13.04.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 55 secundeDacă în eforturile tale de subțiere a siluetei simți că ai nevoie de un pic de ajutor, nu ezita să-ți îndrepți atenția către fitoterapie. Sub formă de infuzie, decoct sau pulberi în capsule, unele plante și-au dovedit eficiența în susținerea procesului de slăbire.
Natura, în generozitatea ei, ne oferă soluții la o multitudine dintre problemele noastre. Totul este să știm care sunt acestea și cum anume să le punem în aplicare. Din fericire, în chestiunea excesului ponderal, lucrurile nu stau tocmai rău din acest punct de vedere. Există suficiente date concludente despre anumite plante și proprietățile lor benefice, care le atestă utilitatea în confruntarea cu kilogramele în plus. Ca să fie și mai simplu, am creat o listă cu cele pe ale căror susținere te poți baza din plin, astfel încât slăbitul să nu mai fie un chin.
Pentru arderea grăsimilor
În cazul în care colăceii instalați confortabil în jurul taliei te împiedică să intri în perechea de blugi preferată, încearcă să faci puțină ordine în regimul alimentar, include și câteva exerciții aerobice în rutina zilnică și, nu în ultimul rând, mizează pe virtuțile acestor doi super aliați.
Guarana
Pulberea obținută din semințele acestei plante din zona amazoniană este la ora actuală unul dintre cele mai apreciate energizante, fiind folosită pentru creșterea performanțelor fizice și intelectuale. Ea se regăsește adesea în băuturi, batoane sau suplimente alimentare. Ce o face atât de specială? Conținutul său extraordinar de cofeină – de peste două ori mai mare decât cel din boabele de cafea, precum și taninurile speciale, un tip de molecule care asigură eliberarea lentă a cofeinei în organism, favorizând astfel un efect îndelungat, inclusiv în ceea ce privește stimularea lipolizei – procesul de ardere a grăsimilor. Reamintim că prezența cofeinei determină eliberarea de catecolamine, o serie de neurostransmițători implicați în producerea masivă de energie prin arderea lipidelor stocate în celulele adipoase. În felul acesta, ești în dublu avantaj: scapi de colăcei, dar și de oboseală.
Mod de utilizare: 1 capsulă la fiecare din cele trei mese principale. În cazul în care adormi greu și ai probleme cu somnul, ia ultima doză mai devreme, la gustarea de după amiază.
Ceaiul verde
Și frunzele de ceai verde găsim o concentrație substanțială de cofeină, capabilă să impulsioneze lipoliza. Mai găsim însă încă ceva: o colecție impresionantă de polifenoli care încetinesc absorbția glucidelor și lipidelor din bolul alimentar, prin inhibarea parțială a anumitor enzime digestive.
Mod de utilizare: o infuzie concentrată, 30 g de ceai verde la 1 l de apă slab mineralizată. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se filtrează și se bea în timpul zilei. Dacă sub formă de băutură nu-ți este pe plac, poți lua 1 capsulă de ceai verde după fiecare masă cu un pahar mare de apă.
Pentru controlul apetitului
Focus pe fucus, dacă apetitul îți dă de furcă și nu se lasă cu una cu două astâmpărat. Este vorba despre o algă marină brună bogată în aminoacizi, vitamine, minerale și oligoelemente, principii amare, mucilagii și câte și mai câte. Datorită acestei colecții excepționale de substanțe benefice, consumul de pudră de fucus reglează schimburile de substanțe la nivel celular, promovând eliminarea toxinelor. De asemenea, accelerează rata metabolică prin stimularea ușoară a tiroidei – din acest motiv cei care suferă de hipertiroidie e bine s-o evite – , ajută la normalizarea glicemiei și diminuarea senzației de foame, precum și la reglarea tranzitului intestinal.
Mod de utilizare: câte 1 capsulă de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, împreună cu un pahar de apă.
Pentru detoxifiere și drenaj
Dacă visezi la o siluetă suplă, e musai să-ți pui serios la treabă sistemul limfatic. Ca să elimini substanțele toxice din organism, dar și surplusul de apă din țesuturi. Masajul și mișcarea pot fi de mare folos în acest scop, mai ales dacă, în completare, folosești următoarele două plante cu acțiune stimulatoare.
Ortosifonul
Cunoscută și ca Ceai de Java, această plantă medicinală originară din Sudul Asiei aparținând marii familii Lamiaceae, din care fac parte și cimbrul, și menta, deține proprietăți diuretice de excepție. Studiile farmacologice au relevat că poate crește diureza cu aproximativ 127%, cu eliminarea preponderentă de săruri de sodiu, dar cu economisirea sărurilor de potasiu. Acesta reprezintă marele său atu față de alte diuretice naturale, care determină eliminarea prin diureză atât a sodiului, cât și a prețiosului potasiu, a cărui reținere în organism este esențială pentru buna funcționare a mușchilor și sistemului nervos, precum și pentru echilibrul acido-bazic la nivel celular. Pe scurt, ortosifonul este considerat un diuretic, dar și un depurativ de primă clasă: drenează și detoxifică profund.
Mod de utilizare: 2 capsule dimineața sau 1 cană de infuzie înainte de prânz și cină; aceasta se prepară din 6-7 g de plantă la o cană de apă fierbinte.
Anghinarea
Structura acestei plante conține un complex de principii active cu rol hepatoprotector recunoscut și documentat. De asemenea, aghinarea are un puternic efect diuretic și favorizează îndepărtarea compușilor nocivi din organism, motiv pentru care i se mai spune adesea „campioana detoxifierii”. Ea este și un fort bun tonic digestiv, iar datorită aportului mare de inulină, o fibră alimentară cu rol prebiotic, ajută la echilibrarea florei intestinale.
Mod de utilizare: câte 2 capsule pe zi înainte de mese, cu un pahar de apă sau sub formă de decoct, câte 1 cană înainte de mese; 30 g de frunze tocate se fierb timp de 10 minute într-un litru de apă, se acoperă timp de 5 minute, apoi se strecoară.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024