Ceaiul negru – elixir de energie și vitalitate
În timp ce multe ceaiuri au un efect calmant și relaxant, ceaiul negru este cunoscut mai ales datorită impulsului său revitalizant, care îți reface rapid rezervele de energie. Această calitate se datorează conținutului ridicat de cofeină, căreia i se adaugă o serie de alte substanțe care contribuie la menținerea stării de bine, sporind totodată capacitatea de concentrare.
28.08.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 9 secundeAceste calități ale ceaiului negru sunt cunoscute de secole, însă au devenit apreciate în epoca modernă, pe măsură ce stilul de viață tot mai tumultuos a început să impună anumite soluții pentru păstrarea unui nivel optim de energie pe parcursul întregii zile.
La început, oamenii au preferat cafeaua, însă în ultimii ani, ceaiul negru a devenit un concurent serios, datorită multiplelor sale beneficii, dar și gustului foarte plăcut.
În cele ce urmează, ne vom concentra atenția asupra ceaiului negru, prezentând în detaliu originea acestei băuturi, proprietățile sale, precum și principalele beneficii.
De unde provine ceaiul negru
La fel ca multe ceaiuri cunoscute în întreaga lume, ceaiul negru își are originile în China și datează de pe vremea împăratului Shen Nong. Acesta a descoperit calitățile frunzelor de Camellia sinensis, un arbust specific zonei asiatice. Inițial, frunzele au fost folosite pentru prepararea ceaiului verde, însă ulterior, printr-un proces mai complex de uscare și preparare, pe baza acestora s-a obținut ceaiul negru, care conține o cantitate mai mare de cofeină.
Acesta a devenit tot mai popular în China, iar ulterior a ajuns și în Japonia și Coreea, țări care și-au dezvoltat propriile tradiții legate de ceaiul negru. Mult mai târziu, prin secolul XIX, britanicii au înființat culturi de Camellia sinensis în India și în Sri Lanka, iar odată cu dezvoltarea comerțului la nivel global, ceaiul negru a devenit o marfă valoroasă, răspândindu-se în întreaga lume. La începutul secolului XX devenise deja foarte popular, iar la momentul actual se numără printre cele mai consumate băuturi din lume.
Cum se procesează frunzele pentru ceaiul negru
Spuneam că ceaiul negru se prepară din frunzele arbustului Camellia sinensis, aceleași din care se prepară și ceaiul verde și cel alb. Există totuși diferențe majore între cele trei tipuri de ceai, iar acestea se datorează modului în care sunt procesate frunzele.
În cazul ceaiului negru, acestea sunt supuse unui proces de oxidare, care conferă băuturii gustul și aroma specifice. În primă fază, frunzele sunt recoltate și lăsate câteva zile la uscat în condiții speciale. Apoi, după ce și-au pierdut din umiditate, frunzele de ceai negru sunt rulate sau strivite ușor pentru a sparge celulele vegetale din interior și a facilita astfel procesul de oxidare.
După aceea, frunzele sunt expuse la aer pentru a începe procesul de oxidare. În această etapă, enzimele naturale din compoziția lor interacționează cu oxigenul, ceea ce duce la schimbări în compoziția chimică a frunzelor și dezvoltarea culorii și aromei. Cu cât frunzele sunt mai mult oxidate, cu atât ceaiul negru va avea o culoare mai accentuată și un gust mai puternic.
Pentru stabilizarea aromelor, frunzele sunt încălzite rapid în cuptoare sau pe plite încinse, oprindu-se astfel procesul de oxidare. În etapa finală, frunzele sunt lăsate să se usuce complet, după care se sortează și se ambalează.
Ce conține ceaiul negru
Am menționat deja că una dintre componentele de bază ale ceaiului negru este cofeina. Aceasta este prezentă într-o concentrație mai mică decât în cafea, însă tocmai din acest motiv ceaiul negru este preferat de mulți, dat fiind faptul că efectul cofeinei este unul mai blând și de mai lungă durată.
L-teanina este o altă substanță din compoziția ceaiului negru, fiind vorba de un aminoacid ce poate reduce stresul și anxietatea, modulând totodată și efectele stimulative ale cofeinei.
Ceaiul negru mai conține și teobromină – o substanță pe care o putem găsi și în ciocolată, având un efect stimulant asupra sistemului nervos. Acest efect este mai ușor și mai îndelungat în comparație cu cel al cofeinei.
