Ceai de roiniță – proprietăți, beneficii, contraindicații
Ceaiul de roiniță mai este cunoscut și sub denumirea de ceai de melisă, dat fiind faptul că denumirea științifică a plantei din care se prepară este Melissa Oficinalis. Ca aspect, aceasta este foarte asemănătoare cu menta - făcând parte chiar din aceeași familie – însă aroma te duce cu gândul la cea de lămâie.
25.07.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 31 secundeRevenind la ceaiul de roiniță, acesta pune cel mai bine în valoare substanțele și compușii cu proprietăți benefice care se găsesc cu precădere în frunzele plantei, fiind folosit ca remediu de câteva sute de ani.
Ceaiul poate fi preparat atât prin metoda clasică, ce presupune infuzarea în apă caldă, cât și prin infuzie în apă rece – caz în care prepararea îți va lua mai mult timp, întrucât frunzele uscate trebuie lăsate în apă circa 8 ore.
Odată preparat, poate fi băut cald sau rece, dar în același timp poate să fie folosit și pentru uz extern, in cazul iritațiilor la nivelul pielii sau al reacțiilor alergice minore.
Proprietățile ceaiului de roiniță
Spuneam mai devreme că ceaiul de roiniță conține o serie de compuși bioactivi care îi conferă aroma specifică și tot lor li se datorează proprietățile terapeutice despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Efect calmant
Ceaiul de roiniță poate fi consumat pentru a te relaxa la finalul unei zile încărcate sau pentru mai reduce din tensiunea generată de anumite situații stresante și a putea gândi limpede. Efectul sau calmant se datorează uleiurilor volatile, cum ar fi citronelal, citral, geraniol și citronelol, care conferă ceaiului acea aromă specifică asemănătoare cu cea de lămâie. Odată ajunse în organism, aceste uleiuri volatile acționează asupra sistemului nervos, inducând o stare de calm și relaxare.
Efect antioxidant
Această proprietate se datorează acidului rozmarinic, polifenolilor și flavonoidelor pe care ceaiul de roiniță le conține din belșug. Acești compuși acționează împotriva radicalilor liberi, care apar în organism în urma diferitelor procese metabolice. Atunci când numărul radicalilor liberi depășește capacitatea organismului de a se proteja împotriva lor, apare stresul oxidativ. În cadrul acestui proces, radicalii liberi atacă celulele sănătoase, ducând la apariția unor boli cronice și grăbind procesul de îmbătrânire.
Efect antiinflamator
Ceaiul de roiniță conține și tanini care, alături de flavonoidele și acidul rozmarinic amintite anterior, îi conferă proprietăți antiinflamatoare, atât prin anihilarea radicalilor liberi dar și prin inhibarea producției de citokine proinflamatorii și modularea răspunsului imunitar la organismului.
Efect antiviral și antibacterian
Ceaiul de roiniță acționează și ca un adevărat dezinfectant natural, în acest scop putând fi folosit și extern pentru a preveni infectarea leziunilor la nivelul pielii.
Beneficiile ceaiului de roiniță
Datorită priorităților menționate în capitolul anterior, consumul de ceai de roiniță poate aduce o serie de beneficii pe mai multe planuri. Iată care ar fi acestea:
Ameliorarea tulburărilor de somn
Datorită efectului său relaxant, ceaiul de roiniță poate fi util în tratarea insomniei, mai ales dacă aceasta este generată de anumite stări de anxietate sau de stres. Consumat înainte de culcare ceaiul de roiniță nu doar că te ajută să adormi, dar îmbunătățește semnificativ și calitatea somnului, astfel încât să te poți odihni suficient pe timpul nopții și să îți refaci rezerva de energie pentru o nouă zi.
Hidratarea organismului
Ceaiul de roiniță are și un efect hidratant, putând fi consumat și ca băutură răcoritoare în zilele caniculare, când organismul pierde multă apă prin transpirație. Spre deosebire de alte ceaiuri care conțin cofeină, ceaiul de roiniță nu are efect diuretic, astfel că previne deshidratarea nu doar prin aportul de lichid, ci și prin faptul că nu determină o eliminare în exces a apei din organism.
Tot din această perspectivă, ceaiul de roiniță poate să fie și un aliat în lupta cu kilogramele în plus, dacă este consumat în locul sucurilor cu îndulcitori sau al băuturilor carbogazoase. Totuși, e important de reținut că poate determina și o creștere a apetitului, astfel că trebuie să ai mare grijă și la ce și cât mănânci.
Ameliorarea tulburărilor digestive
Prin compușii săi, ceaiul de roiniță poate ajuta la reducerea balonării și a disconfortului abdominal și totodată are capacitatea de a reduce aciditatea gastrică ș ia calma astfel arsurile stomacale. De asemenea, prin efectul relaxant asupra mușchilor tractului digestiv, facilitează digestia și previne apariția unor astfel de tulburări.
