Ceai de quinoa pentru slăbit – ce trebuie să știi?
Dacă te-ai hotărât să mai da jos din kilograme și ești în căutarea unor soluții eficiente, îți recomandăm să iei în considerare și consumul de ceai de quinoa. Acestei băuturi îi sunt atribuite o serie de beneficii pe care le poți afla din rândurile ce urmează, iar unele dintre ele au legătură și cu controlul greutății.
14.01.2025
Timp estimat de citire:
6 minute, 26 secundeConsumul de ceai de quinoa ține de foame datorită aportului important de fibre și totodată stimulează organismul să ardă mai eficient caloriile, iar acestea sunt două calități esențiale pentru orice aliment recomandat într-o cură de slăbire.
Dacă ți-am stârnit interesul cu această scurtă introducere, te invităm să afli în continuare toate informațiile despre legătura dintre consumul de ceai de quinoa și slăbire, precum și despre alte avantaje de care poți profita.
Ceai de quinoa – cum se prepară
Ceaiul de quinoa se prepară din semințele aceste plante originare din America de Sud, care a devenit cunoscută ca un aliment sănătos cu importante calități nutritive și beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de rețetele culinare, în care semințele se folosesc în general întregi, pentru a prepara un ceai de quinoa ai nevoie de semințe uscate și măcinate. Te poți ocupa personal de acest proces folosind o râșniță de bucătărie, dar mai simplu este să cumperi pliculețe de ceai de quinoa care conțin doza optimă de semințe măcinate – aproximativ o linguriță rasă.
Pentru o cană de 250 de mililitri de ceai de quinoa ai nevoie de un singur pliculeț și de apă. Aceasta se pune la fiert până dă în clocot, după care se ia de pe foc și se mai lasă 1-2 minute pentru ca temperatura să scadă aproape de 80 de grade Celsius. Se adaugă apoi în apa fierbinte pliculețul cu ceai de quinoa iar vasul se acoperă și se lasă așa între 3 și 5 minute. Așadar, ceaiul de quinoa se lasă la infuzat mai puțin decât ceaiurile din plante uscate întrucât substanțele din semințele măcinate se eliberează mai ușor în apă, iar un timp de infuzare mai lung poate face ca băutura să capete un gust neplăcut.
Pentru că tot a venit vorba de gust, poți să adaugi în ceaiul de quinoa puțină zeamă de lămâie, ghimbir sau scorțișoară evitând îndulcitorii, dat fiind scopul pentru care îl consumi.
Ceai de quinoa – ce substanțe nutritive conține
O cană cu ceai de quinoa oferă organismului toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care acesta nu îi poate produce singur dar care îi sunt indispensabili pentru sinteza proteinelor. O cantitate de 100 de grame de semințe uscate conțin circa 14 grame de proteine, care sunt macronutrienți ce se digeră ușor și au cel mai redus impact în ceea ce privește acumularea de kilograme în plus. Totodată, ceaiul de quinoa este și o importantă sursă de fibre, care joacă la rândul lor un rol important în digestie și în procesul de slăbire. Aceleiași cantități de 100 de grame de semințe uscate îi corespund circa 7 grame de fibre solubile și insolubile.
În privința conținutului caloric, ceaiul de quinoa este destul de sărac – așa cum trebuie să fie orice băutură sau aliment inclus într-o cură de slăbire – o cană având aproximativ 36 de calorii.
În schimb, acest ceai este generos în ceea ce priește mineralele, având în compoziția sa o doză importantă de fier, alături de calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor sodiu și mangan. Nu în ultimul rând, ceaiul de quinoa conține vitamine din complexul B și vitamina E.
Ceai de quinoa – cum te ajută să slăbești
După cum am arătat în capitolul anterior, ceaiul de quinoa este bogat în fibre, care joacă un rol important în procesul digestiv însă totodată contribuie și la controlul greutății. Astfel, fibrele solubile ajunse în tractul digestiv se dizolvă și se transformă într-o soluție vâscoasă asemănătoare unui gel, care se depune în interiorul intestinelor și formează o peliculă pe suprafața pereților acestora.
Această peliculă acționează ca o barieră ce încetinește absorbția nutrienților din alimente, în timp ce fibrele insolubile și proteinele din ceaiul de quinoa rămân pentru mai mult timp în stomac. Toți acești factori încetinesc digestia și astfel conferă o senzație prelungită de sațietate ce scade apetitul și te determină să mănânci mai rar și mai puțin. Se reduce astfel aportul caloric, implicit riscul ca organismul să primească mai multe calorii decât are nevoie și să transforme surplusul în depozite de grăsime.
În același timp, consumul de ceai de quinoa stimulează metabolismul, făcând astfel ca organismul să ardă mai multe calorii decât în mod normal. Atunci când caloriile pe care le are la dispoziție se epuizează, apelează la depozitele de grăsime pe care le topește pentru a le transforma în energie și astfel se reduce excesul ponderal.
Ceai de quinoa – alte beneficii
Fibrele din ceaiul de quinoa sunt foarte importante pentru sănătatea digestiei și contribuie la prevenirea unor tulburări precum constipația sau balonarea. Mai exact, pelicula gelatinoasă formată de fibrele solubile constituie o sursă de hrană pentru bacteriile probiotice care sunt prezente în intestine și descompun alimentele pentru a facilita absorbția substanțelor nutritive pe care le conțin. În același timp, până a fi consumată în totalitate de probiotice, pelicula gelatinoasă acționează ca un lubrifiant, facilitând tranzitul intestinal.
Prin faptul că îngreunează temporar absorbția nutrienților, aceeași peliculă reține o parte din grăsimile saturate care s-ar transforma în colesterol rău odată ajunse în ficat. Totodată încetinește absorbția carbohidraților care eliberează brusc cantități mari de glucoză în sânge ducând la creșterea glicemiei și facilitând excesul ponderal. Astfel, glucoza pe care o conțin carbohidrații se eliberează mai lent în sânge pe măsură ce metabolismul o transformă în energie.
Ceaiul de quinoa este bogat și în antioxidanți, care acționează împotriva unor compuși nocivi din organism numiți radicali liberi. Aceștia afectează structura și funcționalitatea celulelor printr-un proces ce poartă denumirea de stres oxidativ, iar antioxidanții îi neutralizează înainte de declanșa un astfel de proces.
Ceai de quinoa – cum să-l consumi
Pentru a te bucura la maxim de beneficiile sale și a ajunge la rezultatele dorite în privința procesului de slăbire, se recomandă să consumi ceai de qoinoa de trei ori pe zi, la fiecare din mesele principale. Este de preferat să-l consumi cu circa 30 de minute înainte de masă întrucât reduce apetitul, implicit dimensiunea porțiilor pe care ți le pui din farfurie.
Nu trebuie să-ți închipui că e suficient să bei ceai de quinoa de 3 ori pe zi pentru a slăbi ușor, pentru că o importanță deosebiră în acest sens o au dieta și stilul de viață. Prin urmare, trebuie să adopți o alimentație echilibrată bazată pe alimente bogate în nutrienți esențiali și cu un aport caloric între scăzut și moderat. Totodată, este important să faci multă mișcare pentru a determina organismul să ardă mai multe calorii și a profita astfel de impulsul pe care ceaiul de quinoa îl dă metabolismului.
Foto: Shutterstock.com
Ceai de ceapă - utilizări, mod de preparare și beneficii
13.01.2025