Cele mai ciudate mancaruri din lume
Pana sa ma documentez pentru acest articol credeam despre mine ca sunt deschisa la nou, ca imi place sa experimentez din punct de vedere culinar, ca sunt „cool” pentru ca mananc rata in sos de caramel. Dar acum mi-am schimbat parerea. Iata cele mai ciudate si inedite preparate din lume. Tu ai incerca?
11.11.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secunde1. Supa cu lapte…
Un restaurant Elvetian din resortul de lux Winterthur a introdus recent in meniu o lista cu preparate speciale. Ce e asa interesant la ele? Poate faptul ca au in compozitie pana la 75% lapte mamar uman?! Bucatarii sefi, de altfel profesionisti in arta culinara, gatesc de la supa de ciuperci pana la friptura de vita cu sos de rosii si lapte de san. Rasare totusi o intrebare: cum procura ei materia prima si cine sunt mamicile care o vand?
2. Casu Marzu
Originar din Sardinia, Italia, acest preparat pare, la prima vedere, delicios. La o examinare mai atenta poti observa niste detalii…vii! Casu Marzu este o branza de lux, la care se adauga, in mod voit, larve de insecte. Aceste mici vietati jucause, translucide, ajuta la fermentatia branzetului si il duc aproape de descompunere, nivel la care, dupa spusele specialistilor, Casu Marzu atinge perfectiunea gustului. Pentru ca micutele larve pot sari cativa centimetri buni, Casu Marzu se serveste cu o periuta alaturi, asta pentru a indeparta viermisorii inainte de degustare. Pofta buna!
3. Stridii Rocky Mountain
Bun, si acum o sa te intrebi ce e asa ciudat sa mananci stridii? Raspuns: absolut nimic, doar ca aici denumirea este metaforica, nici vorba de scoici, stridii sau alte fructe de mare! In unele state din America si in Canada, „Stridiile” Rocky Mountain sunt niste delicatese, servite nu doar de adulti, ci si de copii. Vorbim de fapt despre testicule de taur, bivol sau porc. Acestea sunt curatate, fierte, date prin ou si faina, iar apoi prajite si servite alaturi de cartofi prajiti. O adevarata desfatare culinara, nu-i asa?
4. Balut
Cui ii plac ouale fierte! Chiar si mie, dar dupa ce am citit despre Balut, cred ca o sa mai treaca ceva timp pana sa mananc iar. Balut este o delicatesa cu specific vietnamez, adorata de localnici si gustata doar de turistii curajosi. Vorbim despre oua de rata fierte, cu embrionul 80% fecundat. Balut ti se serveste cu un praf de sare deasupra si cu o lingura langa. Poti observa cu usurinta ochii, ciocul, chiar si penele embrionului. In acest fel sa tot ai pofta de mancare! si cand te gandesti ca vietnamezii servesc Balut drept gustare la bere, asa cum noi rontaim alune sarate!
5. Shake cu Telmatobius
Reteta de shake delicios, originara din China, spune asa: se iau un morcov, un mar, o banana si o Telmatobius, se curata si se adauga in blender. Se mixeaza bine de tot la turatie maxima. Shake-ul rezultat e foarte bun, este sanatos si unde mai pui ca are efect afrodisiac. Ce bine suna, nu? Dar ghici ce e Telmatobius! Telmatobius este o specie de broasca, iar in momentul in care este pusa in blender, e vie. In zona Andes, aceasta specie este deja pe cale de disparitie, iar oficialii vor sa o treaca pe lista de vietuitoare protejate. Se pare ca localnicii au baut prea mult shake cu Telmatobius.
Diana Sorescu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024