Ceai de măceșe: beneficii surprinzătoare pentru sănătate și siluetă
Măceșul este o plantă ale cărei virtuți curative au fost cunoscute încă din Antichitate. Naturalistul roman Pliniu a denumit măceșul “trandafirul câinelui” sau, pe latinește, Rosa canina. Se credea că rădăcina acestuia poate vindeca mușcătura de câine și protejează de turbare (lucru nedovedit în medicina modernă). Măceșul este, așadar, o specie de trandafir (Rosa), iar bobițele pe care le cunoaștem drept măceșe sunt pseudofructele acestuia. Ele adăpostesc semințele, sunt de culoare roșu-oranj și cresc și după căderea petalelor florii, până la mijlocul toamnei. Se consideră că sunt mai dulci atunci când sunt culese după primul îngheț al sezonului. Măceșele au mai multe beneficii pentru sănătate, la fel și consumul de ceai de măceșe.
18.02.2021
Timp estimat de citire:
9 minute, 18 secundeFructul măceșului, medicament natural
Măceșele au fost folosite de secole în medicina tradițională pentru proprietățile lor antiinflamatoare și analgezice. Știința a evaluat de-a lungul timpului calitățile măceșelor, demonstrând anumite virtuți curative.
Măceșele au unele proprietăți anti-aging pentru piele, datorită uleiurilor esențiale pe care le conțin și cantității mari de vitamina C. Uleiul de măceșe poate fi folosit și pentru vindecarea mai rapidă a rănilor de la nivelul pielii.
Suplimentele alimentare care conțin pudră de măceșe sunt recomandate în caz de osteoartrită, ele ajutând, în urma administrării prelungite, la ameliorarea durerilor. Pudra de măceșe poate fi și un ajutor în dietele de slăbit, măceșele conținând un antioxidant puternic, numit tilirozid. În unele studii s-a arătat că acesta poate accelera metabolismul.
Consumul de măceșe poate totodată să îmbunătățească sănătatea inimii, scăzând colesterolul și reducând presiunea sangvină. Efectele se datorează substanțelor antioxidante și cantității ridicate de fibre conținute.
Măceșele sunt utilizate tradițional și pentru ameliorarea problemelor gastro-intestinale, în special diareea și ulcerul. Măceșele par a avea un efect protectiv pentru stomac, inhibând dezvoltarea Helycobacter Pylori, bacteria care provoacă ulcerul gastric.
Ce conțin fructele de măceș?
În interiorul măceșelor se regăsesc multe semințe mici, comestibile, care sunt o sursă de diverși nutrienți. 100 de grame de măceșe conțin:
- Calorii: 152
- Carbohidrați: 38 grame
- Fibre: 24 grame
- Zaharuri: 2,6 g
- Vitamina A: 86% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina B6: 5% din DZR
- Vitamina C: 710% din DZR, mult mai multă decât citricele.
- Calciu: 16% din DZR
- Magneziu: 17% din DZR
Culoarea aprinsă a măceșelor provine de la pigmenții carotenoizi, cunoscuți ca lycopen și beta-caroten. Aceste substanțe sunt recunoscute pentru susținerea sănătății ochilor și pielii.
Alte substanțe antioxidante prezente în măceșe sunt catechinele, quercitina și acidul elagic. O dietă bogată în acești compuși poate reduce inflamația și stresul oxidativ din organism.
Modalitățile de consum ale măceșelor
Măceșele pot fi regăsite în diverse alimente sau produse din comerț. În multe culturi sunt adăugate la supe, ceaiuri și deserturi. Ceaiul de măceșe este o băutură populară pe mare parte din cuprinsul Europei. În Suedia se consumă tradițional și o supă de măceșe, numită nyponsoppa. Gemurile și marmeladele făcute din măceșe sunt populare în Orientul Mijlociu.
Pot fi preparate și sub formă de pastă sau consumate crude.
Măceșele pot fi măcinate într-o pudră fină, utilizându-se sub această formă ca supliment alimentar cu rol anti-aging și pentru durerile articulare.
Uleiul de măceșe poate fi găsit și el în diferite produse cosmetice și, ca atare, în magazinele de specialitate.
Ca remedii fitoterapeutice se recomandă și sub formă de tincturi sau decoct.
Ceai de măceșe
Ceaiul de măceșe are o aromă florală, delicată, ușor dulce. Practic, te poți bucura de toate beneficiile măceșelor, savurând o băutură cu gust plăcut și revigorant.
- Pentru infuzia de măceșe într-o cană cu apă clocotită, adaugă 2-2,5 grame de fructe de măceșe uscate și zdrobite. Lasă la infuzat 10 minute.
- Pentru a prepara ceai de măceșe crude se taie două linguri de măceșe proaspete, se adaugă într-o cană cu apă caldă și se lasă timp de 6 ore, apoi se strecoară și se poate consuma.
Ceai de măceșe – proprietăți și beneficii
Ceaiul de măceșe este bogat în antioxidanți
Consumul alimentelor și băuturilor bogate în substanțe cu efect antioxidant poate oferi protecție față de afecțiuni cronice grave, cum sunt cancerul, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare. Într-un studiu ce a evaluat capacitatea antioxidantă a șase extracte din fructe, cel de măceșe s-a dovedit a fi pe locul întâi. Conține niveluri ridicate de vitamina C, vitamina E, polifenoli, carotenoizi, toate substanțe cu efecte antioxidante puternice. Se pare că fructele de măceșe uscate conțin mai puțini antioxidanți decât cele proaspete.
