Ceai verde sau negru – care sunt beneficiile?
Ceaiul este atat o bautura, cat si un adevarat ritual de relaxare si desfatare a simturilor. In momentul de fata in comert se gasesc numeroase variante de ceaiuri cu proprietati si arome diferite. Dupa apa, se pare ca ceaiul este cea mai cosumata bautura din lume, fiind obtinut din planta Camellia sinensis.
03.12.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeAstfel, se cunosc 4 tipuri de ceaiuri si anume cel verde, negru, alb si oolong. Ceaiul se poate obtine atat din mugurii arborelui de ceai, cat si din florile si frunzele tinere ale acestuia. Cosumul de ceai aduce organismului o serie de substante benefice cu rol stimulant, dar si antioxidant, motiv pentru care aceasta bautura este o modalitate eficienta de a ne proteja de boli, precum cele cardiovasculare sau infectioase.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este o bautura consumata de mai bine de 2000 de ani. Aceasta planta a fost cultivata in Extremul Orient, China, India, Pakistan si Argentina. Astazi, aceasta bautura cu numeroase proprietati terapeutice este consumata in intreaga lume. Alcaloizii sunt substantele responsabile pentru efectul stimulent al ceaiului verde. In acest sens, ceaiul verde poate sa inlocuiasca consumul de cafea, fiind de real ajutor pentru cei care vor sa fie alerti de dimineata.
O alta categorie de substante benefice organismului sunt polifenolii si catechinele. Astfel, consumul de ceai va aduce organismului o cantitate suficienta din acestea, putand combate efectele negative ale radicalilor liberi. Fumatul, poluarea, si razele ultraviolete sunt responsabile de producerea radicalilor liberi, iar consumul regulat de ceai verde poate sa contracareze efectele negative ale acestor agresori. Totodata, persoanele care consuma in fiecare zi ceai verde (2 cani/zi) sunt protejate impotriva hipertesiunii arteriale, a hipercolesterolemiei si, implicit, impotriva afectiunilor cardiovasculare.
In plus, efectul bactericid al ceaiului verde este recunoscut, astfel incat o cana pe zi va va proteja impotriva toxiinfectiilor alimentare. Si nu in ultimul rand, datorita antioxidantilor pe care ii contine, ceaiul verde este un aliat de nadejde impotriva afectiunilor oncologice.
Ceaiul negru
Alaturi de ceaiul verde, ceaiul negru este extrem de gustos, avand numeroase proprietati terapeutice. Diferenta dintre ceaiul negru si cel verde consta in modalitatea de obtinere a acestuia din aceeasi planta. Totodata, continutul de cofeina este mai ridicat in cazul ceaiului negru. In acest sens, cei care beau o cana de ceai negru dimineata se vor simti alerti si inviorati. Nu se recomanda insa consumul de ceai negru seara, intrucat poate produce insomnii.
Substantele antioxidante sunt si ele continute in ceaiul negru, astfel incat consumul acestei bauturi are proprietati antineoplazice. Desi exista numeroase mituri cu privire la evitarea cofeinei in cazul afectiunilor cardiovasculare, trebuie sa stiti ca aceasta substanta continuta in ceaiul negru va poate proteja impotriva afectiunilor coronariene si a accidentelor vasculare. In plus taninurile care se regasesc in aceasta bautura au un efect pozitiv asupra tractului digestiv. Si nu in utimul rand trebuie mentionat faptul ca ceaiul negru are un efect stimulent asupra sistemului imunitar. In acest context incercati sa inlocuiti bauturile accidulate cu ceaiul negru) si veti beneficia de un cocktail de substante care va va mentine sanatosi.
Dr Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024