Ceai verde – beneficii și recomandări de consum
Dacă ar fi să facem un top al celor mai cunoscute ceaiuri din întreaga lume, cu siguranță ceaiul verde ar figura pe primele locuri, dacă nu chiar în capul listei. Suntem atât de convinși de acest lucru, bazându-ne pe faptul că ceaiul verde are în spate o istorie de câteva mii de ani, care începe undeva prin China și continuă în Japonia.
25.08.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 36 secundeO legendă locală spune ce ceaiul verde a fost descoperit întâmplător de către împăratul chinez Shen Nong, după ce o frunză dintr-un arbust a căzut într-un vas cu apă fierbinte pe care acesta îl pregătise și i-a dat o aromă necunoscută până atunci.
Arbustul era Camellia sinensis, cel care furnizează și în prezent frunzele pentru ceai verde, dar și pentru alte două ceaiuri la fel de cunoscute, mai precis cel alb și cel negru.
Astăzi vom vorbi însă doar despre ceaiul verde, urmând să îți prezentăm modul de preparare, principialele sale beneficii și recomandările de consum.
Cum să-ți prepari un ceai verde
Pare destul de simplu să îți faci un ceai, însă în cazul de față sunt câteva detalii de care să ții cont pentru a te bucura din plin de calitățile acestei băuturi. Ceaiul verde poate fi preparat atât din frunze întregi bine uscate, cât și din pliculețe, iar la acest detaliu vom reveni ulterior.
Deocamdată, trebuie spus că pentru o cană ai nevoie de 3-4 frunze de ceai verde sau de un pliculeț și circa 200 de mililitri de apă. Apa se pune la fiert separat, iar când începe să dea în clocot se ia de pe foc și se lasă aproximativ 5 minute să se răcească.
Apoi, frunzele sau pliculețul de ceai verde se pun în cană, iar peste ele se toarnă ușor apa fierbinte. Cana se acoperă apoi și se lasă așa între două și cinci minute, în funcție de cât de aromat vrei să fie ceaiul.
Pentru îndulcire, poți folosi miere, zahăr sau orice îndulcitor, iar dacă îți place ca ceaiul verde să fie puțin acrișor, nimic nu te împiedică să adaugi câțiva stropi de zeamă de lămâie sau o felie întreagă.
Ceai verde – beneficii importante
Dincolo de aroma și de gustul plăcut, ceaiul verde are și o serie de beneficii pentru sănătate, pe care ți le vom prezenta în continuare.
Aliat în curele de slăbire
Ceaiul verde se numără printre cele mai eficiente ceaiuri pentru slăbit, iar acestui fapt i se datorează în bună măsură și popularitatea de care se bucură în ultimul timp la nivel internațional. Prin substanțele pe care le conține, acesta acționează pe mai multe planuri pentru a te ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă dacă nu faci mișcare și nu mănânci sănătos, nu trebuie să te aștepți la rezultate strălucite.
Ceaiul verde contribuie la accelerarea metabolismului, stimulând organismul să ardă mai multe calorii. De asemenea, are efect oxidant asupra grăsimilor, ușurând procesul de ardere a acestora și evitând astfel depunerea lor sub formă de țesut adipos.
Nu în ultimul rând, ceaiul verde băut dimineața sau în timpul zilei reduce apetitul, implicit tentația de a consuma porții mai mari.
Eficient în managementul diabetului de tip 2
Ceaiul verde a fost asociat cu îmbunătățirea sensibilității la insulină, favorizând astfel absorbția glucozei din sânge și contribuind la menținerea glicemiei în limitele normale. Această calitate este benefică în cazul pacienților cu diabet tip 2 – boală caracterizată de creșterea glicemiei pe fondul scăderii sensibilității celulelor la insulină.
În același timp, ceaiul verde poate inhiba anumite enzime digestive responsabile de descompunerea carbohidraților în glucoză. În acest mod, încetinește absorbția glucozei în sânge după mese, evitând fluctuațiile bruște ale nivelului glicemiei.
De asemenea, antioxidanții din ceaiul verde ajută la prevenirea deteriorării celulelor pancreatice responsabile de producția de insulină. Prin protejarea sănătății pancreasului, ceaiul verde contribuie astfel și la secreția unei cantități optime de insulină – hormon necesar pentru absorbție glucozei din sânge.
Stimulent al activității cerebrale
Ceaiul verde conține substanțe bioactive care au fost asociate cu stimularea funcției cerebrale și cu îmbunătățirea sănătății cognitive. Principalele ingrediente cărora li se datorează aceste beneficii sunt L-teanina și cofeina. Combinate, cele două substanțe din ceaiul verde îmbunătățesc atenția și concentrarea, având totodată un efect calmant.
Totodată, catechinele din ceaiul verde au efect neuroprotector asupra celulelor nervoase, contribuind astfel la reducerea riscului unor boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
Cum să consumi ceai verde
Așa cum am promis, revenim asupra celor două opțiuni de ingrediente principale pentru prepararea ceaiului verde, respectiv frunzele întregi și pliculețele cu frunze măcinate. Fiecare variantă are propriile avantaje și dezavantaje pe care ți le vom prezenta comparativ în cele ce urmează.
Dacă dorești să bei un ceai verde cu o savoare mai pronunțată și de o calitate mai bună, îți recomandăm să folosești frunzele întregi, care păstrează mai bine aromele, în comparație cu cele măcinate, la plic. De cealaltă parte, pliculețele conțin doza exactă de care ai nevoie pentru o cană de ceai verde, așa că nu există riscul ca acesta să iasă prea slab sau prea aromat.
În ceea ce privește calitatea, balanță înclină și de data aceasta în favoarea frunzelor întregi de ceai verde, întrucât pliculețele pot conține frunze de calitate mai slabă sau pot fi prelucrate într-un mod care să nu păstreze aromele naturale atât de bine.
Un alt detaliu important în prepararea unui ceai verde delicios îl reprezintă temperatura apei. Dacă îți amintești, am precizat mai devreme că aceasta trebuie să fie lăsată câteva minute să se răcească după ce este luată de pe foc, în momentul în care începe să dea în clocot. Este foarte important acest lucru pentru că apa prea fierbinte afectează gustul și aroma ceaiului verde, care poate deveni amar. Petru ca acest lucru să nu se întâmple temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 70 și 85 de grade Celsius.
De asemenea, este de evitat să fierbi frunzele odată cu apa sau să le adaugi când aceasta este încă pe foc, pentru că în acest mod ceaiul verde își va pierde din calități.
Mai trebuie precizat că ceaiul verde poate fi savurat atât fierbinte, cât și rece, eventual și cu câteva cuburi de gheață adăugate.
Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că ceaiul verde conține cofeină, iar din acest motiv este de evitat să îl consumi seara, înainte de culcare, pentru că îți poate afecta somnul. Cel mai potrivit moment al zilei pentru un ceai verde este dimineața, când îți conferă un boost de energie pentru întreaga zi. De asemenea, poți bea ceai verde după masa de prânz, pentru stimularea digestiei.
Oricât de mult ți-ar plăcea, evită să bei mai mult de 2-3 căni de ceai pe zi, întrucât peste acest prag organismul tău va primi o cantitate prea mare de cofeină. În acest caz, există riscul ca ceaiul verde să îți provoace insomnie, stări de agitație sau anxietate, tahicardie, tremurul mâinilor sau probleme digestive.
De asemenea, dacă ai hipertensiune, îți recomandăm consumul moderat de ceai verde, întrucât cofeina poate duce și la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce nu ar fi de dorit în cazul tău.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024