Ceaiul de cimbrișor – proprietăți, beneficii, contraindicații
Ceaiul de cimbrișor se numără printre băuturile cele mai apreciate, atât datorită aromei sale inconfundabile, cât și datorită multiplelor beneficii terapeutice. Există numeroase dovezi că ceaiul de cimbrișor este folosit încă de acum câteva sute de ani pentru tratarea mai multor afecțiuni, iar cercetările mai recente au confirmat faptul că aceste conține o serie de substanțe benefice pentru sănătate.
21.07.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 47 secundeEste vorba de uleiuri volatile, flavonoide, taninuri și vitamine datorită cărora ceaiul de cimbrișor susține sănătatea aparatului respirator și a sistemului digestiv, protejează organismul împotriva acțiunii radicalilor liberi și reduce inflamația. De asemenea, datorită aromei sale relaxante, are proprietăți benefice și asupra psihicului, fiind un excelent remediu împotriva stresului.
Mai multe despre proprietățile ceaiului de cimbrișor, beneficiile sale dar și posibilele efecte adverse sau contraindicații, poți afla din acest articol, care îi este dedicat.
Care sunt proprietățile ceaiului de cimbrișor?
Denumirea științifică a plantei din care se prepară ceaiul de cimbrișor este Thymus serpyllum, fiind vorba de o plantă erbacee, care preferă solurile uscate, pietroase sau nisipoase, dar se adaptează foarte și pe alte tipuri de teren. Nu trebuie confundată cu cimbrul, deși se aseamănă foarte mult cu acesta atât ca denumire, cât și ca aspect și ca aromă.
Ceaiul de cimbrișor se prepară din părțile aeriene ale plantei, care se recoltează în perioada de înflorire, se pun la uscat și apoi se toacă mărunt pentru a putea fi infuzate cu ușurință în apă fierbinte. Are o aromă proaspătă, care aduce întrucâtva cu aroma de cimbru, și un gust dulceag datorită căruia poate fi savurat chiar și fără îndulcitori.
În ceea ce privește proprietățile terapeutice ale ceaiului de cimbrișor, putem spune că acesta este un bun antioxidant și antiinflamator, având totodată și efect antibacterian, antispastic și expectorant. În același timp, ceaiul de cimbrișor calmează disconfortul abdominal dat de tulburările digestive și poate fi folosit și ca remediu împotriva viermilor intestinali.
Nu în ultimul rând, datorită aromei sale plăcute și a gustului dulceag, are efect sedativ, fiind eficient pentru a combate stresul și anxietatea.
Ce beneficii aduce ceaiul de cimbrișor?
Beneficiile ceaiului de cimbrișor sunt date de conținutul bogat în uleiuri volatile, flavonoide, taninuri și acizi fenolici, la care se mai adaugă o doză importantă de vitamina C. Pentru a înțelege mai bine calitățile terapeutice date de aceste substanțe, îți prezentăm în continuare care sunt principalele beneficii ale ceaiului de cimbrișor.
Susținerea sănătății respiratorii
Consumul regulat de ceai de cimbrișor este recomandat în cazul răcelii gripei, bronșitei si altor afecțiuni respiratorii, datorită proprietăților sale expectorante. În acest mod, facilitează desfundarea căilor respiratorii și eliminarea mucusului, contribuind la ameliorarea simptomelor și la accelerarea procesului de vindecare.
Combaterea stresului oxidativ
Acizii fenolici și falvonoidele din compoziția ceaiului de cimbrișor au un puternic efect antioxidant, care combate efectul negativ al radicalilor liberi. Aceștia sunt compuși rezultați în urma proceselor metabolice din organism, care acționează asupra celulelor din țesuturi, generând stresul oxidativ, ce stă la baza multor boli cronice.
Prin urmare, consumul de ceai de cimbrișor poate contribui la prevenirea îmbătrânirii premature și la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Reducerea inflamațiilor
Spuneam despre ceaiul de cimbrișor că mai conține și uleiuri volatile, iar acestora li se datorează proprietățile sale antiinflamatoare. Așadar, ceaiul de cimbrișor poate fi benefic pentru ameliorarea durerilor articulare și musculare, precum și pentru reducerea inflamațiilor la nivelul organelor interne.
Întărirea sistemului imunitar
Cantitatea mare de vitamina C, precum și antioxidanții și compușii cu acțiune antimicrobiană din ceaiul de cimbrișor fortifică sistemul imunitar și contribuie astfel la prevenirea și combaterea problemelor de natură infecțioasă, datorate agenților patogeni.
