Cele mai bune alimente pentru a rămâne hidratat și pentru a slăbi vara
Cu toate că este asociată în general cu aspecte pozitive precum vacanța, plaja, piscinele, terasele, înghețata și băuturile exotice, vara aduce cu sine și câteva mici inconveniente care pot crea însă probleme mai serioase dacă sunt tratate cu indiferență.
07.08.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 42 secundeNu vom vorbi despre caniculă, deși aceasta este considerată de mulți principalul inconvenient, ci despre riscul deshidratării – care este asociat cu temperaturile ridicate – precum și de cel al acumulării de kilograme în plus.
Aceste riscuri pot fi prevenite prin intermediul unei alimentații „de sezon” bazată pe alimente care conțin cantități mari de apă și au un aport caloric scăzut. Pe parcursul acestui articol poți afla care sunt cauzele care pot duce la deshidratare și acumularea de kilograme în perioada verii, precum și ce alimente ar fi recomandat să consumi.
Care este explicația pentru deshidratare și kilogramele în plus?
Desigur, vei spune că toată lumea bea multe lichide și fuge la mare sau la piscină pentru a scăpa de căldură, iar din acest considerent se și preocupă intens să aibă o siluetă cât mai bine conturată, pentru a se putea afișa pe plajă fără niciun fel de inhibiții.
Cu toate acestea, transpirația excesivă datorată căldurii poate determin o ușoară deshidratare. Pe lângă senzația de sete, o astfel de stare determină și o creștere a apetitului, iar dacă adăugam la aceasta și tentațiile culinare cărora e greu să le reziști în timpul vacanței, avem și explicația pentru kilogramele în plus cu care te poți întoarce acasă.
În plus, oamenii sunt tentați să „lenevească” în perioada verii din cauza căldurii moleșitoare, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a activităților fizice, care nu este deloc benefică pentru siluetă.
O soluție eficientă pentru a rămâne hidratat și a da jos și câteva kilograme în perioada verii constă în consumul cu precădere al unor alimente pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.
Lista alimentelor care hidratează și ajută la slăbit
După cum spuneam și mai devreme, această listă include alimente cu un conținut mare de apă și cu puține calorii, care oferă organismului un aport important de lichide și totodată mențin senzația de sațietate, determinându-te să mănânci mai rar și mai puțin. Iată ce ar trebuie să incluzi în meniul zilnic pe tot parcursul verii:
Pepenele roșu
Pepenele roșu se numără printre „vedetele” sezonului cald, fiind un remediu excelent pe timp de caniculă, cu un gust proaspăt și răcoritor. Conține peste 90% apă, iar în ciuda gustului dulce, cantitatea de zaharuri este nesemnificativă și nu are un aport caloric ridicat.
Cunoști cu siguranță acea senzație de plenitudine pe care ți-o conferă câteva felii de pepene rece consumate cu nesaț pe căldură, senzație suficient de intensă și îndelungată, astfel încât să nu simți nevoia să mănânci ore bune după aceea.
Castraveții
Castraveții concurează cu pepenii în ceea ce privește conținutul ridicat de apă, care este de aproximativ 95%. Așadar mai rămâne foarte puțin loc pentru calorii, astfel că nu ai cum să te îngrași dacă mănânci preponderent castraveți. Din contră, vei slăbi rapid, aceasta și datorită faptului că în conținutul castraveților intră și o cantitate importantă de fibre, care îmbunătățesc digestia.
Fructele de pădure
Vara este și sezonul fructelor de pădure, așa că nu trebuie să ratezi ocazia să-ți faci „plinul” pentru tot restul anului. Sunt gustoase, aromate și pot fi savurate în diferite moduri. Afinele, zmeura, murele, cătina, coacăzele, fragii conțin multă apă și fibre, contribuind astfel la menținerea hidratării și a senzației de sațietate. În plus, sunt bogate în vitamine și alți nutrienți, cu beneficii importante pentru sănătate.
Cireșele
Începutul verii este marcat și de apariția cireșelor, care conțin apă în proporție de aproximativ 85%. De asemenea, în compoziția acestora se mai găsesc fibre, antioxidanți și vitamine care includ cireșele în categoria alimentelor sănătoase.
Și în cazul cireșelor, conținutul caloric este scăzut, iar faptul că sunt disponibile o perioadă relativ scurtă în raport cu întreaga durată a verii, elimina aproape complet riscul de a te îngrășa de pe urma lor.
Vinetele
Și vinetele sunt o opțiune culinară cum nu se poate mai potrivită în perioada verii, dat fiind faptul că au un conținut de apă de aproximativ 92% și se numără printre legumele cu cel mai scăzut aport caloric.
Cel mai popular preparat este salata de vinete, însă aceste legume pot fi consumate și coapte la cuptor, făcute pe grătar, umplute sau adăugate ca ingredient în alte mâncăruri.
Vinetele sunt și o sursă de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, potasiul și manganul. De asemenea, conțin antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care le conferă culoarea caracteristică și sunt beneficie pentru sănătatea inimii, protejând în același timp celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Salata verde
Salata verde este un ingredient inclus în majoritatea dietelor pentru slăbit datorită aportului caloric nesemnificativ și calităților nutriționale ridicate. Aceasta conține și o cantitate importantă de fibre, care induc senzația de sațietate, astfel că, deși pare greu de crezut, te poți simți sătul timp de câteva ore chiar dacă ultima ta masă s-a redus la o salată consistentă.
Ca orice ingredient din categoria verdețurilor, salata conține și apă, însă nu te poți baza doar pe ea pentru a te menține hidratat.
Caisele
Caisele sunt alte fructe specifice sezonului cald pe care nu trebuie să le ratezi în nicio vară, pentru că au un bun potențial hidratant și totodată ajută în curele de slăbire. Conținutul de apă este în jur de 85% iar aportul caloric se limitează la doar 17 calorii pentru un singur fruct.
În același timp, caisele sunt o sursă excelentă de fibre, dar și de beta-caroten, vitaminele A, C și E, potasiu și alți nutrienți.
Ghimbirul
Ghimbirul conține compuși bioactivi, cum ar fi gingerolii, care au efect termogenic ușor, adică pot crește temperatura corpului și pot accelera procesele metabolice pentru o perioadă scurtă de timp. În acest mod organismul este stimulat să ardă mai multe calorii decât în mod normal, ceea ce poate determina pierdere în greutate.
De asemenea, ghimbirul contribuie la scăderea apetitului și la reducerea senzației de foame, ceea ce ajută la controlul porțiilor și aportului caloric al unei mese.
Portocalele
Portocalele conțin aproximativ 87% apă, ceea ce le conferă un potențial hidratant ridicat în perioada verii și nu numai. În același timp, sunt și o sursă bună de fibre dietetice, care susțin sănătatea digestivă, reglează tranzitul intestinal și contribuie la menținerea senzației de sațietate.
Iată așadar că ai la dispoziție numeroase opțiuni alimentare pentru a te menține hidratat și a slăbi în perioada verii. Cu toate acestea, nu trebuie să te bazezi doar pe alimente pentru a atinge aceste obiective, fiind important să le incluzi într-o dietă echilibrată și sănătoasă.
Totodată, asigură-te că există un echilibru între aportul caloric al meselor zilnice și activitatea fizică astfel încât să nu consumi mai multe calorii decât poți arde pe parcursul unei zile. Nu in ultimul rând, susține hidratarea consumând o cantitate suficientă de lichide, mai ales pe parcursul activităților fizice, atunci când organismul pierde multă apă prin transpirație.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024