Cele mai cunoscute diete, explicate pe scurt
Adoptarea unui regim alimentar care sa te ajute sa obtii silueta visata nu-i o treaba tocmai usoara. Este chiar foarte complicat data fiind multitudinea de diete disponibile, care mai de care mai diferite, sofisticate si laudate. Ce sa alegi? Stim cat de dificil poate fi si ti-am pregatit cateva repere!
06.07.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 43 secundeDaca nu ai nicio idee de unde anume sa-ti incepi cautarile si catre care dintre optiuni sa-ti indrepti atentia, nu te descuraja! In continuare iti prezentam in modul cel mai succint cu putinta ceea ce trebuie sa stii despre cele mai recomandate si cel mai des abordate diete care vizeaza scaderea ponderala si mentinerea unei greutati sanatoase.
Dieta alcalina
Scopul acestui regim alimentar este de a echilibra pH-ul din corp – se considera ca acest lucru contribuie la tratarea si/sau prevenirea bolilor – prin reducerea si chiar excluderea unor produse care promoveaza cresterea aciditatii in organism, asa cum sunt carnea, laptele, ouale si cerealele. In mod ideal, ar trebui sa mananci intr-un procent de 75% produse alcalinizante si 25% produse acide.
Dieta grupelor sangvine
Aceasta dieta este fundamentata pe teoria ca fiecare grupa sangvina detine un set de caracteristici si ca anumite alimente au recatii chimice specifice in functie de acestea. Cu alte cuvinte, adaptand regimul alimentar la tipul grupei sangvine, vei putea sa scapi mai usor de kilogramele in plus, vei avea mai multa energie si o starea mai buna a sanatatii.
Dieta curata
Nu exista o definitie exacta pentru aceasta abordare, care este, mai degraba, un stil de viata si nu o dieta. In esenta, este vorba despre alegerea alimentelor integrale, spre deloc procesate si rafinate, intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala. Asadar, va trebui sa te tii departe de toate produsele preparate in interiorul unei fabrici.
Dieta fara gluten
Daca te gandesti sa urmezi aceasta dieta, va trebuie sa-ti iei adio de la alimentele din si cu cereale care contin gluten, o proteina vegetala prezenta in grau, orz, secara, kamut etc. Te intrebi ce fel de fainoase vei putea manca? Produsele din cerealele interzise pot fi inlocuite cu cele din orez, porumb, quinoa si alte ingrediente mai putin cunoscute, cum ar fi meiul, amarantul, arorutul, maniocul, sorgul, tefful si, nu in ultimul rand, hrisca, o pseudocereala cu proprietati nutritive superioare multor graminee.
Postul intermitent
Strategie de organizare a meselor, postul intermitent presupune alternarea perioadelor in care ai voie sa mananci cu cele de pauza alimentara, care variaza de la cateva ore pana la cateva zile. Numeroase studii stiintifice au demonstrat ca acest mod de hranire vine cu multiple beneficii pentru sanatate si ca actioneaza eficient in ceea ce priveste accelerarea metabolismului grasimilor, determinand scaderea in greutate, fara a pierde din masa musculara.
Dieta hipoglucidica (vezi: Atkins, South Beach, Dukan, Zone)
Insotite adesea de termenul „low-carb”, aceste planuri alimentare impun restrictionarea sau chiar eliminarea alimentelor bogate in carbohidrati, asa cum sunt orezul, pastele, painea, dar si cartofii, porumbul, mazarea, morcovii fierti si majoritatea fructelor dulci. Evident, sunt interzise produsele de patiserie si cofetarie si tot ce contine zahar. In schimb, se pune accent pe consumul crescut de proteine si grasimi.
Dieta mediteraneana
Este una dintre cele mai apreciate diete din lume si reproduce obiceiurile alimentare sanatoase ale locuitorilor din tarile situate de-a lungul Marii Mediterane. Popularitatea acestui regim alimetar se datoreaza efectelor sale pozitive asupra sanatatii si, in mod particular, asupra bunei functionari a sistemului cardiovascular, precum si a reducerii incidentei bolilor Parkinson si Alzheimer si a riscului de deces din cauze oncologice. In linii mari, aceasta dieta promoveaza moderatia, echilibrul si diversitatea, privilegiind consumul de fructe de mare, peste si carne slaba, fructe si legume proaspete, carbohidrati complecsi, ulei de masline, nuci si seminte, leguminoase, lactate, oua, ierburi aromatice si vinuri de foarte buna calitate.
Dieta Paleo
Cunoscuta si cu numele de dieta Epocii de piatra, aceasta se inspira din modul in care se presupune ca mancau oamenii din Paleolitic, si anume: radacini, ciuperci, verdeturi, fructe de orice fel, proaspete sau in coaja lemnoasa, legume, vanat, oua, peste si alte produse marine in zonele de coasta, dar si miere, insecte, melci si alte nevertebrate.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024