Îmbunătățirea capacităților cognitive
Consumul regulat de ceai de roiniță poate avea ca efect îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare, datorită acțiunii benefice pe care flavonoidele și acidul rozmarinic le au aspra creierului.
De asemenea, prin efectul său antioxidativ, ceaiul de roiniță protejează celulele din creier împotriva acțiunii radicalilor liberi, reducând astfel riscul declinului cognitiv ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Controlul tensiunii arteriale
S-a constatat că ceaiul de roiniță are și un ușor efect vasodilatator, contribuind astfel la reducerea tensiunii arteriale. De acest beneficiu pot profita în special persoanele care suferă de hipertensiune arterială, pe care ceaiul de roiniță le ajută astfel să îți țină tensiunea sub control.
De asemenea, prin efectul său relaxant, acest ceai determină și o ușoară scădere a tensiunii după ce este consumat, iar prin efectul antioxidant protejează vasele de sânge și reduce astfel riscul de hipertensiune arterială.
Tratarea infecțiilor
Spuneam mai devreme că ceaiul de roiniță are și efect antimicrobian, datorită căruia poate fi folosit împotriva bacteriilor și virusurilor responsabile pentru apariția infecțiilor. Astfel, poate fi eficient în cazul infecțiilor respiratorii ușoare și poate grăbi vindecarea herpesului.
Totodată, aplicat sub formă de comprese previne infectarea tăieturilor, zgârieturilor și a altor leziuni cutanate.
Contraindicațiile ceaiului de roiniță
Există și anumite precauții legate de consumul ceaiului de roiniță, pentru a evita posibile efecte adverse ce pot apărea în unele situații. Contraindicațiile se adresează persoanelor cu anumite condiții medicale dar și femeilor însărcinate sau aflate în perioada de alăptare.
Hipotiroidismul
Ceaiul de roiniță poate avea un efect inhibitor asupra funcției tiroidei, ceea ce înseamnă că e posibil să provoce probleme persoanelor care suferă de hipotiroidism – afecțiune caracterizată de o secreție scăzută hormoni tiroidieni. De asemenea, ceaiul poate interfera cu medicamentele administrate pentru această afecțiune, reducând eficiența acestora.
Hipotensiunea arterială
Am precizat ceva mai devreme că ceaiul de roiniță are un ușor efect vasodilatator, ceea ce poate fi benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune, însă poate provoca probleme celor care suferă de hipotensiune.
În cazul acestora, tensiunea arterială este deja sub limitele normale, iar prin dilatarea vaselor, aceasta va scădea și mai mult, ceea ce nu este de dorit. În același timp, ceaiul de roiniță poate afecta și de această dată efectul medicamentelor pentru controlul tensiunii.
Tratamentul cu sedative sau anticoagulante
Este contraindicat consumul ceaiului de roiniță de către persoanele care urmează un tratament cu sedative, antidepresive sau alte medicamente din această gamă, întrucât efectul său relaxant poate interfera cu cel al medicamentelor.
De asemenea, nu se recomandă consumul nici în cazul persoanelor care iau medicamente anticoagulante, întrucât ceaiul poate avea un efect de subțiere a sângelui, interferând și de această dată cu tratamentul medicamentos.
Sarcină și alăptare
Deși nu există dovezi clare că ceaiul de roiniță este nociv pentru femeile însărcinate sau în cazul celor care alăptează, se recomandă precauție în cea ce privește consumul său.
Chiar dacă în cazul mamei riscurile sunt mai reduse, ceaiul de roiniță poate avea efecte nedorite asupra fătului, în perioada sarcinii. De asemenea, în perioada alăptării, compușii săi pot trece în laptele matern și apoi în organismul bebelușului, având și de această dată consecințe nedorite.
Ceaiul de roiniță poate fi considerat o băutură sănătoasă, cu numeroase beneficii terapeutice datorate substanțelor din compoziția plantei. Acesta te poate ajuta să te relaxezi, să dormi mai bine, să scapi de disconfortul dat de tulburările digestive, să te hidratezi, sa te concentrezi mai bine și totodată să îți îmbunătățești memoria.
Cu toate aceste beneficii, trebuie să dai dovadă de precauție dacă ai probleme cu tiroida, ai tensiunea scăzută, urmezi un tratament cu anticoagulante sau iei pastile pentru depresie ori altă problemă de natură psihică. Nu în ultimul rând dacă aștepți un copil sau ai născut deja și ești în perioada de alăptare, e recomandat să stai de vorbă cu un medic în privința oportunității consumului de ceai de roiniță.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024