Ameliorarea disconfortului abdominal
Ceaiul de cimbrișor are și proprietăți carminative, ceea ce înseamnă că ajută la calmarea și reducerea disconfortului abdominal, balonării altor simptome neplăcute datorate tulburărilor digestive. De asemenea, poate stimula secreția de enzime digestive, ceea ce duce la îmbunătățirea digestiei și prevenirea unor astfel de probleme.
Tot în acest context trebuie să amintim și faptul că ceaiul de cimbrișor contribuie la combaterea paraziților intestinali, însă nu trebuie considerat ca formă completă de tratament, ci ca un adjuvant.
Stimularea circulației sangvine
Consumul regulat de ceai de cimbrișor poate ajuta la îmbunătățirea circulației sangvine, contribuind astfel la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare, cauzate îndeosebi de hipertensiunea arterială.
Reducerea spasmelor musculare și a crampelor
Uleiurile volatile conținute în ceaiul de cimbrișor pot ajuta la relaxarea mușchilor și la calmarea disconfortului cauzat de crampele abdominale. Prin urmare, ceaiul de cimbrișor poate fi folosit ca remediu natural pentru a reduce crampele musculare și gastro-intestinale, ameliorând simptomele asociate acestora.
Prevenirea cariilor dentare
Spuneam despre ceaiul de cimbrișor că are și proprietăți antimicrobiene, care pot fi puse în valoare pentru menținerea sănătății orale. Consumat în mod frecvent, contribuie la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală și la prevenirea problemelor dentare, cum ar fi cariile, tartrul și inflamațiile gingiilor.
Reducerea stresului și anxietății
Ceaiul de cimbrișor are beneficii și în plan psihic, dat fiind faptul că induce o stare de calm și relaxare, contribuind la îmbunătățirea stării de bine și la reducerea nivelului de stres sau anxietate.
Menținerea sănătății pielii
Ceaiul de cimbrișor se folosește și pentru uz extern, ca remediu pentru formele ușoare de acnee, eczeme și iritații. Aplicat pe zonele afectate, își pune în valoare proprietățile antiseptice și antiinflamatorii, distrugând bacteriile sau ciupercile și grăbind vindecarea.
Când este contraindicat ceaiul de cimbrișor
Deși nu sunt cunoscute situații în care consumul de ceai de cimbrișor a generat probleme grave de sănătate sau complicații ale unor probleme deja existente, se recomandă precauție în anumite situații. Iată care sunt acestea:
Alergii
Cimbrișorul face parte din familia Lamiaceae, fiind înrudit cu menta, salvia, rozmarinul și – bineînțeles – cimbrul. Așadar, persoanele care au alergie la una sau mai multe plante din această familie trebuie să manifeste precauție în ceea ce privește ceaiul de cimbrișor, pentru a evita reacțiile adverse.
Afecțiuni renale sau hepatice
Pacienții cu astfel de probleme trebuie să fie și ei atenți la consumul de ceai de cimbrișor, deoarece anumite substanțe din compoziția acestuia pot afecta funcția renală sau hepatică. În astfel de cazuri, este recomandat să se consulte medicul înainte de a începe consumul de ceaiuri pe bază de plante.
Administrarea unor medicamente
Compușii din ceaiul de cimbrișor pot interacționa cu substanțele active din anumite medicamente, ceea ce poate afecta eficiența tratamentului. Este vorba de medicamente din categoria anticoagulantelor, sedativelor, imunosupresoarelor, precum și cele folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale și a diabetului.
Pacienții care urmează astfel de tratamente trebuie să ceară sfatul medicului în privința consumului de ceai de cimbrișor în paralel cu administrarea de medicamente.
Sarcina și alăptarea
Unele substanțe din ceai pot influența sarcina sau pot trece în laptele matern, ceea ce nu e de dorit, pentru că sănătatea copilului ar putea fi pusă astfel în pericol.
Prin urmare, este valabilă și în cazul femeilor însărcinate sau al celor care alăptează, recomandarea de a discuta cu medicul în privința oportunității consumului de ceai de cimbrișor.
Rămânând în același registru, este de preferat să se evite administrarea de ceai sugarilor sau copiilor de vârste mici, fără a avea acordul unui medic pediatru.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024