Susține sistemul imunitar
Pentru că măceșele au printre cele mai mari concentrații de vitamina C din întreaga lume vegetală, alături de alte substanțe antioxidante, consumul de ceai de măceșe susține buna funcționare a sistemului imunitar.
Este bun pentru inima ta
Studiile sugerează o influență benefică a vitaminei C în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Consumul de ceai de măceșe este o modalitate excelentă de a obține necesarul zilnic de vitamina C. Flavonoidele, substanțe antioxidante, conținute de ceaiul de măceșe pot ajuta la reducerea presiunii sangvine și îmbunătățirea circulației.
Poate proteja față de diabetul de tip 2
Deși mecanismul este încă neclar se pare că un consum regulat de ceai de măceșe te poate proteja față de diabetul de tip 2. Acest lucru a fost observat în experimente pe animale de laborator. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a se documenta clar efectul ceaiului de măceșe cu privire la menținerea nivelurilor glicemiei.
Poate reduce inflamația și durerea
Ceaiul de măceșe este bogat în compuși cu efecte antiinflamatoare, incluzând polifenoli și galactolipide. Acestea din urmă sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Au fost studiate recent pentru efectul lor antiinflamator puternic și capacitatea de a reduce durerile articulare. În cadrul unui studiu, 65% dintre participanții care au consumat ceai de măceșe au raportat reducerea durerilor articulare.
Are proprietăți anti-aging
Consumul regulat de ceai de măceșe poate stimula producția de colagen, o proteină necesară pentru menținerea sănătății pielii. Totodată vitamina A și licopenul pe care le conține sunt substanțe recunoscute pentru protejarea celulelor pielii.
Când se recomandă consumul de ceai de măceșe?
Ceaiul de măceșe este benefic în perioadele de suprasolicitare şi efort intellectual intens, în caz de anxietate sau în perioadele de convalescenţă după boli infecţioase, răceli sau febră. Se recomandă și în diferite forme de avitaminoză; pentru creșterea poftei de mâncare şi îmbunătățirea rezistenţei organismului.
Ceaiul de măceşe se recomandă în special în perioada sezonului rece şi la începutul primăverii când conţinutul în vitamine al alimentaţiei este mai scăzut. Consumul de ceai de măceșe conferă totodată o rezistenţă mai bună la boli infecţioase, în special pentru copii (de peste 3 ani) şi pentru persoanele în vârstă. Totodată, ceaiul de măceșe este recomandat în diverse cure ca adjuvant în diverse afecțiuni la recomandarea mediului specialist.
Consumul de ceai de măceșe în lupta cu kilogramele
Cercetările sugerează că ceaiul de măceșe poate fi de ajutor în curele de slăbire. Acesta este bogat în antioxidantul numit tilirozid, care poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor. Cercetările curente sunt însă limitate la utilizarea extractului concentrat de măceșe și nu oferă date cu privire la ceaiul de măceșe. Acesta poate fi însă încercat de oricine care își dorește să scadă în greutate.
Ce contraindicații are ceaiul de măceșe?
Consumul de ceai de măceșe este în general bine tolerat de adulții sănătoși, neraportându-se reacții adverse grave. Cu toate acestea, anumite persoane ar trebui să evite consumul acestuia. Nu există studii în ceea ce privește siguranța administrării lui în cazul femeilor însărcinate sau al celor care alăptează. Persoanele predispuse la dezvoltarea calculilor renali ar trebui să evite consumul de ceai de măceșe – conținutul ridicat de vitamina C poate poate predispune la formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, persoanele care utilizează litiul, ca tratament pentru probleme psihiatrice ar trebui să evite ceaiul de măceșe. Efectul lui diuretic poate crește cantitatea de litiu din sânge, apărând diverse efecte secundare.
Tinctura de măceșe
Tincturile se prepară cu alcool alimentar și se găsesc de obicei la magazinele naturiste. În fitoterapie, tinctura de măceșe poate fi recomandată în anemie, boli ale aparatului cardiovascular, boli circulatorii, boli ale aparatului respirator, viroze respiratorii, probleme digestive, boli de piele. Recomandările vizează de obicei administrarea a 30 de picături de trei ori pe zi. Curele durează de obicei între 1 și 3 luni.
Pulbere de măceșe
Pulberea de măceșe poate fi consumată ca atare, 1-2 lingurițe pe zi, cu miere, sau poate fi adăugată în diverse rețete culinare. O metodă agreabilă de consum a acesteia poate fi prin adăugarea în shake-uri. Există totodată diverse suplimente alimentare care conțin pulbere de măceșe.
Decoct de măceșe
Acesta se prepară dintr-o linguriță de măceșe la o cană de 200 de mililitri de apă clocotită. Se fierb pentru 5-10 minute și apoi se lasă la răcit. Are aceleași beneficii ca și ceaiul de măceșe.
Ulei de măceșe
Uleiul de măceșe este un preparat ce poate fi utilizat ca remediu pentru diverse probleme ale pielii. Poate fi folosit în caz de vergeturi, zonele afectate fiind masate cu ajutorul lui. Se foloseșe și în caz de eczeme, piele uscată sau în caz de arsuri solare.
Sirop de măceșe
Siropul de măceșe se prepară dintr-o cană de măceșe la care se adaugă o jumătate de kilogram de zahăr și un litru de apă. Amestecul se fierbe o jumătate de oră la foc mic și apoi se lasă la răcit. În fitoterapie se recomandă pentru stimularea circulației periferice și pentru efectul detoxifiant.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024