Ceai de mușețel – beneficii și indicații terapeutice
Ceaiul de mușețel se numără printre cele mai cunoscute remedii naturiste datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice care îl recomandă pentru o serie de probleme de sănătate. Aceste proprietăți sunt date de cei peste 120 de compuși care se regăsesc în componența florilor de mușețel, la care se adaugă un conținut bogat de minerale.
02.06.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 33 secundeBeneficiile pe care acești compuși le au pentru sănătate au fost descoperite încă din antichitate, pe vremea când ceaiul de mușețel era folosit de egipteni și romani pentru a reduce febra, a trata diferite probleme digestive și pentru a se proteja de boli.
Cum se prepară ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel se prepară atât din flori proaspăt culese, cât și din flori uscate, care își păstrează proprietățile și aroma specifică. Dacă ai optat pentru prima variantă, ai nevoie de o linguriță de flori proaspete la 200 de mililitri de apă, în timp ce pentru un ceai de mușețel din flori uscate se folosesc patru lingurițe sau un plic în care se află cantitatea necesară pentru o cană.
Florile se pun la infuzat circa 5 minute în apă fierbinte, după ce se amestecă ușor cu o linguriță și se acoperă vasul cu un capac sau o farfurioară.
Ceaiul de mușețel astfel obținut poate fi consumat simplu sau îndulcit, iar dacă vrei să afli care sunt beneficiile și indicațiile sale terapeutice, îți recomandăm să parcurgi rândurile de mai jos, în timp ce-l savurezi.
Care sunt beneficiile ceaiului de mușețel
Ceaiul de mușețel poate fi consumat atât într-un moment de relaxare acasă sau la terasa unui restaurant, cât și ca remediu pentru anumite probleme sau susținător pentru sănătatea organismului. Are o serie de beneficii care îl recomandă, dintre care le-am ales pe cele mai importante.
Are un efect calmant și relaxant
Nu întâmplător am precizat că ceaiul de mușețel poate fi savurat într-un moment de relaxare, ci am ținut cont de faptul că acesta îți poate amplifica această stare. Îți recomandăm să testezi acest beneficiu la finalul unei zile stresante sau atunci când te afli la birou și ai un program încărcat.
Vei constata că ceaiul de mușețel are un efect calmant asupra ta și te ajută să vezi lucrurile într-o perspectivă mai bună. Totuși, nu trebuie să bei mai multe căni dacă mai ai de lucru, pentru că vei simți un alt efect care poate fi considerat un beneficiu, dar care îți poate pune probleme când ești ocupat. Vei afla imediat și de ce…
Te ajută să dormi mai bine
Ceaiul de mușețel e și un remediu eficient pentru insomnie, iar consumul unei căni înainte de culcare de poate ajuta să scapi de problemele cu somnul. De aceea spuneam că nu e recomandat să bei mult ceai dacă mai ai lucruri de rezolvat, dat fiind că acea stare de calm și relaxare te poate îndemna la somn și chiar te ajută să dormi bine.
Menține sănătatea inimii
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România și la nivel mondial, iar multe din ele au cauze ce pot fi prevenite printr-o alimentație adecvată și un stil de viață mai activ.
La capitolul „alimentație” am putea include și ceaiul de mușețel, pentru că flavonoizii pe care îi conține reduc nivelul de colesterol și odată cu el riscul apariției hipertensiunii arteriale cu toate afecțiunile cardiace asociate. O cură de ceai de mușețel te poate ajuta să „subțiezi” colesterolul rău, însă nu trebuie să te bazezi doar pe acest remediu pentru a avea o inimă sănătoasă.
Diminuează riscul afecțiunilor digestive
Printre calitățile ceaiului de mușețel se numără și aceea de a fi un eficient antiinflamator, iar această calitate se răsfrânge în mod pozitiv și asupra sistemului digestiv. Consumat cu regularitate, acesta reduce riscul apariției unor probleme digestive cum ar fi crampele abdominale diareea sau arsurile gastrice.
De asemenea, dacă te confrunți deja cu astfel de simptome deloc plăcute, ceaiul de mușețel reduce intensitatea acestora și grăbește dispariția cauzelor generatoare.
Are efect anticancerigen
Unul dintre factorii declanșatori ai anumitor tipuri de cancer este stresul oxidativ, care apare ca urmare a acțiunii radicalilor liberi din organism asupra celulelor. Radicalii liberi sunt produse rezultate în urma proceselor metabolice, iar când umărul lor crește, afectează buna funcționare a celulelor prin procesul denumit stres oxidativ.
