece și se lasă la macerat 6-8 ore, la temperatura camerei. În ceea ce privește indicațiile terapeutice de uz intern, acestea sunt următoarele:
Infecții respiratorii
Datorită proprietăților sale antiseptice, ceaiul de coada șoricelului poate fi folosit cu succes pentru a trata diferite infecții respiratorii ușoare precum răceala și gripa. Acestea sunt de natură virală, iar ceaiul are capacitatea de a stopa înmulțirea virusurilor și a distruge agenții patogeni care au provocat infecția.
De aceea, un ceai de coada șoricelului te poate scăpa rapid de răceală sau gripă, mai ales dacă e îndulcit cu puțină miere și adaugi zeama de la o jumătate de lămâie.
Hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială stă la baza apariției celor mai multe afecțiuni cardiovasculare, fiind caracterizată de o creștere a presiunii sângelui care circulă prin vasele sanguine.
Ceaiul de coada șoricelului poate scădea tensiunea arterială, readucând-o la limitele normale și protejând astfel sănătatea inimii. Cu toate acestea, este nevoie și de o alimentație sănătoasă și de un stil de viață mai activ pentru a menține tensiunea la un nivel optim.
Afecțiuni hepatice
Ficatul are capacitatea de a se regenera, dar sub acțiunea unor anumiți factori acest proces este îngreunat, ceea ce duce la apariția fibrozei. Este vorba de țesut cicatrizat care nu se mai regenerează, iar pe măsură ce fibroza avansează, funcțiile hepatice sunt din ce în ce mai afectate, ajungându-se în final la ciroză și insuficiență hepatică.
Ceaiul de coada șoricelului susține regenerarea hepatică și are efect detoxifiant, ajutând astfel ficatul să se refacă și prevenind apariția fibrozei.
Problemele digestive
Balonarea, crampele abdominale, diareea sau constipația sunt tulburări care pot apărea ocazional pe fondul unei alimentații neadecvate sau pot fi manifestări ale unor boli digestive.
Indiferent de cauze, aceste simptome sunt foarte neplăcute, iar ceaiul de coada șoricelului contribuie la ameliorarea lor prin reglarea funcțiilor gastrointestinale și facilitarea refacerii mucoasei ce căptușește tubul digestiv.
Crampele menstruale
Spuneam despre ceaiul de coada șoricelului că are și efect analgezic, motiv pentru care este recomandat deseori pentru calmarea durerilor generate de crampele menstruale. Acesta reduce inflamația tractului reproductiv, iar în acest mod contribuie și la reglarea fluxului menstrual.
Ceaiul de coada șoricelului pentru uz extern
Metodele de preparare nu diferă cu nimic față de cele descrise mai devreme, însă în cazul de față ceaiul de coada șoricelului nu se bea, ci se folosește pentru băi sau pentru a fi aplicat sub formă de comprese.
De această dată, lista indicațiilor terapeutice este mai scurtă, însă beneficiile ceaiului de coada șoricelului nu trebuie subestimate nici ca remediu extern.
Amenoree și întârzierea menstruației
Ceaiul de coada șoricelului este unul din cele mai des folosite remedii naturiste recomandate în afecțiunile ginecologice, în special cele legate de menstruație. Folosit pentru băi de șezut sau sub formă de tinctură cu aplicare locală, reglează fluxul menstrual și totodată reduce riscul apariției cancerului de col uterin, prin acțiunea antiseptică asupra virusului HPV.
Mastită
Mastita este o afecțiune cu care se confruntă destul de des femeile care alăptează, manifestându-se prin infamarea sânului, însoțită de durere, înroșirea pielii și senzația de căldură în zona afectată.
Aplicat sub formă de comprese calde sau reci, ceaiul de coada șoricelului ameliorează durerile prin reducerea inflamației și îmbunătățirea circulației sanguine.
Răni deschise și alte leziuni cutanate
Hemoragia apărută în urma tăieturilor sau zgârieturilor adânci la nivelul pielii poate fi oprită cu ajutorul unei comprese cu ceai de coada șoricelului. În același timp, ceaiul previne infectarea rănilor deschise, datorită acțiunii sale antiseptice. Dacă este vorba de arsuri, iritații sau erupții, acesta are darul de a calma usturimea specifică, grăbind totodată vindecarea.
Când este contraindicat ceaiul de coda șoricelului
Consumat în cantități mari și cu regularitate zilnică, acest ceai poate determina o senzație de somnolență sau ușoară apatie. De asemenea, are și efect diuretic, astfel că o cantitate mare va fi urmată de o senzație persistentă de urinare, precum și de urinări frecvente.
Compușii pe care îi conține pot provoca și anumite alergii persoanelor mai sensibile, însă și aceasta doar în cazul unui consum exagerat.
Persoanele cu probleme de coagulare a sângelui și cele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să evite consumul ceaiului de coada șoricelului, iar recomandarea este valabilă și pentru pacienții cu epilepsie dar și pentru femeile gravide sau cele care alăptează.
Nu în ultimul rând, compușii din compoziția sa pot interfera cu anumite substanțe din medicamentele administrate pentru tratamentul unor boli cronice, astfel că pacienții aflați într-o astfel de situație trebuie să își consulte medicul înainte de a consuma astfel de ceai.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024