Cele mai bune tipuri de peste pentru curele de slabire
Prezent in foarte multe diete datorita proprietatilor sale spectaculoase, pestele te ajuta sa pierzi kilograme, sa mananci sanatos si te mentii in forma atunci cand ai ajuns la greutatea dorita. Atentie, insa! Nu orice tip de peste este potrivit pentru curele de slabire, iar pentru eficienta maxima el trebuie gatit doar in anumite feluri.
04.04.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeExista diete in care se recomanda ca pestele sa fie singura sursa de proteine, iar acest lucru ii confirma superioritatea fata de celelalte tipuri de carne. Pentru a vedea rezultate clare in cura de slabire, alegeti pestele cu atentie! Evitati-l pe cel gras, cum ar fi somonul, macroul sau tonul, pentru ca aceste tipuri de peste contin un numar mai mare de calorii decat carnea de pui. E adevarat, insa, ca este mai sanatos, datorita acizilor grasi esentiali pe care ii contine, vitaminei A si vitaminei D.
Pesti cu calorii putine
Pentru a alege in cunostinta de cauza, iata cum se clasifica pestele in functie de cantitatea de grasime si caloriile continute:
Peste slab: merluciu, cod, stiuca, salau, chefal rosu. Merluciul contine un numar mic de calorii, respectiv 102 calorii la 100 de grame, ceea ce inseamna ca poate fi consumat frecvent, atat in curele de slabire, cat si in afara lor, pentru mentinerea numarului optim de kilograme. Acelasi lucru il putem spune si despre cod, care contine 107 calorii la 100 de grame, si care este considerat o excelenta sursa de proteine. Specialistii spun ca 100 de grame de cod asigura jumatate din necesarul zilnic de proteine. Si stiuca este o varianta buna de peste pentru dieta: contine 113 calorii la 100 de grame, este bogata in vitamine si minerale si e recomandata si ca aliment antistres.
Peste semi-gras: hering, pastrav, chefal, barbun. O portie de pastrav la cuptor contine aproximativ 350 de calorii, iar grasimea lui este in mare parte nesaturata, ceea ce il face potrivit pentru diete. De asemenea, este recomandat de medici pacientilor cu risc de boli cardiovasculare.
Peste gras: macrou, hering, crap, anghila, somon, scrumbie, sardina, ton, sprot. Somonul, cel mai popular dintre pestii grasi, contine 192 de calorii la 100 de grame, daca este preparat la abur. O combinatie nociva in dieta este aceea de peste gras, prajit. Macroul, spre exemplu, atunci cand este prajit, contine 273 de calorii in 100 de grame. Sprotul prajit are aproape 390 de calorii la 100 de grame, ceea ce il face de evitat in curele de slabire si nu numai.
Cel mai bun peste este cel proaspat, iar cel de evitat in curele de slabire este cel din conserve, care contine foarte multa sare, conservanti, aditivi. Nici pestele afumat nu este indicat, si acesta continand multa sare.
Pestele gras si prajit este o bomba calorica
De altfel, principala capcana in care poti cadea este aceea de a gati pestele in asa fel incat sa-i distrugi proprietatile benefice si sa il transformi in bomba calorica. Un peste pane sau prajit va avea exact efectul invers fata de cel dorit intr-o dieta. Variantele cele mai potrivite de gatire a pestelui sunt: la aburi, la cuptor sau la gratar. Pentru a-l face mai gustos, nu ezita, daca regimul nu este unul extrem, sa folosesti arome si condimente. Spre exemplu, un peste la abur, pregatit cu zeama de lamaie, ceapa, piper, foi de dafin si putina sare, este delicios.
Pestele oceanic poate fi periculos
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont in alegerea pestelui este continutul de metale grele. Din acest punct de vedere, este indicat sa te feresti de pestii mari, de ocean, si sa optezi pentru cei mai mici, pescuiti din ape de munte sau crescatorii. Metalele grele sunt periculoase doar atunci cand se acumuleaza in cantitati mari, asa ca cea mai buna solutie este sa folosesti pestele de ocean mai rar, iar pe cel din surse sigure de cate ori poftesti.
Inainte de a gati pestele, este indicat sa elimini grasimea si pielea, acesta fiind locul in care se acumuleaza toxinele si metalele grele. Masura este necesara mai ales atunci cand gatesti peste oceanic.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024