Ceaiul de mușețel are și efect antioxidativ, ceea ce înseamnă că poate anihila acțiunea acestor radicali liberi, protejând celulele și prevenind apariția formațiunilor tumorale determinate de funcționarea necorespunzătoare a acestora.
Ajută la controlul glicemiei
Glicemia este o valoare ce exprimă cantitatea de glucoză din sânge, fiind controlată de un hormon secretat de pancreas. Este vorba de insulină, care are rolul de a asigura absorbția glucozei în celule, pentru a fi transformată în energie.
Când pancreasul nu mai secretă suficientă insulină sau celulele își pierd sensibilitatea la acest hormon, nivelul de glucoză din sânge crește și există toate premisele pentru apariția diabetului.
Și de această dată, ceaiul de mușețel poate contribui la scăderea nivelului de glucoză din sânge și la menținerea acestuia în limite normale, prin acțiunea pe care o are asupra pancreasului. Celulele acestuia sunt protejate atunci când nivelul glucozei din sânge crește, astfel că pancreasul poate secreta cantitatea necesară de insulină pentru a readuce glicemia la valori normale.
Ameliorează problemele la nivelul pielii
Ceaiul de mușețel poate fi folosit și ca remediu de uz extern, datorită efectelor benefice pe care le poate avea supra eczemelor, iritațiilor, ulcerațiilor și altor leziuni cutanate.
În acest caz, se aplică sub formă de compresă pe zona de piele afectată și se menține câteva minute cu ajutorul unui bandaj sau al unei feșe elastice.
Indicații terapeutice pentru ceaiul de mușețel
Fără a fi un leac-minune care vindecă orice boli, ceaiul de mușețel poate fi folosit și în cazul anumitor afecțiuni, pentru ameliorarea simptomelor și susținerea tratamentului terapeutic.
Diabetul
Datorită proprietății de a menține controlul glicemiei, ceaiul de mușețel este recomandat pacienților cu diabet, pentru că îi ajută să mențină glucoza din sânge la un nivel optim.
În acest caz însă, cel mai important rol îl are alimentația și menținerea unui indice normal al masei corporale, pentru că diabetul nu va putea fi ținut niciodată sub control doar cu ceai de mușețel.
Insomnia și anxietatea
Cele două probleme sunt în strânsă legătură, întrucât lipsa somnului poate duce la apariția unei stări de anxietate, la fel cum și stresul sau starea permanentă de neliniște pot genera tulburări de somn.
Indiferent cum ar sta lucrurile, efectul calmant și relaxant al ceaiului de mușețel reduce anxietate și îmbunătățește calitatea somnului, fiind un remediu des folosit în astfel de situații.
Afecțiuni digestive
Am menționat mai devreme efectele benefice ale ceaiului de mușețel în ceea ce privește tulburările digestive, care pot apărea ocazional sau pot fi cauzate de anumite afecțiuni.
Pe lista acestora intră gastrita, ulcerul, colitele și enterocolitele, iar simptomele specifice acestora pot fi calmate cu o cană de ceai de mușețel băută după fiecare masă, sau ori de câte ori este nevoie.
Infecții urinare
Printre altele, ceaiul de mușețel are și proprietăți diuretice, datorită cărora favorizează eliminarea germenilor din tractul urinar. Acești germeni sunt principalii responsabili pentru apariția infecțiilor urinare, iar consumul unei căni de ceai dimineața și seara ajută organismul să îi elimine prin urină, făcând mai eficient și tratamentul medicamentos.
Afecțiuni ale cavității bucale
Deși sunt considerate afecțiuni comune, gingivitele, stomatitele, abcesele dentare sau aftele gingivale care apar la nivelul cavității bucale devin foarte deranjante, provocând durere și usturime.
Aceste simptome pot fi calmate prin clătirea gurii cu ceai de mușețel, care va reduce inflamația și va avea efect antiseptic, distrugând agenții patogeni responsabili de apariția problemelor la nivelul cavității bucale.
Arsuri
Ceaiul de mușețel este și un remediu care ajută foarte mult la calmarea usturimii specifice arsurilor, grăbind totodată și vindecarea acestora. Aplicat sub formă de compresă pe rană, o protejează și împotriva infecțiilor, ajutând în același timp și pielea să se refacă fără a lăsa cicatrice profunde.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024