În timpul procesului de oxidare, în frunzele de ceai negru se formează teaflavine și tearubigine, care dau culoarea și gustul băuturii. În același timp, se pare că aceste substanțe ajută într-o oarecare măsură și la reducerea nivelului de colesterol.
Ceaiul negru mai conține o varietate de antioxidanți, cum ar fi flavonoidele, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de radicalii liberi.
Nu în ultimul rând, în compoziția băuturii mai intră cantități mici de minerale precum potasiu, zinc și fier, dar și vitamine din complexul B, alături de o cantitate mică de vitamina C.
Care sunt beneficiile ceaiului negru
În primul rând, ceaiul negru este considerat un energizant natural, acesta fiind și motivul pentru care este preferat de mulți dintre cei care îl consumă. Efectul său energizant se datorează atât cofeinei, dar și altor substanțe active despre care tocmai am amintit anterior. Astfel, ceaiul negru ajută la reducerea senzației de oboseală, îmbunătățește capacitatea de concentrare dar și starea de spirit.
Există totuși și alte beneficii legate de consumul ceaiului negru, pe care te invităm să le descoperi în cele ce urmează!
Are efect antioxidant
După cum am spus mai devreme, ceaiul negru conține flavonoide și alți antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a problemelor generate de radicalii liberi. Aceștia pot cauza daune la nivel celular, contribuind la îmbătrânirea prematură și la dezvoltarea diverselor boli cronice, inclusiv a bolilor de inimă, a cancerului și a bolilor neurodegenerative. Antioxidanții din ceaiul negru ajută la contracararea acestor efecte, prin neutralizarea radicalilor liberi, evitând astfel expunerea celulelor la stresul oxidativ.
Stimulează metabolismul
Acest beneficiu al ceaiului negru se datorează tot cofeinei, care, prin acțiunea pozitivă pe care o exercită asupra sistemului nervos central, contribuie și la creșterea ratei metabolice. În acest mod, organismul arde grăsimile și caloriile într-un ritm mai rapid.
Din acest considerent, ceaiul negrul este un bun aliat în curele de slăbire, cu condiția de a fi consumat înaintea programului de exerciții fizice. Pe lângă faptul că accelerează arderea grăsimilor și caloriilor în condițiile efort intens, ceaiul negru conferă și energia necesară pentru a face față solicitării fizice.
Protejează sănătatea orală
Ceaiul negrul are și anumite proprietăți antibacteriene datorită cărora împiedică dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală, contribuind astfel la prevenirea apariției cariilor sau a formării plăcilor bacteriene. De asemenea, tot datorită proprietăților sale antibacteriene, ceaiul negru poate neutraliza mirosul neplăcut al respirației, care se datorează acelorași bacterii ce se dezvoltă în cavitatea bucală.
Totuși, aceste beneficii nu exclud necesitatea unei igiene orale adecvate, pentru că ceaiul negru nu poate rezolva singur toate problemele de acest gen.
Reduce riscul declinului cognitiv
Declinul cognitiv apare ca urmare a degenerării ireversibile a celulelor nervoase din creier, odată cu înaintarea în vârstă și sub influența unor anumiți factori, cum ar fi stresul oxidativ.
Prin acțiunea stimulativă pe care o are asupra sistemului nervos central, ceaiul negru îmbunătățește fluxul sanguin către creier și funcțiile cognitive. Totodată, datorită efectului antioxidant, anihilează radicalii liberi ce ar putea deteriora celulele nervoase, iar în acest mod reduce riscul apariției declinului cognitiv, implicit al unor boli precum maladia Parkinson sau Alzheimer.
Efecte secundare și contraindicații
Și în cazul ceaiului negru se recomandă anumite precauții și consumul cu moderație, pentru că beneficiile sale pot fi contracarate de o serie de efecte secundare nu tocmai plăcute.
Cel mai adesea, consumul excesiv poate genera insomnie sau o stare de agitație, mai ales dacă este consumat seara. Totodată, mai multe căni consumate în timpul zilei pot induce o stare de iritabilitate sau anxietate, din cauza cantității mari de cofeină. În unele cazuri, excesul de ceai poate provoca și episoade de tahicardie.
În ceea ce privește contraindicațiile, acestea se adresează persoanelor cu sensibilitate crescută la cofeină, celor care suferă de afecțiuni cardiace, precum și celor care au tulburări de somn sau se confruntă cu stări de anxietate.
De asemenea, persoanele cu afecțiuni gastrointestinale trebuie să știe că ceaiul negru ar putea avea un efect iritant la nivel digestiv, din cauza cofeinei.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024